زیبا شو: واریس نوعی بیماری است که به صورت برجسته شدن و بیرون زدن وریدها تظاهر کرده و ممکن است در اعضای مختلف بدن (مری،کولورکتال و…) دیده شود، ولی عموما واریس را به عنوان درگیری عروق اندام تحتانی میشناسند. دریچههای لانه کبوتری که به صورت یک طرفه به سمت قلب باز میشوند، در بازگرداندن خون از اندامهای تحتانی به قلب در برابر جاذبه زمین نقش موثری دارند.
در صورت هر گونه اختلال در عملکرد این دریچهها، خون در وریدها تجمع یافته و سبب تورم در سیاهرگها میشود. یک نفر از هر ۵ نفر در دنیا مبتلا به واریس است. متوسط سن بروز در مردان ۳۷ سال و در زنان ۴۳ سال میباشد. بارداری و هورمون پروژسترون از عواملی هستند که احتمال وقوع بیماری را افزایش میدهند، بنابراین شاهد بروز بیشتر واریس در زنان نسبت به مردان هستیم.
راه های پیشگیری از واریس:
- پیروی از رژیم غذایی متعادل و فعالیت بدنی جهت جلوگیری از اضافه وزن.
- مصرف میوه و سبزیجات.
- کاهش مصرف چربی به خصوص چربی اشباع و قندهای ساده.
- از آنجایی که یبوست یکی از دلایل تشدید واریس است، بنابراین استفاده از مواد غذایی حاوی فیبر (غلات سبوسدار، میوه و سبزیجات) توصیه میشود.
- عدم مصرف سیگار و الکل.
- عدم ایستادن به مدت طولانی، بدون تحرک.
درمان:
با توجه به ویژگیهای فردی، راهکارهای متفاوتی برای درمان واریس توصیه میشود. استفاده از مواد غذایی حاوی کلسیم، منیزیم و منابع غذایی حاوی ترکیبات آنتیاکسیدانی مانند میوههاو سبزیجاتی که به رنگ نارنجی و قرمزند (تمشک، انار، هویج، زرشک، گوجه فرنگی، توت فرنگی و…) در خنثی کردن رادیکالهای آزاد موثر بوده و در ترمیم وریدها از طریق ساخت کلاژن، میتوانند موثر باشند. عصاره هسته انگور، که غنی از ترکیبات آنتیاکسیدان است، میتواند اثرات مفیدی بر گردش خون، بافت همبند سیستم قلبی- عروقی و سیستم ایمنی بدن داشته باشد. کاهش مصرف نمک و همچنین مصرف آلو و انجیر به دلیل ملین بودن و نیز استفاده از منابع غذایی حاوی امگا- ۳ (ماهی،گردو و…) میتواند مفید باشد.
میوه شاه بلوط، کروی خاردار و ۳ حجرهای میباشد که حاوی ۱ یا ۲ دانه صاف به رنگ قهوه ای مایل به قرمز با لکههای سفید است. این گیاه حاوی ترکیباتی از جمله اولئیک اسید، تری ترپن، کومارین، تانن و فلاونوئید است. شاه بلوط هندی سبب کاهش نفوذپذیری دیواره مویرگی، افزایش فعالیت ضد التهابی و پاسخ انقباضی نوراپی نفرین، استحکام اندوتلیوم و کاهش ادم از طریق کاهش نفوذپذیری مویرگ میشود. تانن موجود در شاه بلوط نیز، تونیسیته دیواره عروق را افزایش میدهد. اثر درمانی این گیاه به صورت مصرف موضعی در بیماری عروق پا در کشور آلمان به ثبت رسیده است.
سایر درمانها:
استفاده از مکملهای غذایی مانند کوآنزیم Q10، ویتامین C و مولتی ویتامینها، زیر نظر پزشک یا متخصص تغذیه توصیه میشود. همچنین فعالیت بدنی که با حرکت متناوب پاها همراه است (مانند دوچرخهسواری و شنا) سبب بهبود گردش خون میشود. از سایر راهکارهای درمانی واریس، میتوان به استفاده از جوراب واریس، عدم قرارگیری مستقیم پاها در برابر نور شدید آفتاب، مصرف دارو یا جراحی اشاره کرد.
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.