به گزارش خبرنگار مهر، جهانبخش صوفی امروز در یک نشست خبری گفت: هم اکنون مشکلات عدیدهای پیش روی تولیدکنندگان فولاد کشور در حیطه صادرات و بازپرداخت تسهیلات ارزی صورت گرفته، این در شرایطی است که هم دولت صادرات محصولات فولادی را ممنوع اعلام کرده و هم بازپرداخت تسهیلات ارزی که با
دلار 700 تومانی اخذ شده است را با نرخ مبادلهای طلب میکند.
عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد افزود: وزارت صنعت، معدن و تجارت از تولیدکنندگان فولاد که در سالهای گذشته اقدام به راهاندازی این واحدها کردهاند، به شرطی مجوز بهرهبرداری و ساخت داده بود که تولیدات خود را راهی بازارهای صادراتی کنند، حال با یک مصوبه که چند روز پیش ابلاغ کرده است راه را بر صادرات محصولات فولادی بسته است.
وی تصریح کرد: ممنوعیت صادرات محصولات فولادی در شرایطی تصویب شده است که بسیاری از واحدهای تولیدکننده فولاد از ارز مرجع یا دولتی برای واردات مواد اولیه خود استفاده نکردهاند و اصولا یکی از اعتراضات ما همواره عدم دسترسی به نرخ ارز مرجع یا
دلار اتاق مبادلهای بوده است.
به گفته صوفی، حضور ما در ساله ای گذشته در بازارهای هدف سبب شده تا رقبای خود همچون ترکیه را کنار زده و بازار را تصاحب کنیم، اما هم اکنون به یکباره با مصوبه جدید، 80 کامیون حاوی محصولات صادراتی که روانه بازار خارج از کشور برای تامین تعهدات ایران بودهاند، متوقف و به کارخانه بازگشت داده شدهاند.
وی اظهار داشت: چنانچه دولت هرچه سریعتر برای این موضوع چارهای نیاندیشد، به طور قطع بیکاری و تعطیلی بسیاری از خطوط تولید را که محصول صادراتی تولید میکنند، شاهد خواهیم بود.
صوفی با تائید خبر مهر مبنی بر صدور بخشنامهای برای بازپرداخت تسهیلات ارزی دریافت شده در سنوات گذشته که به نرخ
دلار ارزان صورت گرفته بود با نرخ مبادلهای، خاطرنشان کرد: ما تسهیلات را با
دلار 780 تومانی دریافت کرده بودیم و بازپرداخت آن را نیز هر 6 ماه یکبار به صورت مرتبط با همان نرخ انجام میدادیم، حال که قسط آخر را باید پرداخت کنیم، در بخشنامهای عنوان شده که باید
دلار را به نرخ اتاق مبادلهای که در حدود 2500 تومان است بپردازید.
وی اظهار داشت: این کار از توانایی ما خارج است و به همین دلیل ممکن است که به بدهی معوق تبدیل شود و این مشکلات زیادی را ایجاد کرده است.
صادرات محصولات فولادی به صفر میرسد
همچنین در این نشست، محمدرضا طاهرزاده عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد نیز گفت: هم اکنون که صادرات متوقف شده است، باید به این فکر کرد که آمار صادرات فولاد ظرف ماه های آتی به صفر میرسد، در حالی که یکی از هدفگذاریهای وزارت صنعت، معدن و تجارت همواره ارتقاء صادرات غیرنفتی کشور و ارزآوری بوده است.
وی اظهار داشت: اسنادی که با ارز 1226 تومانی خریداری شده هم اکنون در بانک ها باقی مانده است و به خاطر نداشتن ارز مرجع هیچ یک به واردات منتهی نشد، این در شرایطی است که دولت به بهانه استفاده از ارز مرجع صادرات برخی از کالاها را ممنوع کرد.
طاهرزاده از وزارت صنعت، معدن و تجارت درخواست کرد تا در تصمیمگیریها و سیاست گذاریهای مربوط به بخش فولاد کشور، حتما انجمن را نیز در جریان بگذارد.
واگذاری طرحهای 8گانه فولاد به بخشخصوصی
رسول خلیفهسلطان عضو دیگر هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد نیز با اشاره به آمارهای صادراتی محصولات فولادی در 6 ماهه ابتدای سال جاری، گفت: این آمارها رشد خوبی را نشان میدهد به نحوی که به طور متوسط صادرات محصولات فولادی در این مدت نسبت به مدت مشابه سال قبل 58 درصد رشد داشته است.
وی اظهار داشت: بر اساس آمارها، میلگرد 27 درصد، ورق 55 درصد، سایر محصولات حدود 100 درصد افزایش صادرات را شاهد بودهاند. این در حالی است که کسب و کار فولاد در کشور متکی به صادرات و واردات به صورت همزمان است و همانطور که باید مواد اولیه را وارد کرد باید بخشی از تولیدات نهایی را نیز صادر نمود.
خلیفه سلطان خاطرنشان کرد: اگر طرح های فولادی به بخش خصوصی واگذار شود، به طور قطع علاوه بر اینکه نیازهای کشور را تامین میکند حتما صادرات نیز رونق چشمگیری خواهد داشت بنابراین دولت باید 8 طرح فولادی را نیز به بخش خصوصی واگذار کند.
تدوین سیاستهای 10 ساله فولاد
سیدرضا شبستانی، عضو دیگر انجمن تولیدکنندگان فولاد نیز گفت: نمیتوان با وضعیت موجود کنار آمد چرا که سیاست های یک شبههمچون گردابی است که تولیدکنندگان، صادرکنندگان و واردکنندگان را دچار مشکل میکند. حداقل برای اجرای هر تصمیم اطلاع داشته باشیم تا خود را با شرایط وفق دهیم. البته باید دوره زمانی خاصی برای اجرا بگذارند.
وی اظهار داشت: به نظر می رسد که باید برای تعرفه فولاد در 10 سال آتی برنامه ریزی کرده و عرضه و تقاضا را تطبیق داد؛ چرا که به نظر می رسد دخالت دولت جزء معضلات موجود، مشکلی را حل نمی کند.
برخی خطوط تولید را برای صادرات بنا کردیم
همچنین حمیدرضا کوچکی، مدیر صادرات فولاد آلیاژی ایران با اشاره به عوارض مخرب مصوبه جدید دولت برای ممنوعیت صادرات محصولات فولادی، گفت: برخی از تولیدات تنها برای برخی بازارهای صادراتی و اروپایی ساخته میشود و خط تولید آنها نیز متناسب با سفارشاتی که مشتریان در بازارهای خارجی میدهند، راه اندازی شده است.
وی اظهار داشت: در این میان 68 میلیون یورو سرمایه گذاری صورت گرفته که مبنای آن صادراتی بوده است. بنابراین حال که صادرات متوقف شد، این سرمایه بلااستفاده مانده و کارگران آن خط نیز باید بیکار شوند.
کوچکی افزود: برخی از قطعاتی که در این شرکت تولید می شود در خودروهای بنز و بی.ام. و کاربرد دارد و ایران سبب شده است که رقبایی همچون مصر، چین و ترکیه کنار زده شوند؛ این در حالی است که برخی از تولیدات این کارخانه، مصرف داخلی ندارد.