سلامت نیوز : متخصصان تغذیه میگویند برخی از افراد گیاهخوار با خطر كمبود ید مواجه میشوند چون نمیتوانند از طریق رژیم غذاییشان به اندازه كافی، این عنصر حیاتی را دریافت كنند.
به گزارش ایسنا، متخصصان میگویند این یافته به ویژه مربوط به زنان در دوران بارداری میشود چرا كه در این زمان مقدار ید در بدن مادر توسط جنین در حال رشد وی، مورد استفاده قرار میگیرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، دكتر روبرت اسمال ریج، متخصص غددشناسی در مركز تخصصی مایو كلینیك در فلوریدا كه البته در این مطالعه شركت نداشته است، خاطرنشان كرد: این یافته بسیار جالب توجه است و ما را موظف میكند كه توجه بیشتری را به آن مبذول داریم.
متخصصان میگویند هر چند این مطالعه در مقیاس كوچك صورت گرفته اما به طور كلی گروهی را شناسایی كرده است كه ممكن است بیشتر در معرض كمبود ید قرار داشته باشند.
دكتر اسمال ریج تاكید كرد این یافته برای ما حائز اهمیت است چون به ما كمك میكند برای مشورت با بیمارانمان درك بهتری پیدا كنیم.
عنصر ید كه در نمك یددار، غذاهای دریایی، تخم مرغ، لبنیات و برخی از نانها موجود است توسط غدد تیروئید مورد استفاده قرار میگیرد تا به تنظیم متابولیسم (سوخت و ساز) و رشد بدن به ویژه در نوزادان و كودكان خردسال كمك كند.
بنابراین گزارش، كمبود ید در دوران جنینی و ابتدای رشد در دوران كودكی منجر به بروز نارساییهای مغزی در بیشتر نقاط جهان میشود. هر چند پزشكان معتقدند كه بیشتر مردم آمریكا مقادیر زیادی از این عنصر را از طریق رژیم غذایی دریافت میكنند اما كارشناسان انجمن تیروئید در آمریكا توصیه میكنند كه زنان باردار و شیرده باید ویتامین حاوی ید مصرف كنند چون كمبود ید میتواند خطر سقط جنین و یا بروز مشكلات تیروئیدی را در مادر و نیز ناتوانیهای ذهنی را در نوزاد افزایش دهد.
این عنوان ها که روی گیاهخواران تاکید دارن خیلی جالب هستن! وقتی مشکلات، کمبودها و معضلات عمومی طوری جلوه دادن میشن که انگار مختص گیاهخوارن هستن درصورتیکه حقیقت اینه که این مشکل، خیلی گسترده تر از این هست که محدود یا مربوط به گیاهخوان باشه.
طبق آمار WHO، در سال 2007 در حدود 2 بیلیون نفر با کمبود ید مواجه مواجه اند که یک سوم آنان را دانش آموزان تشکیل می دهند.
و اما در ایران، این معضل با ید دار کردن نمک کنترل شده و وقتی گواتر در کشور شایع بود:
"برنامه غنی سازی نمک با ید از سال 1371 در کشورمان آغاز گردید که در ابتداء در سال 68 شیوع گواتر حدود 68% بود که با غنی سازی نمک با ید شیوع گواتر به 9/8% در سال 83 رسید." (1)
گیاهخواری در اونها نقشی نداشت!
در کشورهای مختلف سیاستهای مختلفی برای تامین ید مورد نیاز بدن اندیشیده شده مثلا در انگلستان ید در تغذیه دام استفاده میشه یا محفظه های نگهداری شیر آغشته به ید هستند. در کشورهای دیگر مثل ایران یا آمریکا، نمک مصرفی روزانه ی خانوارها ید دار شده تا از این طریق ید مورد نیاز افراد جامعه تامین بشه.
و باز هم گیاهخواری این میون نقشی نداشته!
وجود ید در گیاهان به اینکه در چه زمین هایی کشت شدن بستگی دارد و کبود ید بیشتر در مناطق کوهستانی که خاک دچار فقر ید است رخ میدهد. ید به میزان کم در گیاهان برگی سبز تیره یافت میشود و به میزان بیشتری در جلبکهای دریایی همچون کتانجک (kelp). مصرف بیش از 100 گرم در سال (وزن خشک) اکثر گیاهان دریایی به معنای مصرف بیش از حد ید است. در حالت کلی، میزان متوسط ید مورد نیاز روزانه ی بزرگسالان در حدود 150 میکرو گرم است. (2)
برخی تحقیقات نشان داده که وگانهایی که از منابع کلیدی ید مانند نمک یددار و گیاهان دریایی استفاده نمیکنند ممکن است در معرض خطر کمبود ید باشند چون رژیم های مبتنی بر گیاهان عموما سطح ید پایینی دارند. نمک دریا، نمک کوشر و چاشنی های شور همچون تاماری غالبا یددار نشده اند. (3و4)
میزان مصرف گیاهان دریایی را باید تحت نظر داشت چون میزان ید موجود در آنها متغیر بوده و برخی حاوی مقادیر بسیار زیاد ید هستند. (5)
موادی همچون دانه ی سویا، گیاهانی همچون کلم و شلغم، سیب زمینی شیرین حاوی goitrogen طبیعی هستند. در صورت کافی بودن مصرف ید، ارتباطی میان این مواد و نارسایی تیروئید در افراد سالم مشاهده نشده. (6)
*** خلاصه اینکه، اگر نمک طعام یددار مصرفی رایج خانوارهای ایرانی رو داخل سطل آشغال خالی کردید و در به در به دنبال نمک بدون ید هستید، صرفنظر از اینکه گیاهخوار هستید یا خیر، ممکنه با کمبود ید مواجه بشید. از ما گفتن بود، خود دانید!
ترجمه: The Almighty
منابع:
sbmu.ac.ir
Vegansociety.com
Messina V, Mangels R, Messina M. The Dietitian’s Guide to Vegetarian Diets: Issues and Applications. 2nd ed. Sudbury, MA: Jones and Bartlett Publishers; 2004.
Krajcovicova M, Buckova K, Klimes I, Sebokova E. Iodine deficiency in vegetarians and vegans. Ann Nutr Metab. 2003;47:183-185.
Teas J, Pino S, Critchley A, Braverman LE. Variability of iodine content in common commercially available edible seaweeds. Thyroid. 2004;14:836-841.
Messina M, Redmond G. Effects of soy protein and soybean isoflavones on thyroid function in healthy adults and hypothyroid patients: a review of the relevant literature. Thyroid. 2006;16:249-258
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.