سبزپرس- گروه محیط طبیعی: لیلا مسروری:اینجا گیلان است که در آن نیمه پاییز یعنی ، رقص موج داستان باد خزرى ، باد سرتوک ، دشنهوا ، گيلهوا ، گرميش وا و صدای پرندگان مهاجر ، نو کردن فو کای آویخته و مرمت تور و قایق و شبهای پر بیم و روزهای پر امید . اگرچه مردان واقعی دریا معترفند که سفره "پیله دریا " دیگر مثل سابق پر ماهی نیست و باید به داد آن رسید و تدبیری کرد برای صیادی پایدار !
به گزارش سبز پرس همه ساله آغاز و انجام فصل صید جشن گرفته می شود که فرصتی است برای اهالی شیلات تا دور هم از خواسته ها و داشته هاشان بگویند.سید داوود موسوی امام جمعه انزلی که از دوستداران محیط زیست است با اشاره به موضوع قدیمی تعدیل و ساماندهی پره های صیادی گفت: کاهش ذخایر تعدیل پره برای اقتصادی شدن صید را ایجاب می کند اما این زنگ خطر کاهش ذخایر کی به صدا در آمد ؟ وقتی بزرگترین زیستگاه ماهیان و محل زادآوری آنها یعنی تالاب انزلی را با بی توجهی و ساده انگاری تبدیل به مخزن فاضلاب کردند در نتیجه امروز آمار متوسط در آمد صیاد ، صیادی رااز یک شغل تا حد سرگرمی تنزل داده است.
طرح جامع صید و صیادی دریای خزر
معاون صید و بنادر ماهیگیری شیلات گیلان با اعلام اینکه در حال حاضر از 75 تعاونی پره 17 تعاونی تعدیل ، 4 شرکت توسط ارگانهای دولتی خریداری شده و 54 شرکت تعاونی صیادی پره داریم که 4 هزار و 300 صیاد را تحت پوشش دارند. گفت : در فصل صید گذشته حداقل میزان صید 9 تن و حداکثر برداشت 111 تن بود بر این اساس سرانه صید هر شرکت تعاونی با مقایسه تعداد صیادان هر شرکت و در آمد حاصل از فروش ماهی به کسرهزینه ها حداقل ماهیانه 156 هزار تومان برای هرصیاد و حد اکثر 600 هزار تومان بود که میانگین عددی آن بین 300 تا 400 هزار تومان است که رقم مناسبی نیست.
محمد محبوب افزود : در حال حاضر یکی از برنامه های بسیار خوب و کاملی که تدوین شده " طرح جامع صید و صیادی دریای خزر" است که تمامی مسائل مبتلابه صیادی و صیادان را در بر می گیرد از جمله بحث مفصل تعدیل و ساماندهی پره های صیادی که برای آن از محل مازاد در امدهای نفت و میعانات گازی 62 میلیون دلار مصوب شده که ما به جد درخواست داریم تمامی مسئولات استان برای تخصیص و جذب این اعتبار تلاش کنند. وی اصلاح ساختار یگان حفاظت ، تجهیز و تعمیز مراکز تکثیر و بازسازی ذخایر را از دیگر موارد پیش بینی شده این طرح عنوان کرد .
معاون صید و بنادر ماهیگیری شیلات گیلان همچنین به بیمه به عنوان یکی از دغدغه های مهم صیادان که در این طرح گنجانده شده اشاره کرد و گفت : دولت در پیش بینی خود و مصوبه نرخ بیمه صیادان را ازمحل در آمدهای هدفمند شدن یارانه های حاصل از در آمد سوخت با 10 کاهش از 27 درصد به 17 درصد رسانده است.
این مقام مسئول دو منظوره کردن جایگاههای صید پره را به منظوز طرح های گردشگری برای کمک به معیشت جامعه صیادی از دیگر موارد این طرح عنوان کرد . محبوب گفت آنچه منظور نظر ما است کاهش فشار بر ذخایر دریا است که امیدواریم بتوانیم با راه حل های جایگزین آن را متحقق کنیم و برداشت مسئولانه به صید پایدار برسیم.
تسریع در تخصیص اعتبارات
نائب رئیس تعاونی اتحادیه پره کشور و مدیر عامل اتحادیه تعاونی پره داران استان در سخنان کوتاهی با اشاره به سختی معیشت صیادان ابراز امیدواری کرد که سر شماری و امتخابات که دو اتفاق مهم است تمام انرژی مسئولان استان را معطوف خود نسازد و با عزم جدی پی گیر تخصی اعتبار باشند .
یونس رمضانی گفت : متاسفانه ما نیمه نخست سال را از دست داده ایم و نیمه دوم نیمه پر تراکمی است اما از مسئولان می خواهیم با توجه به فرمایش مقام معظم رهبری در نامگذاری سال جاری بدنبال تخصیص اعتبار 60 میلیون دلاری تعدیل و ساماندهی باشند و نیز مسئله مصوب بیمه که هنوز محقق نشده را پی گیری کنند چون در حال حاضر ما مبلغ زیادی را برای بیمه می پردازیم و هنوزبیمه 17 درصدی ابلاغ و محقق نشده است وی همچنین تاکید کرد تعاونی ها به شدت مشکل سوخت دارند و از مسئولان خواست تا همکاری لازم را در خصوص تامین سوخت و نرخ یارانه ای برای آن داشته باشند .
حفاظت و امنیت متضمن بهره برداری پایدار
مدیر کل شیلات گیلان با تاکید بر سیاستهای تحول زای شیلات در راستای آبزی پروری و آبزی مصرفی گفت : با توجه به این نگاه جدید ما دو تکلیف اساسی داریم بازسازی ذخایر و ترویج آبزی مصرفی که به بیان ساده باید به دریا فرصت بدهیم و از آن طرف استحصال بیشتربرای افزایش سرانه مصرف این غذای سلامت داشته باشیم و پل ارتباطی که این منظور را حاصل می کند همان رویکردهای نوین شیلاتی است که شاخص ترین آنها پرورش ماهی در محیط محصور از جمله قفسهای دریایی است.حجت سعیدی هم چنین توصیح داد که کاهش 10 درصدی نرخ بیمه که مصوب دولت بوده و از محل در آمد هدفمند شدن یارانه سوخت است دولت در راستای حمایت ازصیادان آن را به جامعه صیادی اختصاص دهد که قرار بود از سه ماه پایانی سال 89 اجرایی بشود که اطلاعات و آمار لازم به سازمان شیلات ایران و وزارت جهاد کشاورزی ارسال شد و از آنجا به سازمان تامین اجتماعی منعکس شد که سازمان تامین اجتماعی باید آن را به صورت متمرکز ابلاغ کند .
مدیر کل شیلات در بخشی دیگر ازسخنان خود تاکید کرد فقط شیلات و محیط زیست و یگان حفاظت نمی توانند به تنهایی فضای مناسب 48 رشته رودخانه گیلان که اینک استعداد بالقوه ماهی دار شدنشان مخدوش شده را تامین کنند ، لذا برای بهره برداری پایدار باید تمامی دستگاهها ی مرتبط به موضوع ورود کنند و اینکه مردم هم پی گیر مطالبات خود بوده و همکاری لازم را داشته باشند که همکاری مردم همیشه کلام اول و آخر است.در پایان این مراسم از تنی چند از دست اندرکاران نمونه جامعه صیادی در فصل گذشته صید با اهدای جایزه تقدیر و تشکر به عمل آمد.