به گزارش سبزپرس محمد رضا تابش رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی و نماینده کشورمان در این اجلاس پس از جلسه افتتاحیه به ایراد سخنرانی پرداخت.
عدم اجماع همه کشورها در اتخاذ اهداف و راهبردهای جهانی برای مقابله با آثار سوء تغییرات آب و هوایی و گرمایش زمین، عدم تحقق این اهداف ناشی از تلاش برخی از کشورها برای رشد اقتصادی بدون در نظر گرفتن ملاحظات زیست محیطی، ادامه پافشاری امریکا در عدم الحاق به پروتکل کیوتو و همچنین گزارش اجمالی از وضعیت تولید و مهار گازهای گلخانه ای در ایران و دستاوردهای بخش گردشگری ایران از مهمترین محورهای سخنرانی نماینده ایران بود.
بر اساس این گزارش در این اجلاس که با حضور هیات پارلمانی جمهوری اسلامی ایران برگزار شده است؛ جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد داد تا این اجلاس در سال 2013 در تهران برگزار شود، که این پیشنهاد به عنوان یکی از مفاد دستور جلسه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
همچنین با تصویب اعضاء "سودانی" به نمایندگی از طرف ایران عضو کمیته نگرش(تدوین) قطعنامه اجلاس شد. این اجلاس عصر روز چهارشنبه با صدور قطعنامه پایان خواهد یافت.
این اجلاس هم اکنون در کوالالامپور در حال برگزاری است
متن کامل سخنراني محمد رضا تابش نماینده جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس:
به نام خدا
ریاست محترم،
حضار ارجمند،
توسعه پايدار، ابعاد چندگانه آن بويژه حفظ محيط زيست و برخورداری از حياتي روبه رشد در كره زمین با مجموعه اكوسيستمهای آن و بهره گيري از تنوع زيستي ، در زمره مهمترین مسایل مورد بحث در جوامع امروزي هستند. در سالهاي اخير ميزان پايبندي حکومتها به مسائل زيست محيطي و حفاظت از آن و نيز رعايت اصول توسعه پايدار و حفظ محیط زیست و گسترش فرهنگ آن، معيارهاي اساسي براي ارزيابي رشد جوامع به شمار مي آيند.
توسعه پايدار باتاکید بر حفظ محيط زيست، به عنوان یک هدف ارزشمند، یکی از ملاکهای اساسی ارزیابی حکمرانی مطلوب در جهان امروز محسوب می شود.امروزه كشورها فارغ از مرزهاي جغرافیایی و سياسي، تحقق توسعه پايدار، حفاظت از محيط زيست، وجود تنوع و غناي فرهنگي را براي بالندگي جوامع ضروري و حياتي مي دانند. تحقق اين مهم در زمره آرزوها و آمال بشري است که با ترويج و نشر گسترده ومستمر فرهنگ زيست محيطي در ميان اقشار مختلف جامعه امكان پذير خواهد بود.
توسعه پايدار را مي توان ساختار متعادلي دانست كه داراي ابعاد فرهنگي، اقتصادي، اجتماعي، سياسي و زيست محيطي است. در گذشته برنامه ریزی برای توسعه صرفا با لحاظ مزايا ومنافع اقتصادي صورت مي گرفت، اين در حالي است كه امروزه دراجراي پروژهها و فعاليتهاي توسعه اي می بایست ملاحظات زیست محیطی را منظور نمود و عدم توجه به این امر موجب بروز پيامدهاي منفي و آثار مخرب در طبیعت خواهد شد و ناپايداري توسعه را رفم خواهد زد.
بعد زیست محیطی توسعه پايدار زمينه هاي مختلفي از جمله حفاظت از اتمسفر، خاک، جنگلها،کوهستانها،استفاده مناسب از زمین، كويرزدايي، كشاورزي، تنوع زيستي، مديريت منابع آب، مديريت مواد شيميايي خطرناك وتقريباً تمامي جنبه هايي را در برگيرد كه به نحوي بر رشد و بقاي انسان و به طور كلي حيات تأثير مي گذارند.
در اين ميان افزایش دمای زمين و تغييرات آب و هوايي ناشي از فعاليتهاي انساني يكي از مشكلات عمده زيستمحيطي است كه نگرانيهاي زيادي را در دهه های اخير در عرصه بین المللی ایجاد كرده است. در همين ارتباط پانزدهمين كنفرانس اعضاي كنوانسيون تغييرات آب و هواي سازمان ملل و پنجمين نشست اعضاي پروتكل كيوتودر ماه دسامبر 2009 در كپنهاگ دانمارك تشكيل شد. اين اجلاس از ابعاد سياسي و اقتصادي حائز اهميت بود و توجه بسياري از سران كشورها را در جامعه جهاني بهخود معطوف داشت. این کنفرانس پس از طي يك فرآيند مذاكرات دوساله،در پي دستيابي به توافقي جامع و الزامآور درخصوص مقابله با افزايش بيرويه درجه حرارت زمين و مقابله با آثار منفي تغييرات آب و هوايي بود، لكن بهرغم مذاكرات طولاني و اميدهاي فراوان در دستيابي به توافقي جامع و عادلانه در اين زمينه، اجلاس مزبور نتوانست انتظارات جامعه جهاني را به درستي پاسخ دهد. اگرچه در اجلاس كپنهاگ، سران كشورها به نوعي همگرايي براي ضرورت كاهش آلايندههاي محيط زيست دست يافتند اماهيچگونه تعهدی را براي مقابله با اين معضل نداده و هيچ ضمانتي را در اين توافقنامه براي مقابله با پدبده گرمايش زمين نپذیرفتند.
گر چه بر خلاف اجلاس كپنهاگ، شانزدهمين كنفرانس اعضا كنوانسيون تغييرات آب و هوایي كه در دسامبر 2010 در كشور مكزيك بر گزار گرديد داراي موفقيت نسبي بود، اما همچنان نیل به يك توافق عادلانه و جامع در سطح بين المللي مورد تردید است. اين موضوع علي الخصوص ناشی از تلاش برای دستیابی به رشد اقتصادی بالا توسط برخی از قدرتهای اقتصادی نوظهور بدون در نظر گرفتن ملاحظات زیست محیطی، همچنین ادامه پا فشاري امريكا در عدم الحاق به پروتكل كيوتو مي باشد.
اين گونه مي توان نتيجه گيري نمود كه برنامه هاي حفاظت از محيط زيست زماني مي توانند به صورت ريشه اي بر مشكلات زيست محيطي فائق آيند كه با اجماع جهانی و الزام همه کشورها به انجام معاهدات و برخورد بازدارنده با متخلفین همراه بوده تا بتوانداز بروز ناهنجاریهای آينده جلوگيري كنند. اين مهم زماني عملي خواهد شد كه حفاظت از محيط زيست در فرایند سیاستگذاری و نظام برنامه ريزي بين المللي جايگاه مناسب خود را بيابد و توافقات ضمانت اجرایی پیدا کنند.
*مشارکت فعال جمهوري اسلامي ايران در عرصه جهانی برای مقابله با تغییرات آب و هوایی*
در این راستا جمهوري اسلامي ايران با حضور و مشارکت فعال در اجلاسهای منطقه ای و بین المللی و پیگیری روند مذاكرات سعی دارد جايگاه خودرا در عرصه محيط زيست جهاني تثبیت نموده و با انجام تعهدات، نقش مشارکت جویانه خویش را در حفظ و حراست از محیط زیست و تحقق توسعه پایدارجهانی ایفا نماید. به عنوان نمونه می توان ازتدوین قوانین زیست محیطی در برنامه توسعه کشور و اختصاص بودجه سالیانه برای اجرای آنها و برنامه ريزي ملي براي كاهش انتشار گاز هاي گلخانه اي و نيز انطباق کشور با شرايط آب و هوايي جدید نام برد.
در صورت عدم اجراء سیاست ها و برنامه های مقابله با تغییرات اب و هوایی در ایران تا سال 2025 ؛ میزان گاز های گلخانه ای به 1.9 میلیارد تن افزایش خواهد یافت
در حوزه اجرای برنامه عمل کشوری در زمینه تغییرات آب وهوایی، جمهوری اسلامی ایران گزارش ملی اول را در سال 2003 به سازمان ملل متحد تسلیم کرده و گزارش ملی دوم خود را در سال جاری2011 آماده وارسال خواهد کرد.همچنین آیین نامه ملی اجرای کنوانسیون تغییرات آب وهوا و پروتکل کیوتو در سال 2009 به تصویب دولت رسیده است. بر اساس گزارش ملی ایران میزان انتشار گازهای گلخانه ای در سال 2000، 491 میلیون تن بوده و پیش بینی می شود که تا سال 2025 و در صورت عدم اجرای صحیح برنامه عمل متاسفانه به 1.9 میلیارد تن افزایش یابد و در صورتیکه بتوانیم با افزایش توان ملی، بهره گیری از تکنولوژی های پیشرفته و کمکهای بین المللی و سرمایه گذاری ملی، برنامه عمل ملی را بطور جامع اجرایی کنیم میزان انتشار گازهای گلخانه ای با رشدی منطقی به 700 میلیون می رسد.
دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در حوزه گردشگری
جمهوری اسلامی ایران در زمینه توسعه توریسم نیز اقدامات قابل ملاحظه ای را به انجام رسانده است. چنانچه طی 5 سال گذشته ایجاد 1250 منطقه نمونه گردشگری به تصویب هیات دولت رسیده است. زیر ساخت 35 روستا به عنوان روستای هدف گردشگری انجام شده است. برای ساخت مجتمع های تفریحی و توریستی توسط بخش خصوصی 600 میلیون دلار وام پرداخت شده است. تعداد گردشگران طی 5 سال گذشته با رشد 72درصدی به 3121000 نفر در سال جاری افزایش یافته است.
شایان ذکر است که در مجلس شورای اسلامی 100 نفر از 290 نماینده، در فراکسیون توسعه پایدار، محیط زیست و منابع طبیعی عضویت دارندکه با علاقمندی و دقت نظر مباحث مربوط به محیط زیست را پیگیری کرده و در تدوین قوانین و برنامه های توسعه پنج ساله و بودجه سالیانه مدافع و حامی طبیعت و محیط زیست هستند.
اينجانب و هيئت همراه از طرف كشورج.ا.ايران اين فرصت را مغتنم شمرده ،ضمن تشكر فراوان از برگزاري اين كنفرانس ،اميدوارم نتايج اين نشست به نفع جامعه جهاني بوده و بهبود سرنوشت مشترك كشور ها كه امانت نسل هاي گذشته براي ما و ميراث گرانسنگ ما براي آيندگان است را به ارمغان آورد.
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.