جورابچيان: اين آمار را من ثابت مي کنم
آمار يوز در ايران: حداقل 70 ، حداکثر 120
ايرن – محمد محمد پور: مدير پروژه حفاظت از يوزپلنگ ايراني تأکيد کرد که دست کم 70 يوز ايراني در زيستگاه هاي کشور وجود دارد و اين آمار قابل اثبات است.

به گزارش خبرگزاري محيط زيست ايران ، جورابچيان در پاسخ به منتقداني که سرشماري يوزپلنگ ايراني را مستند نمي دانند ، گفت:" هر کسي منکر اين آمار است به نزد من بيايد تا به او اثبات کنم که حداقل 70 يوزپلنگ ايراني در کشور وجود دارد."
وي در پاسخ به اين سوال خبرنگار ايرن که چه مدارکي دال بر اين ادعا وجود دارد ، گفت:" من 350 عکس از 90 يوزپلنگ ايراني دارم که براي متخصصان مدرک معتبري به شمار مي آيد."
جورابچيان با يادآوري اين نکته که مجامع بين المللي بدون مدرک و دليل ، پروژه اي را تأييد نمي کنند ، افزود:" برآورد ما اين است که تا 120 رآس يوزپلنگ ايراني در کشور وجود دارد."
مدير پروژه حفاظت از يوزپلنگ ايراني همچنين مبادله يوز ايراني با شير هندي را تکذيب کرد و گفت:" هندي ها از ديرباز خواهان اين مبادله بوده اند اما ما به آنها اعلام کرديم که حاضر به انتقال يوز ايراني به هندوستان نيستيم."
جورابچيان با اشاره به تأمين طعمه يوز در زيستگاه هاي اين گونه در معرض انقراض ، يادآور شد:" انتقال آهوان شير احمد به زيستگاه هاي يوز همچنان در دستور کار ما قرار دارد گر چه يوز ايراني از ديرباز کل و بز و قوچ و ميش شکار مي کرده است."
يوزپلنگ آسيايي يا يوزپلنگ ايراني با نام علمي Acinonyx jubatus venaticusيک زيرگونه? به‌شدت خطر در معرض انقراض از يوزپلنگ است که اکنون تنها چند ده قلاده از آن در ايران يافت مي‌شود.اين جانور در مناطق بياباني در سطح منطقه زندگي مي‌کرد و سال‌هاست که نسل آن در معرض نابودي کلي قرار دارد. نتايج جديدترين تحقيقات نشان مي‌دهد که احتمالا بين ?? تا ??? يوز پلنگ در چهار منطقه خارتوران در شهرستان شاهرود، ناي‌بندان در طبس و دره‌انجير در بافق وجود داشته باشد. شهرستان‌هاي زرند، نائين و جاجرم نيز نقاط ديگري است که احتمال حضور يوز در آنان مي‌رود. اين تخمين نتيجه نقشه برداري زميني است که توسط بيش از ????? دوربين ديد در شب که در مکانهاي مختلف کار گذاشته شده است.
يوز پلنگها را در ايران مي‌توان در مناطق کويري پيدا کرد که شامل قسمتهايي از استان‌هاي کرمان? خراسان? سمنان ? يزد و تهران و مرکزي مي‌شود. همچنين احتمالا يوزپلنگ‌ها در مناطق خشک بلوچستان پاکستان که هنوز شکار يافت مي‌شود وجود دارند. زيستگاه‌هاي يوز در ايران به علت پيشروي بيابان‌ها و تبديل شدن بخشي از زمينهاي زيستگاه به زمينهاي کشاورزي و مسکوني شدن بخشي ديگر و همچنين از بين رفتن مراتع توسط دامهاي اهلي و در نتيجه کاهش تعداد آهو و گوزن که از منابع غذايي يوزها هستند کاهش يافته‌است.
يوزها ? غزالها و گوزنهاي کوچک را شکار مي‌کنند.در ايران بيشتر شکارشان آهو و جبير و قوچ و ميش ?بز و کل و حتي خيلي وقتها خرگوش و ديگران حيوانات از قبيل حتي روباه‏ها و شغال را شکار مي‌کنند کلا هر حيواني را در بيابان بيابند مي‌توانند شکار کنند.ديده شده که يوز پلنگ بز و گوسفند را نيز شکار کرده‌است اما به ندرت پيش مي‌آيد که به حيوانات اهلي حمله کند و معروف نيست که به انسانها نيز حمله کرده باشد.
پروژه‌اي توسط سازمان حفاظت از محيط زيست ايران به همراه سازمان بين‌المللي طرح توسعه براي نگهداري از يوزها انجام شده‌است که از آن جمله دوره هاي آموزشي براي چوپانان منطقه‌است که بتوانند يوز را از ساير حيوانات گوشتخوار که برعکس يوز به گله‌ها حمله مي‌کنند مانند سياه گوش? گربه وحش ?گرگ ?پلنگ?کفتار راه راه تشخيص دهند.پروژه ديگر استفاده از اهالي محل براي حفاظت از يوزها در طبيعت است.




Original thread: آمار يوز در ايران, Author: amirhmf, Site: تالار گفتگوی پرشین پت(مای پت)