در حالی که دولت مبالغ هنگفتی برای واردات سگ های زنده یاب، مواد یاب و غیره به کشور هزینه کرده، با ایجاد ممنوعیت در واردات خوراک دام کوچک، شرایط تغذیه برای این حیوانات نامناسب شده است. این روند سبب شده حس بویایی سگ ها ضعیف و در نهایت این حیوانات کارایی خود را از دست بدهند.
به گزارش موج، همزمانی تشدید تحریم ها با افزایش نقدینگی در جامعه، بازار دلار ایران را دچار آشفتگی کرد. نوسانات نرخ ارز نه تنها در بخش های مختلف اقتصادی تاثیرگذار بود، گویا اثرات آن به سایر بخش ها نظیر سلامت انسان و دام ها نیز در حال سرایت کردن است.
دولت برای کنترل نوسانات نرخ ارز و جلوگیری از روند صعودی آن، اقدام به اخذ برخی سیاست ها کرد. از جمله این سیاست می توان به اولویت بندی کالاهای وارداتی، برای اختصاص ارز مرجع اشاره کرد.
در این اولویت بندی ها، برخی کارشناسانی که احاطه چندانی به اهمیت مسایل مختلف ندارند، صرف داشتن یکسری اطلاعات سطحی، ممنوعیت ورود برخی از کالاها را به تصویب رساندند. یا اینکه نام برخی از محصولات را از لیست اختصاص ارز مرجع، خارج کردند.
اگرچه مرضیه وحید دستجردی وزیر سابق بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که به تازگی از سوی رییس جمهور عزل شده، دلیل تغییر ناگهانی را مقاومت در برابر اختصاص ارز دارو به زین اسب، غذای
سگ و غیره اعلام کرده بود، اما باید گفت بر اساس تصمیمات دولت، غذای دام کوچک یا همان غذای سگ، به طور کلی در لیست کالاهای ممنوعه وارداتی قرار دارد. کارشناسان وزارت صنعت، معدن و تجارت، بدون توجه به اینکه از حیوانی نظیر
سگ برای عملیات های پلیسی، کمک به مصدومان حوادث زلزله و غیره استفاده می شود، -به صرف اینکه برخی از افراد جامعه به صورت تفننی اقدام به نگهداری حیوانات خانگی می کنند-، غذای این حیوانات زبان بسته را در لیست کالاهای لوکس و ممنوعه وارداتی قرار دادند. حیواناتی که تربیت شده اند تا جان میلیون ها انسان را از طریق کشف مواد مخدر نجات دهند. یا اینکه مصدومان را از زیر خروارها خاک شناسایی کنند.
این در حالی است که طی سال های گذشته دولت میلیون ها تومان برای واردات
سگ های زنده یاب و یا
سگ پلیس به ایران هزینه کرده است. به گفته واردکنندگان غذای دام کوچک بخش عمده ای از محموله های وارداتی غذای دام کوچک، در اختیار این همیاران پلیس قرار می گیرد و بخشی کمی از آن در بین سایر قشرها توزیع می شود.
تکنولوژی تولید غذای دام کوچک بسیار پیچیده است. حتی کشوری نظیر چین که در کپی برداری از محصولات تمامی برندها، شهرتی جهانی دارد، به راحتی قادر به ورود به عرصه تولید غذای دام کوچک نیست. چین با تمامی توان خود به این عرصه ورود پیدا کرده اما خوراک تولیدی در این کشور، به حدی بی کیفیت است که به راحتی در بازار سایر کشورها قابل تشخیص است. از آنجا که کیفیت خوراک بر سلامت و حواس حیوان تاثیر مستقیم دارد، بسیاری از مصرف کنندگان مایل به خرید خوراک دام کوچک حتی از کشوری نظیر چین نیستند.
به اعتقاد دامپزشکان، کیفیت غذای دام کوچک تولید شده در داخل ایران نیز چندان مطلوب نیست و از این نظر ایران به طور کامل به خارج وابسته است.
رییس بیمارستان دامپزشکی با تاکید بر اینکه خوراک دام، کالای لوکس به حساب نمی آید، می گوید: گزارش هایی به این بیمارستان رسیده که نشان می دهد
سگ های مواد یاب قادر به کشف محموله های مواد مخدر نیستند.
پیام محبی ادامه می دهد: تغذیه بر «حواس» حیوانات بسیار تاثیرگذار بوده و با تغییر شیوه تغذیه و استفاده از غذای بی کیفیت، حس بویایی
سگ ها ضعیف می شود.
وی بیان می دارد: متاسفانه بر اساس برخی گزارش های رسیده،
سگ های موادیابی که تغذیه مناسب نداشته اند، حس بویایی خود را از دست داده اند. از ماشین هایی که این
سگ ها قادر به کشف مواد مخدر آن نبوده اند، محموله هایی کشف شده است.
به این ترتیب، به راحتی نیروهای امنیتی کشور یکی از بازوهای خود را به دلیل سطحی نگری برخی قانونگذاران از دست می دهند.
باید گفت کمبود خوراک دام کوچک در بازار، تاثیر مستقیمی نیز بر سلامت جامعه خواهد داشت. چرا که صاحبان دام های کوچک برای تغذیه دام خود به ناچار به خوراک های جایگزین نظیر اسکلت مرغ و فرآورده های خام دامی روی خواهند آورد. این روند توسعه بیماری در جوامع انسانی را به همراه دارد.
ایران کشوری است که در مسیر مهاجرت پرندگان قرار داد. سال ها وقت و هزینه صرف شده تا بیماری نظیر آنفلوانزای فوق حاد پرندگان که مشترک بین انسان و حیوان است، در ایران ریشه کن شده و شیوع آن به حداقل ممکن برسد. سازمان دامپزشکی تلاش های زیادی را برای عرضه مرغ به صورت بسته بندی انجام داده تا بیماری های مشترک بین انسان و پرندگان را کنترل کند. اما با ممنوعیت واردات خوراک دام کوچک، دوباره فرآورده های خام دامی به منازل راه می یابد و احتمال انتقال بیماری ها افزایش خواهد یافت.