ايرن: بجز قوچ هاي شاهوار اوريال ماورا خزر کپه داغ و تندوره با شاخ هاي پيچاپيش و ريشي سپيد که هر نخجيرگري را به تحسين وا مي دارد در جنوب فارس (لارستان) کوچک ترين نژاد گوسپند کوهي جهان، قوچ لارستان Ovis Orientalis Laristanica به عنوان نژادي بومي و يگانه وجود دارد. هرچند پاره اي از پژوهشگران گوسپندان کوهي اطراف شيراز(پارک سابقا ملي بمو) و بختگان را نيز از اين گونه بر مي شمارند ولي در بيشتر منابع به دليل کوچکي جسته نمونه لارستان، قوچ هاي اطراف شيراز بنام گوسپند کوهي شيراز شناخته شده اند.








در حال حاظر منطقه حفاظت شده هرمود فارس مهم ترين زيستگاه اين گونه مينياتوري گوسپند کوهي مي باشد. بجز خشکي زيستگاه، وفور اسلحه مجاز و غير مجاز در جنوب استان فارس، اين گونه را تا سرحد نابودي و ايزوله شدن زيستگاه و جمعيت ها پيش برده است.

در چند سال پيش کارخانه دار طبيعت دوستي در ورامين تعدادي از گوسپندان کوهي اصيل لارستان را نگهداري مي نمود که بعدها به پارک جمگلي چيتگر انتقال يافتند و در فنسي نگهداشته شدند.

آنگونه که شنيده شده به دليل باز شدن فنس و فرار تعدادي از قوچان لارستان، مسئولي يراي به زير سوال نرفتن تعدادي قوچ البرز مرکزي که هنوز در محدوده استان تهران وجود دارند، را زنده گيري نموده و به جبران گوسپندان فراري به داخل فنس آزاد نمود.

اين عمل باعث دورگه شدن جمعيت اصيل لارستاني گرديده است و داستان گوزن هاي زرد هيبريد سمسکنده مازندران مجدد تکرار گرديد.

اين نکته بايد مد نظر قرار گيرد که به هيچ روي جمعيت گوسپندان کوهي پارک چيتگر نمي بايست به عنوان احياي جمعيت زيستگاه هاي جنوب استان فارس به لارستان انتقال يابند. افسوس که گوش شنوايي پيدا نمي شود و حتم بداريد که مسئولي از براي بلعيدن بودجه در آينده نزديک پروژه پرسر و صداي احياي جمعيت قوچ لارستان را با انتقال قوچان دورگه پارک چيتگر شروع خواهد نمود.



بر نيايد ز مردگان آواز