/ اتحادیه باغ‌وحش‌های اروپا ناظر پروژه



دیده بان حقوق حیوانات: معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست در خصوص آخرین زمان ورود ببرهای سیبری به کشور گفت: محیط زیست برای دریافت ببرهای سیبری به طرف روسی اعلام آمادگی کرده است و زمان ورود ببرهای روسی پس از بازدید کارشناسان روس از میانکاله اعلام می‌شود و ناظر این پروژه اتحادیه باغ‌وحش‌های اروپا است.

خبرگزاری فارس: ورود ببرهای سیبری پس‌از بازدید کارشناسان روس/اتحادیه باغ‌وحش‌های اروپا؛ ناظر پروژه


اصغر محمدی فاضل در گفت‌وگو با خبرنگار جامعه فارس اظهار داشت: با توجه به اینکه موضوع تکثیر در اسارت گونه‌های منقرض شده و گونه‌های در معرض خطر انقراض یکی از بحث‌های مطرح در سطح دنیا است سازمان حفاظت محیط زیست با بهره گیری از چندین تجربه موفق تکثیر در اسارت گونه‌های در معرض خطر انقراض، برای احیای جمعیت‌های گونه‌های مختلف برنامه‌هایی را در دست تهیه دارد.وی ادامه داد: در ملاقاتی که اخیراً با اورس برایتن موزر، رئیس کارگروه گربه سانان IUCN داشته‌ایم، موضوع حفاظت از گربه‌سانان کشور را به صورت یک برنامه جامع مدنظر قرار دادیم و جزئیات بحث احیای جمعیت گربه‌سانان بزرگ را به صورت خاص طرح موضوع کردیم.


احیای ۴ گونه شیر، ببر، پلنگ و یوزپلنگ در ایران
فاضل گفت: قرار است که برنامه مشترکی به صورت ۳ جانبه با مشارکت اتحادیه جهانی حفاظت (IUCN)،سازمان حفاظت محیط زیست و دانشگاه محیط زیست تهیه و برنامه تکثیر در اسارت ۴ گونه از گربه‌سانان بزرگ ایران شامل شیر، ببر، یوزپلنگ و پلنگ اجرا ‌شود.رئیس دانشگاه محیط زیست عنوان کرد: در این فرایند علاوه بر توانمندسازی کارشناسان سازمان محیط زیست، مشارکت دانشجویان مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه را نیز به دنبال خواهد داشت که در آینده شغلی آنها نیز مؤثر است.وی افزود: سازمان حفاظت محیط زیست برنامه‌هایی که برای احیای این ۴ گونه مد نظر داشته برای رئیس گروه گربه‌سانان IUCN پیشنهاد داد و در کارگاهی که آذرماه سال جاری در دانشگاه محیط زیست برگزار شد، جزئیاتی از وضعیت‌های موجود گربه‌سانان در ایران را ارائه داد.


پیشنهاد اتحادیه جهانی حفاظت برای تکثیر کاراکال و سیاه گوش در ایران
فاضل اظهار داشت: البته اتحادیه جهانی حفاظت (IUCN) تأکید دارد که برخی دیگر از گربه‌سانان ایران نظیر کاراکال و سیاه گوش نیز در این برنامه گنجانده شوند ولی ما به دلیل محدودیت‌های فنی و مالی هنوز با این پیشنهاد موافقت نکرده‌ایم.وی عنوان کرد: جزئیات برنامه تکثیر در اسارت ۴ گونه از گربه‌سانان بزرگ ایران در یک چارچوب زمانی توافق شده با کارشناسان گروه گربه‌سانان در میان گذاشته شده است ضمن اینکه ما تعدادی سایت تکثیر در اسارت را به عنوان سایت‌های پیشنهادی معرفی کرده‌ایم و اواخر هفته گذشته شان مک کوئین کارشناس برجسته بین‌المللی و رئیس پارک حیات وحش ایرلند از این سایت‌ها بازدید کرده و در حال تهیه یک گزارش فنی است.



سفر تعدادی از کارشناسان اتحادیه باغ‌وحش‌های اروپا به ایران
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست گفت: تا پایان سال هم تعدادی از کارشناسان IUCN از سوئیس و اتحادیه باغ‌وحش‌های اروپا از آلمان به کشورمان سفر خواهند کرد.



محل پیشنهادی تکثیر در اسارت ببر در مازندران و شیر در خوزستان است
وی در خصوص محل تکثیر در اسارت ببر و شیر گفت: برای ببر سایت‌هایی که در نظر گرفته شده در استان مازندران است و محل پیشنهادی برای تکثیر در اسارت شیر ایرانی در استان خوزستان قرار دارد.


فاضل ادامه داد: در مورد سایت تکثیر در اسارت شیر ایرانی هنوز به جمع‌بندی فنی نرسیده‌ایم چرا که هنوز مطالعات آن به اتمام نرسیده است و جزئیات این موضوع را به محض مشخص شدن اعلام می‌کنیم اما برای تکثیر در اسارت شیر ایرانی جدی هستیم.


معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است محل تکثیر در اسارت شیر به محل دیگری تغییر پیدا کند؟ عنوان کرد: فعلاً روی استان خوزستان به عنوان سایت پیشنهادی برای تکثیر در اسارت شیر کار می‌کنیم و استان‌های دیگری هم برای این اقدام مد نظر داریم اما هنوز مکان‌یابی برای استان‌های دیگر انجام نشده است و احتمالاً در استان‌های فارس، یزد و اصفهان هم احتمال این شرایط فراهم است اما هنوز در مورد آن استان‌ها مکان‌یابی انجام نشده است.



Resigzed Image Click this bar to view the full image.
ورود ببرهای سیبری پس‌از بازدید کارشناسان روس




موضوع تکثیر در اسارت در کشور سابقه زیادی ندارد
رییس دانشگاه محیط زیست افزود: نکته مهم این است که اگرچه در مورد فرآیند تکثیر در اسارت گونه‌های وحشی سُم‌داران بزرگ در کشور تجربه زیادی وجود دارد ولی تجربیات ما در مورد گوشتخواران منحصر به تجربیات باغ وحشی است.

وی ادامه داد: در مورد گور ایرانی، آهو، گوزن زرد و مرال سازمان محیط زیست تجربیات خوبی در خصوص تکثیر در اسارت دارد اما در مورد سایر گونه‌ها موضوع تکثیر در اسارت در کشور سابقه زیادی ندارد و بدیهی است که بومی کردن این دانش مستلزم جسارت کارشناسی، ریسک پذیری و فراهم کردن ظرفیت لازم و انتقال دانش فنی جهانی است.


فاضل عنوان کرد: خوشبختانه ظرفیت کارشناسی موجود در کشور خوب است اما نیاز داریم که با همگرایی مراکز اجرایی و علمی، این ظرفیت با تجربه نیز آمیخته شود چون مشکل ما این است که دانش تئوری داریم، اما تجربه کافی نداریم.


Resigzed Image Click this bar to view the full image.
ورود ببرهای سیبری پس‌از بازدید کارشناسان روس



ساخت قفس مشبک، مجموعه آزمایشگاهی و محوطه‌ای برای گردش ببرهای سیبری

معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص مشخصات فنی سایت تکثیر در اسارت ببر در مازندران گفت: در منطقه میانکاله و در منطقه محصور یک هکتاری حدود ۸ هزار مترمربع امکانات اختصاصی مانند قفس‌های مشبک با طراحی ویژه برای تکثیر در اسارت ببر، مجموعه آزمایشگاهی، دامپزشکی و محوطه فضای باز برای گردش در فضای آزاد ببرها ایجاد شده است.

فاضل تأکید کرد: در کنار مجموعه میانکاله یک ساختمان محیط‌ بانی استقرار پیدا کرده تا به لحاظ حفاظتی بتوان از امکانات محیط‌ بانی میانکاله نیز استفاده شود همچنین در این محوطه ساختمانی برای دفتر کار و استراحت مراقبین و کارشناسان داخلی و خارجی آماده شده است.


ایجاد سایت قرنطینه در پناهگاه حیات وحش سِمسکنده با اعتبار ۵۰۰ میلیون ریال
وی بیان کرد: علاوه بر مجموعه ذکر شده، در حال تکمیل سایت قرنطینه در محل پناهگاه حیات وحش سِمسکنده هستیم تا در صورتی که نمونه‌های وارد شده به کشور یا تکثیر شده به دلایلی نیاز به قرنطینه موقت داشته باشند، فضایی با استانداردهای علمی برای قرنطینه داشته باشیم.

فاضل گفت: برای تکمیل سایت قرنطینه فضایی حدود ۵ هزار متر مربع در محوطه یک هکتاری در نظر گرفته شده و برای این محل نیز ۵۰۰ میلیون ریال اعتبار پیش‌بینی شده است.


توافق نهایی در مورد انتقال ۲ جفت ببر موکول به بازدید کارشناسان روس است
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به این پرسش که چه زمانی این ببرها به میانکاله منتقل می‌شود؟ اظهار داشت: با هماهنگی امور بین‌الملل سازمان محیط زیست و سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسکو مذاکرات با طرف روسی در حال انجام است و ما به طرف روسی برای دریافت ببرها اعلام آمادگی کرده‌ایم و از کارشناسان روسی برای بازدید و تأیید نهایی محل دعوت کرده‌ایم تا به ایران سفر کنند و منتظر پاسخ از طرف روسیه هستیم.


فاضل بیان کرد: با توجه به اینکه باید برای نمونه‌هایی که روس‌ها تحویل می‌دهند شناسنامه‌های بهداشتی و قرنطینه‌ای خاصی در هر ۲ کشور تهیه شود و باید هماهنگی‌‌های لازم برای پرواز مستقیم چارتر صورت گیرد، به همین دلیل مذاکرات مستلزم زمان است ولی ما آمادگی خود را برای اعزام کارشناسان ایرانی جهت طی دوره‌های آموزشی خاص و میزبانی کارشناسان روسی برای بازدید از سایت‌های تکثیر و قرنطینه اعلام کرده‌ایم و منتظر جواب طرف روسی هستیم.


وی در خصوص تعداد ببرهایی که قرار است از روسیه به ایران آورده شود، گفت: پیشنهاد طرف روسی ۲ جفت ببر بوده که موافقت ایران هم اعلام شده، اما توافق نهایی موکول به بازدید کارشناسان روسیه شده است.


فاضل خاطر نشان کرد: رابط فنی ما در این خصوص گروه گربه‌سانان IUCN است و نظارت بر این عملیات را قرار است که اتحادیه باغ‌وحش‌های اروپا عهده‌دار شود.


Resigzed Image Click this bar to view the full image.
ورود ببرهای سیبری پس‌از بازدید کارشناسان روس




ببر ماده همچنان در قرنطینه است
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به این پرسش که وضعیت ببر ماده سیبری که در باغ وحش ارم نگهداری می‌شود، چگونه است؟ گفت: معاینات دامپزشکی توسط دفتر حیات وحش سازمان محیط زیست نشان می‌دهد که وضعیت ببر ماده خوب است ولی به دلیل مشکوک بودن این ببر به بیماری مشمشه همچنان در شرایط قرنطینه نگهداری می‌شود.