شما فردی دوستدار حیوانات هستید که تصمیم گرفته اید با یک "دوست خانگی" جدید وارد یک "رابطه" احتمالا طولانی مدت شوید. دوست جدید خود را چگونه انتخاب می کنید ؟ سگ یا گربه ؟ پرنده یا ماهی ؟ فیل یا مورچه ؟ معیار شما برای انتخاب چیست؟ اینکه چقدر این کوچولوی بانمک را دوست دارید؟ اینکه با داشتنش چقدر "خاص" می شوید؟ چقدر باکلاس! می شوید... اینکه از بچگی آرزوداشتید یکی از "اینها" را داشته باشید؟ 

کدام حیوان خانگی برای نگهداری مناسب تر است
پیش از پذیرفتن یک حیوان خانگی جدید ( خرید ، قبول هدیه ، انتقال از باغچه یا خیابان! به آپارتمان و ...) شما باید دست کم به دو سوال کلیدی زیر پاسخ داده باشید :
1- چرا تصمیم به نگهداری از یک حیوان خانگی گرفته ام ؟
2- بهترین گزینه و مناسبترین انتخاب برای من کدام است؟
احتمالا برای پاسخ به سوال نخست نیازی به کمک ندارید . اما یافتن پاسخ سوال دوم نیازمند پاسخگویی به مجموعه ای از سوالات است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. ارتباط شما و دوست خانگی جدیدتان می تواند یک رابطه بی نظیر و خاص باشد. اما یک انتخاب نادرست زندگی را برای هردوی شما جهنم خواهد کرد. فراموش نکنید که تنها خود شما مسوول وضعیت ناخوشایند احتمالی هستید.
برای انتخاب یک حیوان خانگی خاص ، باید به اندازه کافی در مورد آن بدانید. برای شروع ، آگاهی از نکات 15 گانه زیر می تواند به شما در یک انتخاب هوشمندانه کمک کند :

1- هزینه : سعی کنید برآورد صحیحی از هزینه های نگهداری داشته باشید. علاوه بر هزینه آغازین خرید حیوان ؛ تامین غذا ، بستر مناسب ، لوازم جانبی ... و همچنین خدمات بهداشتی و درمانی هزینه بر است .

2- احتیاجات غذایی : برای برخی از گونه ها ، غذاهای تجاری آماده قابل تهیه است. اما برخی دیگر از گونه ها نیازمند ترکیب متنوعی از غذاهای تازه هستند . اگر برای سیرکردن شکم حیوان خود به روزانه 10 جیرجیرک یا ماهانه دو موش زنده نیاز دارید ، قبل از به خانه بردن حیوان خانگی جدید، مطمئن شوید که قادر به تامین نیازهای غذایی اش هستید. تجربه جالبی نخواهد بود اگر مثلا یک پیتون برمه ای هفت متری گرسنه درخانه داشته باشید!

3- احتیاجات محیطی: توجه داشته باشید که هرکدام از انواع حیوانات خانگی از زیستگاه و اقلیم خاصی به خانه شما آمده اند و برای زندگی به شرایط محیطی مناسب نیازمندند. دانستن اینکه به چه دمایی ، چه میزان رطوبت ، چقدر فضا ، چه لوازم جانبی و... احتیاج دارند کاملا ضرورت دارد. فراهم نبودن ضروریات محیطی می تواند به سادگی به قیمت جان حیوان خانگی شما تمام شود.

4- بیماری های مشترک : درمورد بیماری های قابل انتقال حساس باشید. به ویژه اگر در خانه کودک ، کهنسال یا عضوی با ضعف سیستم ایمنی دارید . همچنین اگر هریک از اعضای خانواده شما سابقه آلرژی دارند .

5- در غیاب شما چه کسی قرار است از حیوان خانگی شما مراقبت کند؟ برخی حیوانات خانگی به چنان مراقبت ویژه ای نیاز دارند که بعید به نظر می رسد کسی جز خود شما قادر به نگهداری از آنها باشید.

6- احتیاجات اجتماعی : فیسبوک یا توییتر هیچکدام پاسخگوی نیازهای اجتماعی حیوان خانگی شما نخواهند بود ! توجه داشته باشید که برخی از حیوانات به توجه زیادی نیاز دارند و کوچکترین بی مهری از سوی صاحب حیوان تبعات جدی برایشان خواهد داشت.(شاید بهترین مثال برای این مورد کاسکو باشد) برخی نیاز دارند تا زمان زیادی را به بازی کردن با آنها اختصاص دهید و در مقابل برخی ترجیح می دهند کاری به کارشان نداشته باشید .(بسیاری از خزندگان علاقه زیادی به دستمالی شدن ندارند) برخی ترجیح می دهند در قلمرو اختصاصی و به تنهایی زندگی کنند. درمقابل برخی در جمع خوشحال ترند و به زندگی گروهی علاقه مندند و ...

7- اندازه حیوان بالغ : عدم آگاهی از اندازه حیوان پس از بلوغ ، شما را به درد سر خواهد انداخت . حیوان بزرگتر به فضای بزرگتری برای نگهداری نیاز دارد. قطعا دچار مشکل می شوید اگر ندانید بچه ایگوانای بانمک 30 سانتی متری که به خانه می برید در سن 5 یا 6 سالگی اندازه ای در حدود دو متر! خواهد داشت.

8- خدمات دامپزشکی : پیش از آنکه حیوان شما دچار مشکل شود یک دامپزشک اختصاصی حیوانات خاص(Exotic pet expert) پیدا کنید! مراقبت بهداشتی و درمانی حیوانات خاص مستلزم داشتن تجربه و دانش کافی در این زمینه می باشد و معمولا بسیاری از دامپزشکان از قبول و ارائه خدمات به حیوان خاص شما خودداری می کنند.

9- سازگاری با کودکان : برخی از حیوانات خانگی ممکن است برای نگهداری در کنار کودکان مناسب نباشند؛ آنها ممکن است ناخنها یا دندانهای تیزی داشته باشند . ممکن است طبیعت خشن و تهاجمی داشته باشند یا در مقابل رفتار خشن و بی ملاحظه کودکان رفتار تهاجمی از خود بروز دهند. همچنین رفتار بی پروای کودکان با گونه های ظریف تر و خجالتی می تواند استرس و صدمه زیادی به حیوان وارد کند. باید مطمئن شوید که کودک و حیوان برای یکدیگر بی خطر هستند!

10- سازگاری با سایر اعضای خانواده : مطمئن شوید که همه اعضای خانواده ، دوست جدید شما را دوست دارند و از بودن در کنارش خوشحال اند. به خانه بردن یک مار! در حالی که پدری با عارضه قلبی دارید کار چندان عاقلانه ای نیست!

11- سازگاری با سایر حیوانات خانگی: اگر از حیوان خانگی دیگری نگهداری می کنید بهتر است از سازگاریدوست قدیمی و جدیدتان مطمئن شوید.

12- تمایل به خرابکاری: یک حیوان خانگی پرجنب و جوش و فضول! می تواند خرابی های زیادی به بار بیاورد. اگر یک جونده را به خانه می برید باید مراقب جویده شدن گوشه قالیچه قیمتی یا مبلمان خود باشد!

13- خطرات احتمالی : برخی از حیوانات خانگی می توانند بسیار مهاجم و خشن و در برخی موارد کشنده باشند.

14- میزان فعالیت : برخی از حیوانات خانگی برای حفظ سلامت و شرایط مطلوب فیزیکی به فعالیت بدنی زیادی نیازمندند و در مقابل بعضی گونه ها فعالیت بسیار ناچیزی دارند.

15- قانونی بودن : خودخواه نباشید. از نگهداری حیوانات غیر مجاز پرهیز کنید. حیواناتی که به حیات وحش تعلق دارند نه به حیات خانه ، باغ یا آپارتمان شما