كتاب "درختان كهنسال يزد" در مراسمي با حضور مديركل منابع طبيعي استان، فرماندار تفت و جمعي از مسئولان استاني و شهرستاني و دوستداران طبيعت، در تفت رونمايي شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه يزد، مديركل منابع طبيعي استان يزد در اين مراسم که در كنار سروهاي دوقلو و كهنسال روستاي مباركه شهرستان تفت برگزار شد، گفت: استان يزد با وجود خشك بودن، داراي مراتع بسيار خوب و گياهان دارويي مختلفي است و يك ميليون دام از مراتع آن تعليف مي‌كنند.
"محمدرضا عالم"، با بيان اينكه وجود اينچنين درختان كهنسال در گوشه و كنار استان ما فراوان است گفت: شناسايي و معرفي اين درختان به دنيا كار بسيار ارزشمندي است و بايد از هر طريقي اين‌گونه فعاليتها را ارج نهاده، پشتيبانشان باشيم تا در اين خصوص نيز نام ايران سربلند باشد.
فرماندار شهرستان تفت نيز در اين مراسم از زحمات دكتر "سودابه كروري" به خاطر تهيه اين كتاب و حمايتهاي مديركل منابع طبيعي استان تشكر كرد.
اين كتاب نخستين كتاب درختان كهنسال استان يزد است كه توسط دكتر "سودابه كروري" از محققان و پژوهشگران بنام كشور نوشته شده است.
مولف كتاب در اين مراسم طي سخناني با مطلوب ارزيابي كردن موقعيت جغرافيايي استان يزد و وجود منابع طبيعي فراوان در اين استان، گفت: از سال 74 كار شناسايي درختان كهنسال استان توسط گروهي از كارشناسان آغاز شده بود.
وي كه داراي مدرك فوق دكترا در رشته بيوتكنولوژي جنگل و محيط زيست است، تاكيد كرد: اين كتاب نتيجه 16 سال تحقيقات محققان و پژوهشگران است كه منجر به شناسايي درختان كهنسال استان يزد شد.
اين گياهشناس كه تاكنون چهار كتاب به رشته تحرير درآورده و 150 مقاله از وي در مجلات داخلي و بين‌المللي به چاپ رسيده، افزود: با وجود پراكندگي و گستردگي استان با كمك مردم و مسئولان، اين درختان به تدريج شناسايي شد و چاپ كتاب هم سه سال طول كشيد.
دكتر سودابه كروري اظهار داشت: چون اين كتاب به يونسكو فرستاده مي‌شود، به دو زبان انگليسي و فارسي ترجمه شده است.
كروري از راه‌اندازي ذخيره‌گاه ژنتيك درختان كهنسال در استان يزد خبر داد و گفت: اگر اين ذخيره‌هاي كهنسال از بين بروند بايد جايگزيني براي آنها باشد. لذا با راه‌اندازي اين ذخيره‌گاه و تكثير جنسي و غيرجنسي از خود درختان، توانستيم آنها را براي هميشه زنده نگهداريم.
وي از شناسايي 55 درخت كهنسال در كشور و 36 درخت كهنسال در استان يزد خبر داد و گفت: از اين تعداد 15 درخت، سرو و بقيه از انواع ديگر بوده‌اند.
وي خواستار حمايت و همكاري سازمان حفاظت محيط زيست، ميراث فرهنگي و منابع طبيعي براي اجراي برنامه‌هاي آتي خود شد و گفت: اميدواريم روزي را نبينيم كه اين كتابها باشند و خود درختان وجود نداشته باشند.