سبزپرس- گروه محیط طبیعی: هفته گذشته، سه منطقه تنگه واشی فیروزکوه، دریاچه های تار و هویر در دماوند و غار رودافشان در منطقه ای بین شهرستان های دماوند و فیروزکوه، به عنوان آثار طبیعی- ملی به ثبت رسیدند.
رسول علی اشرفی پور، مديركل حفاظت محيط زيست استان تهران در گفتگو با سبزپرس با بیان این که یکی از مهمترین اهداف سازمان حفاظت محیط زیست ارتقا سطح کمی این مناطق در کشور است، گفت: در همین راستا، سه منطقه طبیعی منحصر به فرد، شامل منطقه تنگه واشی فیروزکوه، دریاچه های تار و هویر در دماوند و غار رودافشان در منطقه ای بین شهرستان های دماوند و فیروزکوه مورد توجه مطالعات کارشناسی اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران قرار گرفت.
او ادامه داد: پس از انجام بررسی های کارشناسی و نشست های بین دستگاهی، این سه منطقه طبیعی منحصر به فرد به عنوان آثار طبیعی- ملی جمع بندی و پیشنهاد رسمی آن در دور سوم هیئت دولت به استان تهران از سوی این اداره کل داده شد و خوشبختانه مورد توجه و جز مصوبات سفر دولت به استان قرار گرفت که با پیگیری های بعدی خوشبختانه طی چند روز گذشته این سه منطقه به عنوان آثار طبیعی- ملی در روزنامه رسمی کشور ثبت شد.
ویژگی های آثار طبیعی- ملی در استان تهران
علی اشرفی پور ویِژگی های مناطق ثبت شده را اینگونه توضیح داد: این سه منطقه ای که به عنوان اثر طبیعی- ملی ثبت شدند، تنگه واشی فیروزکوه با آبشار و دشت زیبایی که دارد در حدود 9 کیلومتری روستای جلیزجند فیروزکوه قرار دارد که وسعتی حدود سه هزار و 650 هکتار آن تحت عنوان اثر طبیعی- ملی تنگه واشی ثبت شده است.
او ادامه داد: دریاچه تار و هویر در دماوند با وسعتی نزدیک به 550 هکتار، دارای آب و هوای سرد در فصول پاییز و زمستان و آب و هوای معتدل در بهار و تابستان است و غار رودافشان که در 500 کیلومتری جنوب شرق شهرستان دماوند واقع گردیده و این غار در سال 88 در کمیته غارشناسی مورد توجه قرار گرفت.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان تهران، دهانه غار رود افشان را در ارتفاع 1800 متری از سطح دریا و در یک گودی بزرگ به قطر 100 متر دانست و گفت: طول غار تا آنجایی که شناخته شده، در حدود 800-700 متر از فضای داخلی آن است و ارتفاع غار حدود 15 متر و عرض آن یک تا شش متر است.
او غار رود افشان را یک غار آبی- خشکی معرفی کرد که دارای ساختار آهکی استالاکتیک و استالاکمیت است.
علی اشرفی پوردرباره اراضی ملی و طبیعی در استان تهران گفت: استان تهران یک میلیون و 881 هزار و 540 هکتار وسعت دارد که از این میزان، یک میلیون و 530 هزار هکتار آن اراضی ملی و طبیعی است و به عبارتی، 81.3 درصد مساحت استان را اراضی ملی- طبیعی تشکیل می دهد.
او ادامه داد: مساحت مناطق چهارگانه تحت مدیریت استان قبلا 480 هزار و 910 هکتار بود که با افزودن این سه منطقه اخیر به عنوان اثرهای طبیعی- ملی، چهار هزار و 203 هکتار دیگر به مناطق تحت مدیریت استان اضافه شد و جمع مناطق تحت مدیریت چهارگانه استان به رقم 485 هزار و 113 هکتار رسیده است که این عدد 25 درصد کل مساحت استان و 31.7 درصد مناطق طبیعی- ملی استان را شامل می شود.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان تهران مناطق شکار ممنوع استان را حدود 220 هزار و 560 هکتار اعلام کرد و گفت: این مناطق، شامل منطقه شکار ممنوع کاوده فیروزکوه، سفیدکوه دماوند و منطقه شکار ممنوع لار، هم جوار پارک ملی لار است که اگر مناطق شکار ممنوع را هم به مناطق چهارگانه تحت مدیریت استان اضافه کنیم، مساحتی حدود 643 هزار و 152 هکتار از عرصه های طبیعی استان، مستقیما تحت حفاظت و مدیریت این اداره کل قرار داردکه این سطح 34.2 درصد مساحت کل استان و 42 درصد مساحت اراضی طبیعی- ملی را در بر می گیرد.
تنوع زیستی در مناطق چهارگانه منحصر به فرد است
علی اشرفی پور درباره تنوع ریستی جانوری و گیاهی در مناطق چهارگانه تحت مدیریت محیط زیست استان گفت: تنوع زیستی منحصر به فردی اعم از جانوری و گیاهی در مناطق چهارگانه تحت مدیریت محیط زیست استان وجود دارد.
او ادامه داد: از 160 گونه پستاندار شناخته شده، در زیستگاه های طبیعی استان تهران حدود 60 گونه پستاندار قابل مشاهده است که شاید بتوانیم از پلنگ، خرس، قوچ و میش، کل و بز، آهو و سیاه گوش به عنوان مهمترین آنها نام برد و از حدود 500 گونه پرنده شناخته شده حدود 250 گونه پرنده مانند کبک دری، کبک، عقاب طلایی، تیهو، شاهین، دلیجه، بالابان، سارگپه، هما و ... می توان نام برد.
علی اشرفی پور از وجود 23 گونه خزنده در استان نام برد و گفت: 23 گونه خزنده مانند افعی البرز، گرزمار، آگاما و دو گونه دوزیست مانند لاک پشت در استان شناخته شده است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان تهران، این ایتان را از نظر پوشش گیاهی دارای حدود 1500 گونه گیاهی شناخته شده دانست و این گونه های گیاهی را سرمله و گون و بابونه و آویشن و باریجه و کما و گل گاو زبان و زرشک و بو مادران و گل گندم و شیر بیان و کلاه میر حسن و زنبق صحرایی و ارس و بادام و پسته معرفی کرد.
مدیریت مناطق اهمیت دارد
علی اشرفی پور مدیریت مناطق چهارگانه تحت مدیریت استان را حائز اهمیت دانست و گفت: این مناطق به دلیل ویژگی های طبیعی و منحصر به فرد همیشه مورد توجه مردم بوده و هستند و حضور و فراوانی مردم در ایام تعطیلات برای تفریح در این مناطق قابل توجه است و تنها ثبت اثر طبیعی- ملی کفایت کار مدیریت این مناطق را نمی کند.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان تهران معتقد است که زمانی موفق به حفظ این داشته های طبیعی ارزشمند خواهند بود که برای خواسته و مطالبات مردم در استفاده تفریحی از این مناطق احساس مسئولیت کرده و دارای طرح و برنامه باشند.
او تاکید کرد: تجربه نشان داده است که بسنده کردن به امکانات پراکنده دستگاه های دولتی که گاها با تناقض های قانونی و پارادوکس های اجرایی همراه است، نمی توان زیر ساخت های لازم که از سویی در خور حفاظت از این مناطق باشد و از سوی دیگر ظرفیت های گردشگری منطقه را پاسخگو باشد، فراهم کرد.
در پایان، علی اشرفی پور درباره برنامه های آینده اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران به سبزپرس گفت: در آینده بعد از ثبت این مناطق، این اداره کل مصمم است که در چارچوب قوانین و ضوابط و استفاده از ظرفیت های قانونی کارگروه های تخصصی در سطح استان و با کمک بخش های توانمد دلسوز سازمان محیط زیست کشور و با برنامه، شرایط مهندسی حفاظت و بهره برداری معقول این مناطق را فراهم ساخته تا از وضعیت اسفباری که هم اکنون برخی از این مناطق دچار آن هستند جلوگیری شود./ن.س
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.