ادویه علاوه بر اینكه به طعمداركردن غذاها كمك میكند، خواص زیادی نیز دارد و بسیاری مواقع به عنوان دارو نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
ادویه كاری جزو ادویههایی است كه در شرق دنیا بخصوص پاكستان، هندوستان و افغانستان به مقدار بسیار زیاد در وعدههای غذایی مصرف میشود.
«كاری» ادویهای است كه در آن 20 نوع گیاه معطر از جمله زیره، رازیانه، گشنیز و... وجود دارد و هر گیاه خواص بسیار عالی دارد. در فرمولاسیون كاری فلفل و زردچوبه پایه اصلی است.
به دلیل اهمیت ادویهها در اكثر رژیم غذایی، بتازگی گروهی از محققان دلایل جالبی كشف كردهاند كه نشان میدهد چرا بیش از هزار سال است انسانها از ادویهها و بویژه ادویه كاری استفاده میكنند.
آنها طی آزمایشها و تحقیقات زیادی متوجه شدند ادویه زردچوبه به طور قابل ملاحظهای میتواند سبب افزایش پروتئینی خاص شود كه به طور طبیعی در حفظ و تقویت سیستم ایمنی بدن موثر است.
این پروتئین با تقویت سیستم ایمنی بدن، مانع ابتلا به بیماریهای عفونی میشود.
این پروتئین كه GAMP نام دارد، به سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با انواعی از میكروبها و باكتریها كمك میكند. در حقیقت سبب میشود سیستم ایمنی بتواند براحتی با ویروسها و باكتریها مقابله و آنها را نابود كند.
از طرفی قبلا محققان دریافته بودند ویتامین D نیزدرافزایش این پروتئین نقش دارد. این محققان سالهاست طی مطالعاتی درصدد شناسایی مكانیسمهایی هستند كه سبب افزایش سطح این پروتئین در خون میشود.
این ژن یا پروتئین بهعنوان یك پروتئین ضدمیكروبی شناخته و تا به حال تنها در انسانها دیده شده است. این پروتئین با تاثیری كه بر سیستم ایمنی بدن دارد، نقش موثری در از بین بردن انواع میكروبها و باكتریها دارد.
خاستگاه اصلی كاری مانند بیشتر ادویهها هندوستان و جنوب آسیاست. استفاده از این ادویه نزدیك به 2500 سال قدمت دارد، علاوه بر چاشنی به عنوان دارو نیز موارد مصرف زیادی دارد.
از جمله خواص دیگر این ادویه میتوان به خواصی چون محافظ كبد، ضدمیكروب، ضدنفخ، محرك معده، مقوی معده، معرق، حاوی ویتامین C، ضدسرطان و خنثیكننده رادیكالهای آزاد نیز اشاره كرد.
از سوی دیگر، ادویه كاری بوی مواد ناخوشایند مانند گوشت را هم پوشش میدهد و به طور كلی مصرف متعادل آن برای سلامت فرد بسیار مفید است.
مطالعهای كه روی غذاهای غربی و شرقی انجام شده نشان داده در شرق دنیا كه ادویه بیشتری مصرف میشود، سلامت بدن بویژه در قبال امراضی مانند سرطان و مشكلات كبدی بیشتر تامین میشود.
همچنین مطالعات نشان داده ماده كوركومین موجود درادویه كاری، عامل ضدالتهاب و یك آنتیاكسیدان قوی است و موجب كاهش التهاب مفاصل میشود حتی ممكن است این عنصر ژن ناقل سرطان پستان را غیرفعال كند و روند پیشرفت سرطان پروستات و سرطان روده بزرگ را كاهش دهد.
كوركومین تاثیر مثبت و چشمگیری در درمان سرطان لوزالمعده دارد. گروهی از پژوهشگران معتقدند كوركومین میتواند با سرطان پوست نیز مبارزه و ملانوم سلولهای سرطانی پوست را خراب كند.
به نظر میرسد كوركومین موجود در پودر كاری از آلزایمرنیز پیشگیری میكند و حافظه را بهبود میبخشد.
همچنین گروهی از متخصصان تغذیه میگویند ادویه كاری میتواند به لاغرشدن و كاهش وزن نیز كمك كند.
یكی از مواد اصلی موجود در ادویههای كاری، فلفل قرمز است كه دمای بدن را افزایش میدهد و با افزایش میزان سوخت و ساز بدن، به سوختن كالریها و چربیها كمك میكند. نكته جالبتر این كه این ادویه به فرد كمك میكند در وعده غذایی بعدی كمتر غذا بخورد.
با توجه به خواص زیاد این ادویه محققان در مطالعات متعددی سعی كردند به دلایل این خواص پی ببرند و اینكه كاری چگونه میتواند این اثرات شگفتانگیز را داشته باشد.
در مطالعات جدید محققان با كمال شگفتی متوجه شدند كاری یا زردچوبه هندی اثرات شگفتانگیزی روی ژن یا پروتئین GAMP و تقویت سیستم ایمنی بدن دارد زیرا این ادویه با مكانیسمی جالب سبب افزایش فعالیت این پروتئین و تقویت سیستم ایمنی بدن میشود لذا محققان با یافتهها امیدوارند بتوانند درآینده داروهای زیادی را برای تقویت سیستم دفاعی بدن در برابر بسیاری از بیماریها بویژه بیماریهایی كه منجر به ضعف سیستم ایمنی بدن میشوند، تولید كنند.
البته یافتهها نشان میدهد اثرات كاری به اندازه ویتامین D نیست، زیرا اثرات ویتامین D بر این پروتئین قویتر است، با این حال اثرات فیزیولوژیك گستردهای بر سیستم دفاعی بدن دارد.
با توجه به خواص مفید این ادویه محققان توصیه میكنند حتما در رژیم غذایی از این ادویه مفید استفاده شود زیرا مصرف مداوم و كافی این ادویه میتواند به حفظ سلامت بدن در برابر عفونتها بخصوص عفونتهای معده و روده كمك كند.
در این مطالعات همچنین مشخص شده است مصرف همزمان كاری و اسیدهای چرب امگا3 به طور قابل ملاحظهای میتواند بر فعالیت ژن GAMP موثر باشد.
در این مطالعات مشخص شد همراهی امگا3 با كاری یا زردچوبه هندی نیز میتواند برفعالیت این ژن اثرات قابل ملاحظهای داشته باشد، هرچند هنوز مكانیسم و چگونگی تأثیر امگا3 كاملا مشخص نشده است یعنی هنوز مشخص نیست امگا3 چگونه بر عملكرد این ژن تاثیر میگذارد.
همچنین محققان توصیه میكنند از ویتامین D نیز به وفور استفاده شود زیرا تحقیقات اخیر نشان داده این ویتامین در درمان عفونتها و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای عفونی، سرطان و دیگر بیماریها اثرات زیادی دارد بنابراین توصیه میشود افراد حتما در رژیم غذایی خود از میزان كافی ویتامین D، امگا 3 و ادویه كاری یا همان زردچوبه هندی استفاده كنند تا از این طریق با تقویت سیستم ایمنی بدن، از ابتلا به انواع عفونتها و بیماریها در امان بمانند.