تحقیقات صورت گرفته نشان میدهد، وقوع برخی تغییرات در اقیانوس منجمد جنوبی باعث افزایش سرعت چرخش زمین و کوتاه شدن طول روز شده است.
گاهی تصور میشود که برخی از ماه های سال سریعتر طی می شوند، اما ماه نوامبر سال ۲۰۰۹ واقعا جزو این گروه بوده است. محققان آزمایشگاه پیشرانش جت (JPL) کالیفرنیا و موسسه فیزیک زمینی در پاریس در بررسیهای خود دریافتند، تغییرات صورت گرفته در جریانهای قطبی در اقیانوس منجمد جنوبی باعث ایجاد تغییر در چرخش زمین شده است.
بررسیهای صورت گرفته در خصوص اندازه طول روز در این تاریخ نشان میدهد، تغییرات اقیانوسی باعث چرخش سریعتر زمین شد که همین مسأله منجر به کوتاه تر شدن روز به اندازه ۰٫۱ میلی ثانیه شده است.
به گفته «استفان مارکوس» از محققان مرکز JPL این نخستین بار است که محققان شاهد تغییرات چشمگیر در سرعت چرخش زمین در اثر تغییرات اقیانوسی بودهاند.
عوامل مختلفی بر روی سرعت چرخش زمین تأثیر میگذارند، به عنوان مثال کاهش سرعت وزش باد در اطراف زمین باعث افزایش سرعت چرخش آن میشود.
دانشمندان تغییرات جوی را هم عاملی اثرگذار بر سرعت چرخش زمین عنوان میکنند که یکی از نمونه های آن، وقوع پدیده النینو در اقیانوس است.
برخی مدلها نیز تغییرات آب و هوایی را به عنوان یک عامل اثرگذار بر چرخش زمین مطرح میکنند. افزایش سطح آب دریاها باعث حرکت آب به سمت قطب میشود و کشیده شدن جرم به محور زمین باعث افزایش سرعت چرخش میشود.