ه گزارش سبزپرس موسسه تحقیقات شیلات در نظر دارد، از پرورش ماهی «تیلا پیا» در یزد رونمایی کند.
این ماهی، یک ماهی پرورشی زود بازده است که در بسیاری از کشورها در شرایط قرنطینه که به آبهای داخلی راه ندارد پرورش داده می شود و می تواند به صورت بکر زایی تنها از طریق جنس ماده تولید مثل کند.
غفور شیخ، مسئول روابط عمومی موسسه تحقیقات شیلات در این باره به سبزپرس گفت: این ماهی قرار است در شرایط قرنطینه در مناطقی که راه به آبهای داخلی ندارد پرورش یابد و در حال حاضر یک سایت پایلوت در استان یزد با ارزیابی و مدیریت ریسک ارائه شده به سازمان محیط زیست در نظر گرفته شده است.
وی در ادامه گفت: نوزادان نر این ماهی جدا می شوند و به صورت تک جنسی در اختیار استخر های پرورش ماهی قرار می گیرند.
وی در مورد مزایای پرورش این ماهی ها گفت: این گونه در سخت ترین شرایط زیستی از جمله کمبود اکسیژن ، گرمای زیاد و سرما می تواند تکثیر و پرورش یابد، همچنین هزینه نگهداری آن به صرفه است و در عرض 3-4 ماه وزن آن به بالای 350 گرم می رسد.
وی در ادامه گفت: این ماهی به «مرغ آبزی پروری» معروف است زیرا مانند مرغ منابع غذایی بسیار متنوعی دارد، در طول یک سال می توان دو بار این گونه را در استخر پرورش ماهی ریخت و در عرض 6 ماه وزن آن به یک کیلوگرم هم می رسد.
ریسک ورود یک گونه مهاجم به آبهای ایران
مدیر دفتر اکوبیولوژی دریایی در سازمان محیط زیست نیز در گفتگو با سبزپرس در مورد ریسک تکثیر و پرورش این ماهی به عنوان یک گونه مهاجم گفت: تکثیر این ماهی باید در شرایطی باشد که هیچ گونه امکان وارد شدن آن به آبهای کشور وجود نداشته باشد.
امید صدیقی در ادامه گفت: تیلاپیا گونه ای است که رشد بسیار سریع دارد و به سرعت میتواند در یک محیط طبیعی به گونه غالب مهاجم تبدیل شود.
وی در مورد مراقبت از عدم ورود این گونه و محدود شدن پرورش آن به یزد گفت: امیدواریم شیلات ایران پرورش این گونه را تنها به یزد محدود کند و از آنجا به مناطق دیگر انتقال پیدا نکند.
چنانچه کارشناسان ما تایید کنند، با اجرای طرح تنها در 10 استخر پرورش ماهی در یزد موافقت می شود
مدیر کل دفتر حیات وحش و تنوع زیستی درباره گزارش ارائه شده به سازمان گفت: این گزارش مربوط به ازریابی و مدیریت ریسک مربوط به مرکز تحقیقات شیلات در بافق یزد است که به معاونت محیط طبیعی ارائه شده است تا با ماهی دار کردن 10 تا از استخر های کشاورزی که دو منظوره هستند موافقت شود.
حسین محمدی در مورد شرایط این استخر ها گفت: این استخرها هم برای پرورش ماهی و هم به منظور ذخیره آب کشاورزی استفاده می شوند و حتی به رودخانه های آب داخلی هم راه ندارند.
وی در مورد ضوابط مورد نیاز برای موافقت نهایی سازمان محیط زیست با این طرح گفت: موافقت نهایی سازمان در چهارچوب ضوابط و دستورالعمل هایی است که در آن وظایف شیلات، محیط زیست و پرورش دهندگان به روشنی مشخص شده باشد و در قبال اجرای این ضوابط متعهد شوند.
وی در ادامه گفت: در صورت تدوین و ارائه دستورالعمل از طرف این موسسه به سازمان و چنانچه نقطه نظر کارشناسان محیط زیست را پوشش داده شود با اجرای آن تنها در همان 10 استخر پرورش ماهی در یزد موافقت می شود.
ماهی تیلاپیا از راسته سوف ماهیان است که داری بدنی مستطیلی شکل با فلسهای ریز است. زیستگاه اصلی این ماهی شرق آفریقا به ویژه کنیا است .ژاپنیها به دلیل کمبود غذا تیلاپیا را از مالزی به کشور خود بردند و به عنوان گونه پرورشی معرفی کردند. امروزه تیلاپیا در ژاپن، روسیه، هند و بخشهایی از آمریکا و اروپا پرورش داده میشود .