شروع رشد اقتصادی دبی هر چند در دهه 60 و با کشف نفت در این کشور آغاز شد اما حاکمان این شهر به مرور متوجه شدند نمیتوان به درآمدهای نفتی دل بست و اینجا بود که پروژههای بلندپروازانه حاکمان دبی آغاز شد، پروژههایی که این شهر را (که مساحتش یک سوم استان تهران و جمعیتش یک ششم آن است) به مرکز تجاری و توریستی خاورمیانه تبدیل کرد. دبی برای جلب توریست بزرگترین مرکز خرید سرپوشیده، بلندترین ساختمان جهان، پیست اسکی روی برف آن هم در میان بیابان و یکی از بزرگترین باغهای جهان را بنا کرده اما همه اینها کافی نبود و در جدیدترین پروژه، پلیس دبی برای به نمایش گذاشتن ثروت این امیرنشین و البته جلب توریست، شماری از گران قیمتترین سوپراسپرتهای جهان را به عنوان خودروی پلیس به خدمت گرفته است، سوپراسپرتهای چند صد هزار تا چند میلیون دلاری که تا مدتها سوژه مطبوعات بود. پیش از این تصاویر بعضی از این خودروها را دیدهایم اما این بار قصد داریم خودروهای خاص پلیس دبی را یک جا مرور کنیم. //
لامبورگینی اونتادور
اونتادور در سال 2011 و به عنوان جانشین مدل مورسیهلاگو معرفی شد و به خوبی هم توانست جای این خودرو را پر کند. موتور 6.5 لیتری این خودرو میتواند به صورت تنفس طبیعی 700 اسببخار قدرت تولید کند و این نیرو به چهارچرخ خودرو منتقل میشود. این خودرو صفر تا 100 را در مرز 3 ثانیه طی میکند و حداکثر سرعتش 350 کیلومتر در ساعت است. گیربکس این خودرو از نوع نیمه اتوماتیک با کلاچ تک صفحهای است که هر یک از هفت دنده آن در مدت 50 میلی ثانیه تعویض میشوند. آنگونه که برنامهریزی شده از این خودرو در مجموع 4000 دستگاه تولید خواهد شد که پلیس دبی فعلاً یکی از آنها را در اختیار دارد. قیمت این خودرو در حدود 400 هزار دلار است.
فراری FF
رقیب لامبورگینی، فراری هم در لیست خرید پلیس دبی جای دارد و نیروهای پلیس این کشور مدل FF را به این منظور انتخاب کردهاند. دبی شهری در میانه بیابان است و هیچگاه نباید انتظار بارش برف در آن را داشته باشیم اما پلیس این کشور از میان مدلهای مختلف فراری، نخستین خودروی چهارچرخ متحرک این شرکت را انتخاب کرده که معمولاً تبلیغاتش در حال رانده شدن در زمینهای برفی است تا بتواند توانایی خود را به نمایش بگذارد هر چند میتوان سیستم چهارچرخ متحرک آن را با کمک دکمهای از روی فرمان از کار انداخت. شاید اگر پلیس دبی فراری ایتالیا و یا F12 را برای به نمایش گذاشتن انتخاب میکرد موفقتر بود اما فراری FF یک خصوصیت مهم دارد و آن صندلیهای عقب است که میتواند متهم دستگیر شده را روی آن نشاند! فراری FF با بهرهگیری از موتور 6.3 لیتری 12 سیلندرش قدرتی برابر با 660 اسببخار دارد (فراری F12 با همین موتور 740 اسببخار قدرت دارد). این خودروی 1.9 تنی میتواند در مدت 3.7 ثانیه به سرعت 100 کیلومتر در ساعت برسد و حداکثر سرعت آن 335 کیلومتر در ساعت است. قیمت این خودرو تقریباً 300 هزار دلار است.
آستون مارتین One-77
با خرید این خودرو پلیس دبی ثابت کرد به هیچ عنوان به دنبال کارآیی خودروهای خریداری شده نیست و تنها جنبه نمایشی آنها برایش اهمیت دارد. این آستون مارتین یکی از خاصترین خودروهای جهان است و تنها 77 دستگاه از آن ساخته میشود و قیمت هر یک از آنها بیش از 1.4 میلیون دلار است. شاسی این خودرو به طور کامل از فیبرکربن ساخته شده و بدنه آلومینیومی آن دستساز است. موتور غولپیکر 7.3 لیتری این خودرو میتواند 750 اسببخار قدرت تولید کند تا این خودرو 1.6 تنی در مدت در حدود 3.5 ثانیه به سرعت 100 کیلومتر در ساعت برسد (پورشه 911GT3 با یک دهم این قیمت، شتاب بهتری دارد و حداکثر سرعت آن هم در حدود 350 کیلومتر در ساعت است.) آستون مارتین این خودرو را بیش از هر چیز برای کلکسیونرها تولید کرده است چرا که از نظر تواناییهای فنی در مقابل قیمت پرداختی خودروهای بسیار بهتری میتوان با این پول خرید. داخل این خودرو از چرم طبیعی و فیبرکربن پوشیده شده است ضمن آنکه یک کنسول بزرگ فضای میان دو صندلی را از هم جدا میکند.
مرسدس بنز SLS AMG
وقتی قصد دارید
مدلهای مختلف این شرکت، SLS با درهای گالوینگ و درب موتور کشیدهاش قطعاً بهترین انتخاب برای خودنمایی است. موتور 6.2 لیتری این خودرو میتواند 571 اسببخار قدرت تولید کند این قدرت از طریق یک گیربکس هفت سرعته اتوماتیک با قابلیت تعویض دستی به چرخهای عقب میرسد و میتواند در مدت 3.8 ثانیه این خودروی 1.6 تنی را به سرعت 100 کیلومتر در ساعت برساند ضمن آنکه حداکثر سرعت آن 340 کیلومتر در ساعت است. این مرسدسبنز بیش از تواناییهای حرکتی به دلیل ظاهر جذابش مورد علاقه خودرو دوستان است و نمایش آن با درهای باز در کنار خیابانهای دبی میتواند به خوبی حاکمان این شهر را به مقصودشان برساند. قیمت این خودرو در حدود 200 هزار دلار است.
بنتلی کانتیننتال GT
این کوپه 2.3 تنی قطعاً
آخرین انتخاب یک فرمانده برای عملیات پلیسی خواهد بود چرا که بخش زیادی از توان موتور شش لیتری و 575 اسببخاری آن صرف جابهجایی این وزن سنگین میشود و به همین دلیل است که با وجود قدرت بالا، برای رسیدن به سرعت 100 کیلومتر در ساعت به 4.5 ثانیه زمان نیاز دارد و حداکثر سرعتش هم 318 کیلومتر در ساعت است. البته در این میان گشتاور 700 نیوتنمتری به این خودرو اجازه میدهد در صورتی که وارد عملیات شود (کدام عملیات!) بتواند در شتابگیریهای میانی بسیاری از خودروها را به زانو در آورد. البته فولکسواگن به عنوان مالک بنتلی گزینه کم قدرتتر 4 لیتری را هم پیشنهاد میکند. فضای داخلی این خودرو آنقدر وسیع و لوکس است که احتمالاً متهمها ترجیح میدهند توسط پلیس دستگیر شوند! قیمت این خودرو در حدود 220 هزار دلار است.
بوگاتی ویرون
وقتی پلیس دبی شروع به خرید خودروهای گران قیمت کرد بسیاری منتظر بودند ببینند پایان این خریدهای جاهطلبانه به کجا خواهد رسید و وقتی در دنیای اتومبیلها به دنبال سوپراسپرتها بروید انتهایش چیزی جز خرید بوگاتی ویرون نخواهد بود. با چنین پیش زمینهای، وقتی نخستین تصاویر از بوگاتی ویرون با خطوط رسمی پلیس دبی در شبکههای اجتماعی و توسط یکی از افسران ارشد پلیس دبی منتشر شد، ناگهان سایتهای خبری کنترل خود را از دست دادند و حتی معتبرترینشان هم خبر مربوط به خرید بوگاتی ویرون از سوی پلیس دبی را منتشر کردند. این خبر مانند بمب در اینترنت پیچید اما تنها چند روز بعد واقعیت آشکار شد؛ این خودرو تنها یک حقه ناشیانه با کمک فتوشاپ بود. این مطب را Afzal Kahn مالک و مؤسس شرکت تیونینگ Kahn Design متوجه شد که خودش مالک یک دستگاه ویرون است و عکس اصلی هم متعلق به خودروی خود او بوده که توسط یک فرد مبتدی با کمک فتوشاپ رنگآمیزی شده. پس از آشکار شدن این مسأله تا حدودی سر و صداها فروکش کرد هر چند هنوز هم مشخص نیست خودروی بعدی که در لیست خرید حاکمان دبی قرار دارد چه خودرویی است.
چرا پلیس دبی برای خرید چنین خودروهایی هزینه میکند؟
احتمالاً از ابتدای خواندن این مقاله تا به حال این سوال در ذهنتان نقش بسته که چرا پلیس دبی برای خرید چنین خودروهایی هزینه میکند در حالی که شاید اصلاً نیازی به آنها پیدا نکند.پیش از هر چیز باید بگوییم سوال «چرا» غلط است باید گفت «چرا که نه»! حاکمان دبی میخواهند ثروت این شیخنشین را به نمایش بگذارند و فعلاً هم ثروت کافی برای به نمایش گذاشتن دارند. آنها دبی را «شهر هزار و یک نور عربی» مینامند. خوب در چنین شهری چرا کمی نور آبی و قرمز به شهر اضافه نکنند در حالی که بر روی تعدادی از گرانترین خودروهای جهان در حال گشتزنی در شهر هستند تا ثروتشان را به رخ همه توریستهای اروپایی و آمریکایی بکشند. مسأله فقط نمایش قدرت پول است، همان کاری که برج خلیفه 830 متری قصد انجام آن را دارد والا در دبی آنقدر قحطی زمین نیست که لازم باشد مانند نیویورک برای تأمین فضای کاری و مسکونی آسمانخراش بسازند. این خودروها احتمالاً تا مدتها هیچ کار خاصی برای انجام دادن نخواهند داشت و بیشتر در شهر دبی رژه میروند تا در کنار برج العرب، مرکز خرید بزرگ دبی، برج خلیفه و مجتمع مسکونی ساحلی جمیرا عظمت این شهر را به رخ توریستها بکشند. وقتی دبی دیگر نفتی برای فروش نداشته باشد، حاکمان این شهر به ناچار باید بیشتر تخممرغهایشان را در سبد صنعت توریسم بگذارند اینگونه است که از هماکنون در حال آمادهسازی خود برای جذب توریست بیشتر هستند.
آنها میخواهند نام خود را بر سر زبانها بیندازند و چه چیزی بهتر از خودرو، خودروهایی که در کشورهای اروپایی و آمریکایی خودروهای افراد «خاص» است اما در دبی پلیسها سوار آن میشوند. همین کافی است تا مدتها با دیدن فراری FF به یاد پلیس دبی و ماشینهای گران قیمتش بیافتیم و این برای حاکمان دبی کافی است. این خودروها قرار نیست در خیابان به دنبال مجرمان بروند که اگر هدف این بود خودروهای مناسبتری هم میشد خرید ضمن آنکه تجهیزات پلیسی خاصی بر روی این خودروها نصب نشده است. حاکمان دبی حتی تلاش نمیکنند وانمود کنند از این خودروها کارآیی میخواهند چرا که اگر به دنبال کارآیی بودند انتخاب SLS و بنتلی کانتیننتال در مقابل اونتادور و FF معنی نداشت. یکی از مقامات پلیس دبی در این زمینه تاکید کرد این خودروها در محلهای رفت و آمد توریستها قرار خواهند گرفت تا نمادی از دبی باشند. آنها میخواهند دبی دیده شود، فقط همین.