ایسنا:سیستم آشكار سازصوتی زنگ‌های اختصاصی تلفن به منظور هشدار دسته جمعی سیل، سونامی، توفان، حملات هوایی و ... از طریق تلفن به همت دو مخترع ایرانی طراحی و ساخته شد.
مهندس سعید قراگوزلو، كارشناس مخابرات و مخترع این سیستم اظهار داشت: دستگاه آشكارساز صوتی زنگ تلفن در تكمیل اختراع قبلی ما كه «شبكه مخابراتی هشدار دهنده زلزله توسط خطوط تلفن ثابت» بوده ساخته شده كه می‌تواند مانند دستگاه ID Caller به صورت مستقل یا به عنوان مدل جدیدی از گوشی تلفن مورد استفاده قرار گیرد.

با بهره‌گیری از این سیستم می‌توان در هنگام بروز حوادث غیر مترقبه در كمترین زمان ممكن و با حداقل هزینه از طریق سیستم مخابراتی و به وسیله زنگ‌های اختصاصی تلفن و امكانات دیگری كه این سیستم در اختیار ما قرار می‌دهد - از جمله قابلیت اتصال آن به گیرنده‌های رادیو و تلویزیون و روشن كردن خودكار آنها - پیام‌های هشدار دسته جمعی را ارسال كرد.

وی خاطر نشان كرد: شبكه مخابراتی هشدار دهنده زلزله توسط خطوط تلفن ثابت، تابستان امسال پس از اخذ مجوزهای لازم در مركز مخابراتی «وردآورد» در حضور كارشناسان مخابراتی و خبرنگاران با موفقیت آزمایش شد. با این حال به دلیل برخی محدودیت‌ها در شبكه مخابراتی كشور استفاده از این سیستم در عمل ــ و نه به علل فنی ــ با مشكلاتی مواجه بود كه به منظور رفع آنها به ابداع آشكارساز صوتی زنگ تلفن اقدام كردیم.
به گفته این مبتكر جوان شبكه وسیع مخابراتی موجود متشكل از انواع مراكز سوئیچ تلفن (داخلی و خارجی) است كه اگر چه می توان در مورد خریداری سوئیچ‌های جدید تلفن پس از ارائه تغییرات مورد نظر اعمال آنها را خواستار شد، در مورد سوئیچ‌های كنونی با در نظر گرفتن عرف رعایت حقوق مالكیت معنوی پیمانكاران طراحی و سازنده آنها مستلزم پرداخت هزینه‌های قابل توجه خواهد بود.
دكتر كاویان پرورشی بلدی، مخترع دیگر این سیستم نیز در گفت‌وگو با ایسنا، درباره كاركردهای این قبیل سیستم‌های هشدار تلفنی با توجه به وجود تلفن همراه و رادیو و تلویزیون اظهار داشت: در گذشته بیشتر رادیو و تلویزیون و به تازگی سیستم ارسال پیام كوتاه (SMS)، برای انتقال پیام‌های هشدار زودهنگام سوانح و حوادث غیر مترقبه مورد استفاده قرار گرفته‌اند كه هر یك محدودیت‌های خاص خود را دارند؛ رادیو و تلویزیون فقط در برخی ساعات روز و آن هم در زمان بیداری مورد استفاده قرار می‌گیرد و در مورد سیستم‌های پیام كوتاه تلفن همراه از یك طرف انتقال این پیام‌ها بعضا از 20 ثانیه تا چندین ساعت تاخیر دارند كه كاربری آنها را در موارد كاملا فوری مثلا در هشدار زود هنگام زلزله منتفی می‌كند و از طرف دیگر انتقال پیام به برخی زبان‌ها (مثل سینهالا - تامیل) برای كشورهایی مثل «سریلانكا» كه در معرض امواج مخرب سونامی قرار دارد با دشواری صورت می گیرد و بسیاری از كاربران با الفبای لاتین آشنایی ندارند كه برای رفع این مشكل چندین شركت بزرگ بین‌المللی مخابراتی تلاش مستمری را برای ایجاد قابلیت ارسال حروف الفبا به تمامی زبان‌ها آغاز كرده‌اند.

وی خاطرنشان كرد: در صورت موفقیت چنین تلاشی، تازه بعد از سپری شدن زمان لازم برای انتقال پیام كوتاه از مبداء به گیرنده تلفن همراه و پس از آن كه مثلا فرد از خواب بیدار شد و گوشی تلفنش را برداشت از پیام مطلع می‌شود كه كسانی كه با سیستم هشداردهنده زلزله آشنایی دارند، اذعان می‌كنند كه در شرایطی كه پنج ثانیه زمان برای پناه‌گیری قبل از رسیدن امواج مخرب زلزله می‌تواند به ازای برخی مقادیر، حد فاصل مرگ و زندگی باشد، هر یك ثانیه تاخیر چقدر نامطلوب است.


دكتر پرورش بلدی تصریح كرد: یكی دیگر از محدودیت‌های سیستم هشدار پیام كوتاه، ضریب نفوذ بسیار كمتر تلفن همراه نسبت به تلفن‌های ثابت خصوصا در كشورهایی نظیر ایران است. با این وجود چون هنگام گفت‌و‌گو درباره نجات جان انسان‌ها، هر درصدی از احتمال ارزش بررسی دارد، شایسته بررسی و توجه است.


مهندس قراگوزلو نیز درباره علت فراگیر نشدن استفاده از سیستم‌های هشدار زودهنگام تلفن ثابت با وجود مزیت‌ها و امتیازات مذكور به ایسنا گفت: از جمله موانع استفاده گسترده از این قبیل سیستم‌ها این است كه به دلایل اقتصادی مراكز سوئیچ تلفن ثابت به صورتی طراحی نشده‌اند كه بتوان به طور همزمان برای تمامی مشتركان یك واحد مخابراتی زنگ و مكالمه ارسال كرد و از طرف دیگر، ایجاد ارتباط معمولی با شمار زیادی از مشتركان حتی اگر به صورت خودكار توسط مركز شماره‌گیری شوند می‌تواند به چند دقیقه زمان نیاز داشته باشد.


این مخترع خاطرنشان كرد: در طراحی هر سوئیچ مخابراتی ابتدا یك ظرفیت ترافیكی( مثلا 25 درصد) تعریف شده و سپس براساس آن، توانایی‌های منابع تغذیه و میزان خطوط ارتباطی بین مراكز مختلف طراحی می‌شود.


وی در پایان تصریح كرد: طراحی و ساخت سیستم آشكارساز صوتی زنگ اختصاصی تلفن با توجه به این مشكلات و موانع و با هدف رفع آنها انجام شده و با بهره‌گیری از آن می‌توان با انجام یك برنامه‌نویسی نرم‌افزاری محدود و افزودن آن به برنامه كنونی سوئیچ‌های تلفن برای ارسال یك پیام خاص به مشتركان تعریف شده، طول مدت ارسال زنگ و همچنین فاصله بین دو زنگ متوالی و امكاناتی نظیر بوق انتظار مخصوص جهت اعلام هشدار به مشتركانی كه در زمان ارسال پیام در حال مكالمه هستند را نیز انتخاب كرد