يك روانشناس كودكان استثنايي گفت: در حال حاضر پروتكلهاي آماده، برنامههاي مدون، قوانين مصوب براي آموزش كم شنوايان در كشور نداريم.
دكتر گيتا موللي در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان ايسنا، افزود: برنامه آموزشي مدوني در زمينه هيچ كدام از روشهاي ارتباطي كم شنوايان نداريم. ادعا ميكنيم كه از روشهاي شفاهي براي افراد كم شنوا در كشور استفاده ميكنيم و تمايل داريم كه كودك حرف بزند اما حتي يك كتاب هم درباره آموزش لب خواني كه لازمه آموزش روش شفاهي است در كشورمان نداريم البته اين روند در حال بهتر شدن است. از سوي ديگر استفاده از زبان اشاره ممنوع اعلام ميشود. اين در حاليست كه در همه دنيا از اين روش بهره برده ميشود.
روانشناس كودكان استثنايي در ادامه گفت: براساس آمار جهاني از هر 1000 تولد يك تا 6 كودك دچار كم شنوايي دوطرفه عميق هستند. اگر به اين ميزان، ناشنوايي ناشي از حوادث، ناشنواييهاي پيشرونده و تشخيص داده نشده از بدو تولد و ناشنواييهايي كه بر اثر ابتلا به برخي از بيماريها افزايش مييابد و همچنين كم شنواييهايي كه دو طرفه و عميق نيستند را اضافه كنيم آمار كم شنوايي بسيار بالاتر ميرود.
وي تاكيد كرد: هر روزي كه يك كودك كم شنوا بدون توانبخشي را پشت سربگذارد دچار زيان زيادي ميشود چرا كه مهارتهاي گفتاري و زباني و به تبع آن مهارتهاي اجتماعي او افزايش نمييابد. در اين شرايط لازم است توانبخشي كودكان كم شنوا پيش از سه ماهگي آغاز شده و سمعك بگيرد و كلاسهاي توانبخشي و مشاوره با والدين او آغاز شود.
موللي با بيان اينكه در ايران كارهاي پراكندهاي در زمينه تشخيص نوزادان كمشنوا انجام شده است،گفت: هنوز همه زايشگاهها مجهز به تجهيزات تشخيص كم شنوايي نوزادان در بدو تولد نيستند و اين كار تنها در برخي از استانها به خوبي انجام ميشود اين در حاليست كه از سال 1995 در بسياري از كشورهاي دنيا قوانيني تصويب شده است كه كم شنوايي كودك از بدو تولد و قبل از ترخيص از زايشگاه تشخيص داده شود.
روانشناس كودكان استثنايي درباره غربالگري شنوايي در ايران اظهار كرد: به گفته مسئولان، غربالگري كودكان كم شنوا بايد سراسري اجرا شود. اين كار نيازمند تامين سمعك، تجهيزات توانبخشي و نيروي انساني كافي است. خوشبختانه با توجه به افزايش آمار فارغ التحصيلان دررشتههايي مانند شنوايي شناسي و گفتار درمانگري، نيروي انساني كافي وجود دارد. تجهيزات نيز كافي است ولي دسترسي بيماران به آنها به عوامل مانند عوامل مالي و فرهنگي بستگي دارد.
موللي در پايان با بيان اينكه در حال حاضر دسترسي به سمعك، مسئله اصلي نيست، گفت: نياز به نصب فناوريهايي در اماكن عمومي مانند تمام مدرسهها، سالنهاي تئاتر، سينماها و مدارس داريم چرا كه در صورت نصب اين فناوريها كودك كم شنوا ميتواند از فاصله دور صداها را به خوبي بشنود، علاوه بر آن در حال حاضر افراد كم شنوا در منزل از فناوريهايي استفاده ميكنند كه ميتوانند زنگ در و زنگ تلفن را به خوبي بشنوند اما اين تجهيزات در ايران كم است.
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.