ه گزارش سبزپرس صبح امروز کارگاه آموزشی منطقه ای مدیریت زیست محیطی ریزگردها و مقابله با بیابان زائی در شهر اهواز و با حضور استاندار خوزستان و معاون وزیر محیط زیست عراق و جمعی از کارشناسان این کشور و همچنین جمعی از مسئولان محلی و کشوری برگزار شد.
علی محمد شاعری قائم مقام و معاون محیط انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در این کارگاه گفت: بشر در دهههای پایانی قرن بیستم با این واقعیت مواجه گردید كه توسعه صنعتی و استفاده از منابع محدود تجدید پذیر و غیر قابل تجدید كره مسكون همراه با رشد جمعیت و اسراف در استفاده از منابع موجب نابودی زیستگاه های حیات وحش، انقراض گونهها گیاهی و جانوری و انواع آلودگی ها شده و به گونهای بیسابقه آثار آن تمام زمین را به عنوان زیستگاه بشر با خطر مواجه نموده است.
وی ادامه داد: تخریب لایة اوزن، گرم شدن جهانی هوا، افزایش گازهای گلخانهای، تغییر اقلیم، ازدیاد تعداد دفعات وقوع و تشدید مخاطرات طبیعی، بارانهای اسیدی، بیابانزایی، آلودگی سواحل، از بین رفتن گونه های گیاهی و جانوری و تنوع زیستی، کاهش سطح مناطق حفاظت شده و پارک های ملی، قطع درختان جنگلی، پسماند های خطرناک و ویژه ، آلودگی هوا در مناطق صنعتی و کلان شهر ها و بسیاری موارد دیگر مصادیقی از اثرات جهانی عدم توجه به مبانی زیستمحیطی و توسعه پایدار هستند. لذا، نگرانی های بشر در زمینه حفظ محیط زیست در ابعاد ملی، منطقه ای و جهانی رو به فزونی نهاده است. از میان مشكلات برشمرده می توان به وقوع پدیده گردوغبار اشاره كرد كه در سالهای اخیر به كرات با آن مواجه شده ایم.
شاعری گفت: توفان های گرد و غبار همواره نواحی مختلفی از کره زمین از جمله آفریقا، غرب آسیا، چین، استرالیا، و ... را تحت تاثیر قرار داده و می دهند. دست کم از 4 دهه پیش تا حالا، هرساله توفان های متعددی در ایران و سایر کشورهای منطقه گزارش شده است که موجب بروز پدیده گرد و غبار و حتی جابجایی ماسه های مناطق مستعد شده است.
این مقام مسئول گفت: کشور جمهوری اسلامی ایران و سایر کشورهای منطقه در عرضهای میانی کره زمین قرار دارند که از نظر اقلیمی مناطق خشک و نیمه خشک شناخته می شوند. در این حوزه رخداد پدیده گرد و غبار امری طبیعی بوده ولی در یک دهه گذشته، منطقه شاهد افزایش رخداد این پدیده با ویژگیهای متفاوت از لحاظ غلظت و اندازه ذرات معلق ،تداوم دوره زمانی، تعداد دفعات وقوع، وسعت و منطقه تحت تأثیرو ناهنجاری در زمان وقوع طوفان بوده كه ضرورت دارد تمامی كشورهای حوزه توجه جدی به این مسئله معطوف کنند.
قائم مقام سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: البته فقط کشور و مردم جمهوری اسلامی ایران تحت تاثیر این شرایط نامطلوب نبوده و سایر کشورهای منطقه به خصوص سوریه و عراق هم در شرایط سخت تری متاثر از این توفان ها است. در 7 سال گذشته ، وقوع توفان گرد و غبار با تداوم چندین هفته ای و غلظت بسیار بالا که مناطق وسیعی را پوشش داده موجب مختل شدن جدی زندگی مردم شده و نه تنها عرصه را برای هر گونه فعالیت اجتماعی و اقتصادی تنگ کرده است، بلکه به خاطر ریز بودن اندازه ذرات معلق تبعات بهداشتی و سلامتی را به دنبال داشته و امکان بروز بیماری های متعدد تنفسی، ریوی، چشمی و پوستی را افزایش داده است.
شاعری گفت: ازجمله عوامل بروز پدیده گردوغبار مسائلی نظیر ناپایداری جوی در صحرا های عربستان، عراق، کویت و سوریه ناشی از تغییرات فشار هوا و وزش باد شدید، تغییرات اقلیمی، بروز خشکسالی های متوالی و طولانی، کاهش بارندگی و میزان رطوبت هوا و خاک را می توان نام برد.تغییر کاربری و عدم مدیریت مناسب اراضی و کاهش قابل توجهی از پوشش گیاهی در منطقه، تخریب مناطق جنگلی و مراتع در کشور عراق و تغییر در مدیریت منابع آب سطحی و زیر زمینی ،رخداد جنگ و ایجاد ناامنی و تغییر در فرهنگ کار و زندگی مردم عراق از دیگر عوامل تاثیرگذار هستند.
او گفت: پدیده گرد و غبار به طور مستقیم و غیر مستقیم می تواند در فعالیت های روزمره مردم اختلال وصدمه ایجاد کند،به طور مثال به خطوط ارتباطی مخابراتی ،كانالهای آبرسانی، منازل مسكونی، مصرف آب و برق، عملیات ناوگان هوایی و ریلی و جاده ای خسارت بزند و بر بهداشت و سلامت عمومی جامعه، شیوع انواع بیماری های خطرناک خونی، تنفسی، پوستی وافزایش ناباروری در جامعه تاثیرگذار باشد.همچنین این پدیده باعث تخریب خاك ، كاهش حاصلخیزی وکاهش اکسیژن دریاچه ها و رودخانهها ،كاهش تولیدات گیاهی و دامی و كاهش زادآوری جانوران می شود و بر كوچ پرندگان تاثیرگذار خواهد بود.
معاون محیط انسانی سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران به دنبال چالش مذكور، اقدام به انجام مذاكرات چند جانبه با تمام كشورهای درگیر منطقه كرد كه پس از بررسی های كارشناسی در نحوه تشكیل، انتشار و نحوه مقابله با این پدیده راهكارهایی را تدوین و پیش بینی کرد و بدین جهت در راستای توافقات و تعاملات ایجاد شده با كشورها به ویژه كشور عراق بر آن شد تا دوره آموزشی مدیریت ریزگرد ها را برای كارشناسان عراقی و تركیه برگزار کند و تمامی تلاش خود را به كار بندد تا تعهداتش را برای همكاری با كشورها درخصوص مدیریت گرد و غبار و كاهش عوارض آن و در نهایت حفاظت از محیط زیست اجرا کند. در این زمینه كشور جمهوری اسلامی ایران همكاری سایر كشورها را خواستار است و دست گرم تمام كشورها را می فشارد و آمادگی خود را در زمینه هرگونه كمك علمی، فنی و تخصصی ابراز می نماید. لازم به ذكر است كه حل این معضل در مدت زمان کوتاه امکان پذیر نبوده و نیازمند فراهم شدن شرایط اعتباری لازم در كشور های منشاء و شرایط امنیتی در كشور عراق و همچنین تخصیص اعتبارات مورد نیاز ارگان ها است.
این کارگاه آموزشی به مدت 4 روز و با حضور مقامات و کارشناسان محیط زیست ، کشاورزی و وزارت آب کشور عراق و مقامات کشوری واستانی و همچنین کارشناسان محیط زیست استانهای متأثر از این پدیده ادامه دارد.
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.