اینها بخشی از هشدارهای دکتر مسیح هاشمی، فوق تخصص شبکیه و لیزر و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره لنزهای تماسی یا کانتکت لنزهایی بود که مورد توجه بسیاری از افراد به خصوص خانمهای جوان قرار دارند...
این روزها استفاده از انواع لنزهای تماسی رنگی برای زیباتر شدن یا لنزهای طبی برای رهایی از شر عینک، در بین بسیاری از افراد جامعه رواج پیدا کرده است.
خواندن گفتوگوی ما با دکتر مسیح هاشمی درباره خوب و بد این لنزهای تماسی برای طرفداران لنز خالی از لطف نخواهد بود.
سلامت: آقای دکتر! با توجه به آلودگی هوا، به خصوص در کلانشهرهایی مانند تهران، استفاده از لنزهای زیبایی یا طبی خطری برای افراد در پی نخواهدداشت؟
اگر بخواهم پاسخ صحیحی به این پرسش بدهم، باید آلودگی هوا را کمی جزئیتر تعریف کنم، آلودگی هوا 2 نوع است؛ آلودگی میکروبی و آلودگی گازی یا شیمیایی. منظور از آلودگی میکروبی، آلوده شدن هوا با گرد و خاک است. منظور از آلودگی گازی یا شیمیایی هم آلوده بودن هوا با گازهای مختلفی مانند آزبست، گاز سولفور، متان و مونواکسیدکربن که میزان آنها در هوای برخی شهرها بسیار بالا گزارش میشود.
سلامت: كدام نوع از این آلودگیها برای سلامت چشم افرادی که از لنز استفاده میکنند، خطرناکتر است؟
آلودگی میکروبی. وقتی فردی که لنز تماسی به چشم دارد در مکانهای پر از گرد و خاک قرار میگیرد، ممکناست ذرات خاکی که به میکروب آلوده هستند، در چشم او بروند. این ذرات میکروبی با اشک چشم مخلوط میشوند، به سمت زیر لنز حرکت میکنند و گاهی داخل قرنیه کاشته می?شوند و زخم قرنیه یا تحریکات میکروبی چشم ایجاد میکنند. این مشکلها میتوانند بسیار جدی باشند و فرد را به دردسر بیندازند.
سلامت: یعنی آلودگیهای شیمیایی نمیتوانند مشکلی برای فردی که لنز به چشم میگذارد، ایجاد کنند؟
نظرها در مورد آسیبرسان بودن یا نبودن آلودگیهای شیمیایی برای چشم افرادی که از لنزهای تماسی استفاده میکنند، بسیار متفاوت است. برخی متخصصان معتقدند با توجه به وجود سوراخهای بسیار ریز و زیادی که روی لنزهای جدید طراحی شدهاند، امکان عبور گازهای مختلف از جمله اکسیژن از این لنزها وجود دارد بنابراین مشکل خاصی فرد را تهدید نخواهدکرد اما برخی متخصصان اعتقاد دارند آلودگیهای شیمیایی میتوانند باعث ایجاد آلرژی و تحریک چشمی شوند.
سلامت: به نظر شما استفاده از لنزهای زیبایی و طبی تا چند ساعت مطلوب است و مشکلی برای فرد ایجاد نمیکند؟
زمان استانداردی برای استفاده از لنزهای تماسی (چه طبی و چه زیبایی) وجود ندارد. میتوان لنزها را تا زمانی که چشم تحریک و اذیت نشود و مشکل خاصی پیش نیاید، در چشم فرد نگه داشت؛ یعنی اگر فردی بتواند لنز را در چشمش تحمل کند، میتواند آن را از صبح تا شب داخل چشمهایش بگذارد و فقط شبها پیش از خواب آنها را دربیاورد.
سلامت: آیا لازم است در طول روز، لنزها را از چشممان خارج کنیم و چشمها و لنزها را شستشو دهیم؟
نه، اگر لنزها باعث تحریک چشم نشوند، نیازی به درآوردن آنها در طول روز نیست. ضمن اینکه اشک چشم بهترین مایع برای شستشو و پاک کردن چشم است و نیازی به شستشوی چشمها با آب نیست.
سلامت: بهترین راه نگهداری از لنز چیست؟
باید آنها را بلافاصله پس از خروج از چشم با سرم یا محلول مخصوص شست و در ظرف خودشان قرار داد و در ظرف را محکم بست تا از نفوذ هرگونه آلودگی به داخل ظرف جلوگیری شود.
سلامت: آقای دکتر! آیا ممنوعیتی برای استفاده از لنزهای آرایشی یا طبی در افراد مختلف وجود دارد؟
بله، مهمترین مساله این است كه کسانی که قصد استفاده از کانتکت لنزها دارند، باید از سلامت چشمان خود مطمئن باشند. افراد مبتلا به عفونت لبه پلک و التهاب ملتحمه عفونی مزمن یا کسانی که آلرژی چشمی دارند، باید دور استفاده از لنزهای مختلف، به خصوص لنزهای آرایشی را که ضرورتی در استفاده از آنها نیست، خط بکشند. استفاده از لنز در این صورت و در شرایطی که آلودگی هوا هم وجود داشته باشد، بسیار غیر قابل تحمل و آسیبرسان خواهد بود.
سلامت: بنابراین افرادی که چشمهایشان سالم است، میتوانند بدون هیچ دغدغهای از لنزهای آرایشی استفاده کنند؟
بله، البته این افراد هم هرگاه احساس کردند دچار قرمزی، خارش، سوزش، اشکریزش یا حساسیت چشمی شدند، بهتر است هرچه سریعتر لنزها را از چشم خارج کنند و در جای مخصوص خود قرار دهند. به همین دلیل هم به تمام کسانی که از لنز استفاده میکنند توصیه میشود ظرف مخصوص نگهداری لنز خود را همیشه همراه داشته باشند.
سلامت: آیا استفاده از مواد آرایشی در حالی که لنز تماسی به چشم داریم، برای سلامت بینایی یا چشممان ضرری ندارد؟
نه، معمولا استفاده از مواد آرایشی در حالی که لنز در چشمها قرار دارد، مشکلی برای فرد پیش نمیآورد. البته بهتر است افرادی که قصد استفاده از لنز دارند، از مواد آرایشی مختلفی مانند سرمه یا مداد که داخل چشمها مالیده میشوند، استفاده نکنند. زیرا اینگونه مواد آرایشی و مواد آرایشی پودری و حاوی اکلیل که امکان نفوذ آنها به داخل چشم و تماسشان با لنزها وجود دارد، میتوانند باعث خراب شدن لنز و آسیب دیدن احتمالی چشمها شوند.
سلامت: توصیه آخر؟
به هیچ وجه نباید از لنزهای ارزان قیمت و نامرغوب استفاده كرد و بهتر است لنز از مکانهای معتبری مانند داروخانهها تهیه شود. هرگز لنز خود را به کسی قرض ندهید یا از دیگران لنز قرض نگیرید. لنزهای تستر را که وزارت بهداشت استفاده از آنها را ممنوع کرده است، داخل چشمهایتان نگذارید و از آرایشگاهها برای مراسم خاصی مانند عروسی یا مهمانی، لنز آرایشی کرایه نكنید.
سلامت: چرا؟
چون میکروبهای چشم هر فردی با فرد دیگر متفاوت است و استفاده از لنزهای دیگران میتواند باعث ابتلا به عفونتهای چشمی شدید و حتی نابینایی شود.
وقتی از در وارد شد، همه متوجه تغییرش شدند اما تغییری نبود که کسی بتواند از آن تعریف کند. لنزی که به چشمهایش گذاشته بود، او را بیش از هر چیزی به یک گربه وحشتناک شبیه کرده بود. اتفاق عجیبی نیست، اگر شما هم
لنز رنگیای را انتخاب کنید که به رنگ پوستتان نیاید، حتما به همین وضعیت دچار میشوید. پس بد نیست نیمنگاهی به این مطلب بیندازید که به شما کمک میکند با توجه به رنگ پوستتان،
لنز رنگی مناسبی انتخاب کنید.
باورهای رنگی غلط: لنزهای رنگی بسیاری در بازار موجود است كه باعث میشود انتخاب لنز مناسب، مخصوصا برای اولینبار، بسیار سخت باشد. به غیر از این نكته مثبت؛ بعضی از افراد عقیده دارند رنگ خاصی برای آنها مناسب است و با انتخاب آن رنگ خارقالعاده خواهند شد در حالی که اصلا اینطور نیست.
یا هستند افرادی که آرزو دارند چشمهایی به رنگ سبز یا آبی داشته باشند و همین رنگ لنزها را انتخاب میکنند ولی نه تنها زیباتر و دوستداشتنیتر نمیشوند بلکه عجیب و حتی بدسیما هم به نظر میرسند. اینها را گفتیم تا برسیم به اینجا که اگر قصد دارید با این روش لنزی را انتخاب كنید و به چشم بزنید، کاملا در اشتباه هستید.
اما چه باید کرد؟ نگران نباشید، راهی وجود دارد كه میتوانید با استفاده از آن رنگ مورد علاقهتان را انتخاب كنید.
قبل از هر چیز لازم است بدانید در صورت استفاده از لنزرنگی باید حتما كمی آرایش چشم داشت تا رنگ لنز را با رنگ صورت و پوست هماهنگ کند.
استفاده از لنزرنگی بدون آرایش، معمولا باعث میشود صورت غیرطبیعی به نظر برسد. اما باید به این نکته هم توجه داشت كه آرایش چشمتان كم و طبیعی باشد مثلا کمی ریمل مشكی با سایههای كمی درخشان!
پوستهای تیره و شكلاتی: بعضیها معتقدند نباید با رنگ پوست تیره لنزهای رنگی استفاده كرد در حالی که رنگهای عسلی و لنزهایی كه رنگهای گرم درخشان دارند، با رنگ پوست تیره بسیار متناسب هستند و چشمها را زنده و شیطانتر جلوه میدهند.
چیزی مثل چشم پلنگان: اگر هم با پوست تیرهتان میخواهید از رنگهای دیگری استفاده كنید، میتوانید رنگ طوسیتیره یا رنگ ارغوانی را امتحان و حتی از رنگهای آبی و سبز هم استفاده كنید ولی نه از تنهای درخشان آنها، بلكه از تنهای تیره و تركیبی.
پوستهای زیتونی و قهوهای مایل به زرد: انتخاب لنزهای درخشان، برای افرادی که پوست زیتونی و قهوهای دارند، انتخابی درست است.
رنگهای سبز درخشان، چشم را براق میكند ولی سعی كنید همراه با لنز سبز، آرایش سبز نكنید.
یک نکته؛ به هیچوجه از لنز آبی استفاده نكنید. رنگهای عسلی و طوسی و فندقی هم میتوانند برای شما مناسب باشند. رنگ سرمهای هم برای چشمهایتان خوب نیست بلکه عالی است.
پوستهای لطیف و روشن: لنزهای آبی و طوسی رنگهای مناسب این رنگ پوست نیستند، اما رنگهای روشن و درخشان دیگر مثل فیروزهای و آكوا (سبزآبی روشن) به چشم شما تازگی اقیانوسی میدهند. ارغوانی و بنفش هم رنگهای نسبتا مناسبی هستند.
و نکته آخر اینکه به دنبال لنزهایی باشید كه 3 رنگ تركیبی را با هم دارند.
این نوع لنزها برای هر نوع پوستی عالی هستند ولی قانون كلی برای همه وجود ندارد و حتی گاهی باید با امتحان كردن رنگهای متفاوت، یک
لنز خوب را انتخاب کرد.