به گزارش خبرگزاری مهر، سه بوم شناس برجسته جهان گزارشهای خود را درباره افزایش هشدار دهنده نرخ مرگ درختان 100 تا 300 ساله در بسیاری از جنگلها و شهرهای جهان در مجله ساینس منتشر کرده اند.
علی اکبر بختیاری در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: چندی قبل هیئت دولت مجوز فروش پارک پردیسان را صادر کرد. پس از صدور این مجوز شورای شهر تهران با طرح شکایت در دیوان عدالت اداری خواستار ابطال آن شد.
وی افزود: با شکایت برخی از اعضای شورا پرونده در اختیار یکی از شعب دیوان عدالت اداری قرار گرفت و قاضی پرونده پس از بررسی شکایت شاکی دستور موقت جلوگیری از اجرای مصوبه دولت را صادر کرد. با صدور این دستور دیگر نمی توان تا زمان رای قطعی اقدام به فروش پارک پردیسان کرد.
مدیر کل حوزه ریاست دیوان عدالت اداری درباره آخرین وضعیت این پرونده اظهار داشت: پرونده فروش پارک پردیسان هم اکنون به هیئت عمومی دیوان عدالت اداری فرستاده شده است و باید در کمیته تخصصی کار کارشناسی بر روی آن انجام شود. اگر رای به نفع شاکی داده شود دیگر نمی توان مصوبه فروش پارک را اجرا کرد اما اگر در هیئت عمومی شکایت شاکی رد شود این مصوبه قابل اجرا خواهد بود.
بختیاری در پایان تاکید کرد: تا زمان اعلام رای هیئت عمومی دیوان عدالت اداری مصوبه دولت متوقف شده و باید منتظر نظر هیئت عمومی باشیم.
دیوید لیندنمیر از مرکز برتری تصمیمات زیست محیطی و دانشگاه ملی استرالیا اظهار داشت: مسئله مرگ بزرگترین درختان جهان یک مشکل بین المللی است و به نظر می رسد که این مسئله در تمام انواع جنگلها صورت می پذیرد.
وی و همکارانش بیل لارنس از دانشگاه جیمز کوک، استرالیا و جری فرانکلین از دانشگاه واشنگتن در مقاله ای که در مجله ساینس منتشر کرده، آورده اند: درختان بزرگ قدیمی در بسیاری از محیط زیستهای طبیعی و انسان محور حیاتی هستند. مطالعات اکوسیستمهای سراسر جهان نشان می دهد که جمعیت این درختان به سرعت درحال کاهش است.
دراین مقاله آمده است: تحقیقات برای شناسایی علت مرگ سریع درختان کهنسال و استراتژیهای ضروری برای بهبود مدیریت این مسئله بسیار مهم است. بدون تغییر سیاستها، درختان بزرگ و قدیمی در بسیاری از اکوسیستمها از بین می روند.
لیندنمیر اظهار داشت که برای نخستین بار درحالی که درباره آمارهای جنگلهای سوئد تا سال 1860 تحقیق می کردند به مسئله مرگ درختان قدیمی و بزرگ رسیدند. پس از آن یک تحقیق 30 ساله از جنگل "موانتین اش " در استرالیا نشان داد که نه تنها درختان پیر و قدیمی به طورعمده در آتش سوزیهای جنگلها از بین رفته اند بلکه نرخ مرگ آنها در سالهایی که آتش سوزی نبوده، 10 برابر بوده است که این امر در نتیجه خشکسالی، افزایش دمای هوا و سایر علل بوده است.
دانشمندان با بررسی سراسر جهان روندهای مشابه را در ارتفاعات مشابه مختلف از کالیفرنیا گرفته تا آفریقا و برزیل و اروپا مشاهده کردند. از بین رفتن درختان بزرگ در چشم انداز کشاورزی و حتی شهرها که مردم بیشترین تلاشها را برای حفاظت از آنها انجام می دهند نیز مشاهده شد.
بیل لارنس از دانشگاه جیمز کوک اظهار داشت: این روند بسیار مخربی است. ما درباره از بین رفتن بزرگترین ارگانیسمهای زنده روی سیاره زمین صحبت می کنیم، بزرگترین گیاهان روی زمین و ارگانیسمهایی که نقش مهمی در تنظیم و غنای جهان ما برعهده دارند.
این محققان خواستار بررسیهای مبرم جهانی برای ارزیابی میزان از دست رفتن درختان بزرگ و شناسایی مناطقی شدند که این درختها در آن شانس بقای بیشتر دارند.
این مقاله با عنوان " کاهش سریع درختان بزرگ کهنسال در جهان" در مجله ساینس منتشر شده است.