به گزارش سبزپرس به نقل از روابطعمومي موسسه تحقيقات آب، در راستاي اجراي اين پروژه، تيمي 6 نفره متشكل از كارشناسان موسسه تحقيقات آب و اعضاي فدراسيون كوهنوردی ايران در شرايط دشوار منطقه، با پيمودن مسير 60 كيلومتری ميان يخچالهاي «علمچال»، «ميانسهچال» و يخچال شمالي قله «تخت سليمان» اقدام به نصب 16 شاخص 4 متري کردند. همچنين با استفاده از GPS اين مناطق جهت شناسايي آنها در فاز دوم مطالعه مکان یابی شدند.
نعمتالله كريمي كارشناس سنجش از دور پژوهشكده مطالعات و تحقيقات منابع آب موسسه درخصوص اجراي پروژه مطالعه اندازهگيري بيلان يخچالهاي منطقه علمكوه گفت: بيشترين مطالعاتي كه تاكنون در زمينه يخچالهاي طبيعي در كشور صورت گرفته از طريق استفاده از تصاوير ماهوارهاي و تكنيكهاي سنجش از دور بوده است، اما اين روشها به تنهايي تامين كننده نيازهاي اطلاعاتي يخچالهاي طبيعي كشور نيست و ضمن بهرهگيري از اين تكنيكها نيازمند اجراي مطالعات مختلف ميداني و زميني نيز هستیم.
وي در ادامه گفت: بر اين اساس به منظور اندازهگيري بيلان و سرعت حركت يخچالهاي منطقه علمكوه اقدام به انجام تحقيقات ميداني 5 روزه در اين مناطق يخچالي نموديم.
وي اضافه كرد: با نصب اين تجهيزات ميتوان به نتايجي مانند سرعت حركت يخچال، ميزان آبدهي يخچال، رودخانههاي تغذيه شونده از اين مناطق و ميزان تاثير تغيير اقليم بر اين يخچالها دست يافت.
سرپرست فني تيم صعود كننده به منطقه علمكوه درخصوص فاز دوم اجراي پروژه مطالعه اندازهگيري بيلان يخچال منطقه علمكوه گفت: در فاز دوم اين پروژه كه در پايان شهريور ماه سال جاري انجام خواهد شد، با مكانيابي تجهيزات نصب شده بر سنگهاي اين يخچالها، ضمن اندازهگيري بيلان فصلي و ساليانه يخچالهاي مزبور و همچنين برآورد سرعت حركت آنها، حجم و در نهايت موجودي آنها اندازهگيري خواهد شد.
وي در ادامه در مورد ضرورت انجام تحقيق و مطالعه روي يخچالهاي طبيعي گفت: نظر به اهميت هيدرولوژيكي يخچالهاي طبيعي در تنظيم جريان پايه رودخانههاي پايين دست، خصوصاً در خشكساليهاي بلند مدت، بررسي و شناخت پتانسيلها و چالشهاي پيشوي اين منابع با ارزش از اهميت بالايي برخوردار است.
وي تصريح كرد: در واقع عملكرد يك يخچال طبيعي از نظر منابع آب را ميتوان به سدي تشبيه نمود كه آب مازاد را در فصول پرآبي در خود ذخيره كرده تا در فصول گرم و اوقات كمآبي مورد استفاده مناسب قرار گيرد.
كريمي با بيان اين كه يكي از مهمترين جنبههاي مطالعاتي يخچالهاي طبيعي اندازهگيري بيلان آنها ميباشد گفت: با اندازهگيري اين شاخصها ميتوان با دردست داشتن تواناييهاي بالقوه اين يخچالها در زمينه تامين آب مناطق پايين دست در مواقع خشكسالي و كمآبي سياستهاي مناسب جهت حفاظت هرچه بهتر از اين منابع با ارزش را فراهم نمود.
لازم به ذكر است در دو سال گذشته موسسه تحقيقات آب پروژهها و مطالعات مشابهاي برروي يخچالهاي منطقه زردكوه نيز اجرا نموده است.