سبزپرس- گروه محیط طبیعی: مشاور معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا، برای درمان دریاچه ارومیه و رها شدن این دریاچه از معضل خشکسالی که به آن گرفتار شده است، انجام سه مرحله را پیشنهاد داد. او باروری ابرها، لایروبی رودخانه ها، عدم آبگیری سدها و کاهش مصارف کشاورزی را از جمله اقداماتی دانست که باید در مرحله کوتاه مدت انجام شود. تعادل آب های زیر زمینی، مدیریت آب های زیرزمینی، کاهش استفاده از آب در کشاورزی با الگوی مناسب کشت و الگوی مناسب تولید، اقداماتی است که مشاور معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا، معتقد است انجام آنها در مرحله میان مدت باعث نجات دریاچه ارومیه خواهد شد. او طرح های انتقال حوضه به حوضه آب را طرح هایی زمان بر و پر هزینه دانست که جز برنامه های بلند مدت برای احیای دریاچه ارومیه است.
به گزارش سبزپرس، علیرضا دائمی، مشاور معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا حجم مخزن کل سدهايي كه در درياچه اروميه است را کمتر از دو میلیارد متر مکعب آب دانست و گفت: رهاسازی 10 درصد از این میزان که حدود 200 میلیون مترمکعب است، بیشتر از یکی دو سانتی متر در افزایش تراز آب دریاچه که در حال حاضر کاهش سه متری دارد، موثر نیست و فقط یک درصد اثرگذاری دارد.
دائمی مراحل علاج بخشی دریاچه ارومیه را به سه مرحله کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت تقسیم کرد و گفت: مرحله نخست کوتاه مدت شامل باروری ابرها، لایروبی رودخانه ها، عدم آبگیری سدها و کاهش مصارف کشاورزی است.
او مرحله میان مدت را شامل تعادل آب های زیر زمینی، مدیریت آب های زیرزمینی، کاهش استفاده از آب در کشاورزی با الگوی مناسب کشت و الگوی مناسب تولید دانست.
مشاور معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا مرحله بلندمدت را شامل طرح های انتقال اعلام کرد و گفت: این طرح ها زودتر از پنج سال جواب نمی دهند و طرح های بزرگ و پرهزینه ای است که مدت زمان لازم را نیاز دارد.
او با تاکید بر این که این طرح ها حتما باید انجام شود، گفت: به عنوان راهکار کوتاه مدت باید اقدام های دیگری به عنوان راهکارهای موازی انجام شود در غیر این صورت حتی اگر طرح ها به صورت موفق هم انجام شوند، پس از یک دوره پنج ساله دریاچه با بحران شدید مواجه خواهد شد.
مشاور معاون وزير نيرو در امور آب و آبفا اعلام كرد كه وزارت نیرو اقدام های جدی را در حوضه دریاچه ارومیه آغاز کرده که در حال پیگیری است. او لایروبی رودخانه ها و بارورسازی ابرها را از جمله این اقدام ها دانست.
او تاكيد كرد كه در حال حاضر، تراز دریاچه هزار و 271.5 است و ما باید این میزان را در همین حدود نگه داریم تا دریاچه خشک نشود. دايمي حفظ شرايط موجود را كسب موفقيت دانست و گفت: هرچند که اکنون یک سوم از سطح دریاچه به نمک زار تبدیل شده است اما در زمان کنونی حفظ شرایط موجود و جلوگیری از خشکی بیشتر، یک موفقیت است.
او ادامه داد: در مراحل میان مدت که ممکن است ظرف سه سال به نتیجه برسد، با اقدام های برنامه ریزی شده می توانیم وضعیت دریاچه را ترمیم کنیم تا به تراز اکولوژی یعنی هزار و 275 برسد.
دایمی از درخواست اعتبار براي رفع مشكلات درياچه اروميه خبر داد و گفت: امسال برای علاج بخشی دریاچه ارومیه هزار و 380 میلیارد ریال درخواست اعتبار شده است که سهم وزارت نیرو از این میزان 400 میلیارد ریال بوده و تاکنون یک سوم آن تخصیص داده شده است.
طرح انتقال حوضه به حوضه آب که از سوی دولت برای احیای دریاچه ارومیه مطرح شده است، در میان کارشناسان محیط زیست منتقدان جدی دارد. کارشناسان منتقد این طرح بر این باورند که با اجرای طرح حوضه به حوضه آب، نه تنها مشکل دریاچه ارومیه حل نخواهد شد، بلکه رود ارس هم که گزینه پیشنهاد شده برای انتقال آب است از دست خواهد رفت./ن.س
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.