گياهان علوفه اى‌غلات:
ذرت علوفه اى؛


ذرت گياهى است يك ساله،با رشد سريع كه به طور وسيع در مناطق گرمسيرى ونيمه گرمسيرى جهت تغذيه انسان وحيوان كشت ميشود.

تحت شرايط مطلوب رشد ذرت در هر هكتار دو برابر سايرغلاتTDNو انرژى مفيد توليد ميكند كه يك ويژگى اقتصادى است ونشان دهنده دليل كشت گياه ذرت در مناطقى است كه داراى شرايط مناسب براى رشد آن است.درجه ى حرارت خاك وهوا در طول دوره ى رشد مهمترين عامل محيطى در كنترل رشد وتكامل گياه ذرت است.مناسب ترين درجه حرارت در طى فصل رويش ،24 تا 30 درجه ى‌سانتى گراد است. مقدار پروتئين خام ،الياف خام وخاكستر دانه ى ذرت در اوايل مرحله ى شيرى بالاست.
سيلوى ذرت؛
سيلوى ذرت يك غذاى محبوب براى حيوانات نشخوار كننده است؛زيرا انرژى وقابليت هضم آن زياد است.برداشت گياه دررطوبت مناسب، نقش مهمى‌در كيفيت سيلو دارد.بهترين عملكرد دام ها وتخمير سيلوى ذرت هنگامى اتفاق مى افتد كه رطوبت گياه كامل ذرت 65تا70% باشد.
سيلوى ذرت در هر كيلو گرم ماده ى خشك حاوى 5/7 تا9% پروتئين و5/1 تا58/1% مگا كالرى انرژى خالص است.براى پايدار بودن سيلوى ذرت ،PH بايد كمتر از 4واسيد غالب اسيد لاكتيك باشد.اگر مقدار اسيد هاى ديگر مانند:اسيد استيك،بوتريك،يا پروپيونيك بيشتر باشد ؛نشان دهنده ى كيفيت پايين سيلو خواهد بود وممكن است براى حيوان خوش خوراك نباشد.از تخمير اتانولى بايد اجتناب شود.همچنين سطوح بالاى آمونياك در سيلو،نشانه ى تجزيه بيشتر پروتئين هاى‌گياه است.
انرژى؛
سيلو ى ذرت پر انرژى ترين سيلو علوفه اى است.اصولا سيلوى ذرت شبيه به يك جيره ى حاوى 50%غلات و50%علف خشك است؛زيرا يك سيلوى ذرت ،معمولا حاوى 50 تا55 % دانه ى ذرت براساس ماده ىخشك است.انرژى بالا ى سيلوىذرت آن را به عنوان يك خوراك عمده در جيره ى غذايى گوساله هاى‌در حال رشد وبه عنوان منبع خشبى در جيره ى گاوهاى پروارى،بسيار مطلوب ميسازد.به طور معمول،مقدار انرژى سيلوى ذرت، بيش از انرژى مورد نياز گاوهاى خشك يا متوسط انرژى مورد نياز گاوهاى گوشتى دوره ى شيردهى است.اگر برداشت گياه ذرت بعد از مرحله ى شيرى دانه باشد؛در اين صورت بلوغ تاثير كمى در مقدار انرژى سيلو خواهد داشت.
معايب عمده برداشت ذرت نا بالغ عبارت است از:
*محصول ماده ى خشك به ازاى هر هكتار كاهش مى يابد.
*سيلوى آن داراى رطوبت زياد است كه اين خود اسيد توليد شده در طى فرآيند تخمير را تغيير ميدهد وممكن است باعث كاهش خوش خوراكى سيلو شود.
*در اين صورت در سيلو هاى افقى تخمير ونيز اتلاف از طريق پس آب بيشتر خواهد شد.
پروتئين؛
سيلوى ذرت معمولا حاوى 5/7 تا9%پروتئينخام بر اساس ماده ى خشك است.معمولا مقدار پروتئين گياه ذرت نابالغى كه در نتيجه كم آبى يا خشك سالى آسيب ديده بيشتر است (11 تا12%) مقدار پروتئين در واريته هاى كم توليد بيش از متوسط مقدار پروتئين گياه است ودر واريته هاى اصلاح شده پر توليدبرعكس اين است.
مواد معدنى؛
سيلوىذرت معمولا نميتواند كلسيم وفسفر مورد نياز گوساله هاى به وزن 135 تا227 كيلو گرم با افزايش وزن روزانه 450 گرم يا بيشتر ونيز گوساله هاى به وزن 227 تا 318كيلوگرم با افزايش وزن روزانه 680 كيلوگرم يابيشتر را تامين كند.اگر جيره پايه فقط از سيلو ذرت تشكيل شده باشد و نيز تركيبات ازته ى غير پروتئينى به عنوان مكمل پروتئينى استفاده شده باشد؛در اين صورت افزودن گوگرد ضرورى است.
ويتامين ها؛
مقدار كاروتن سيلوى ذرت نميتواند نياز ويتامين Α حيوان را تامين كند.بنابراين همراه با تغذيه سيلوى ذرت بايد از مكمل ويتامين Α در جيره استفاده شود.سيلوى ذرت بيش از 50% دلنه هاى آن سفت شده است ومعمولا به مقدار كافى ويتامين D داردكه نياز بسيارى از گاوهاى گوشتى را تامين مى كند.
افزودن اوره به سيلوى ذرت؛
سيلوى ذرت از نظر پروتئين،كلسيم وفسفر كمبود دارد.اغلب از اوره به عنوان جبران كمبود پروتئين جيره واز سنگ آهك نيز براى جبران كمبود كلسيم استفاده ميشود كه به هنگام پر كردن به سيلو افزوده ميشود.افزودن اورهفسنگ آهك يا مخلوطى از اوره وسنگ آهك به ميزان 5% تا1% (5/4 تا9 كيلوگرم به ازاى هرتن)به سيلوى ذرت،سبب افزليش توليد اسيد هاى آلپ در سيلو ميشود.اسيد لاكتيك يكى از مهمترين اسيد هاى است كه درطى فرآيند تخمير ايجاد ميشود.اوره درجه خوراكى داراى 42تا45%ازت است.بنابراين يك كيلوگرم اوره معادل 62/2تا81/2كيلوگرم پروتئين خام است.افزودن 5/4كيلوگرم اوره به يك تن سيلو ذرت (30%ماده ى خشك)كه حاوى 8%پروتئين خام براساس ماده ى خشك است،سبب افزايش پروتئين خام سيلوذرت از 8% به 37/12تا81/12 براساس ماده ى خشك ميشود.
اوره نبايد به سيلو ذرت كمتر از 30% يا بيشتر از40% ماده ى خشك دارد افزوده شود.