سبزپرس- گروه محیط طبیعی؛ لیـــــلا مســـروری: 22 شهریور 1389 با حضور ریاست سازمان حفاظت محیط زیست، قائم مقام سازمان، معاونت محیط طبیعی و مسئولان استانی پروژه احیای تالاب انزلی با روشن شدن موتور لایروب "کاتر ساکشن" افتتاح شد و پس از 25 سال عملیات احیای تالاب دوباره دغدغه جدی مسئولان شد. پروژه ای جهت احیای تالاب که برای نخستین بار از روزگاران دور بودجه ای بالغ بر 90 میلیارد تومان برای اجرایی شدن آن مصوب و تخصیص داده شد.

این پروژه امید بخش درمدت چهارماه و چند روزی که از آغاز آن می گذرد به رغم کش و قوس های فراوان راه خود را گشود. حتی وقتی در مسیر عملیاتی خود به پل دسترسی موقت جاده کنار گذر ( میانگذر معروف تالاب انزلی ) رسید مجبور به دور زدن این پل شد؛ در حالیکه قرار بود یکی از شمع ها یا پایه پل برداشته شود - اما علی رغم سختی کار معبر را باز کردند و با دور زدن پل دوباره به مسیر اصلی برگشتند.
درحالی که قرار بود با توجه به حجم رسوبی که از بالادست و از مجرای رودخانه پیر بازار به تالاب وارد می شود نخستین تله رسوبگیر در آنجا نصب شود، رودخانه پسیخان برای این کار تعیین شد. اما امروز حدود 25 روز است که دستگاه در همان محل است ولی از کار آن ممانعت شده است. در اقدامی کم سابقه چند ماه پس از شروع پروژه مقرر شده تا مناقصه انتخاب پیمانکار یا پیمانکاران برگزار شود !


از سویی شنیده ها حاکی است که در یک ماهه اخیر جلسات کمیته راهبردی ستاد احیای تالاب بنا به پاره ای دلایل تشکیل نشده که موجب نگرانی است.


مدیر کل حفاظت محیط زیست استان گیلان در گفتگو با سبز پرس اظهار داشت :« در تالاب برنامه اجرای 5 دهنه تله رسوب گیر در دستور کار است» . امیر عبدوس گفت :« آخرین تصمیمی که در ستاد احیای تالاب اخذ شد؛ انجام مناقصه برای گزینش پیمانکار از میان پیمانکاران واجد رتبه بندی معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری است و سازمان جهاد کشاورزی هم برگزاری مناقصه را عهده دار شده است که البته نتیجه این مناقصه هنوز اعلام نشده است و این در حالی است کندی سرعت کار نیز موجب نگرنی ما است.»




Resigzed Image Click this bar to view the full image.





لوله های انتقال رسوب
وی در پاسخ به این پرسش سبز پرس که چگونه است این پروژه بدون انتخاب مجری و برگزاری مناقصه افتتاح شد، گفت : « لازم است هر اعتباری که در اختیار یک دستگاه اجرایی قرار گیرد در چار چوب موافقت نامه ای که بین رئیس دستگاه مجری و معاونت برنامه ریزی استانداری منعقد و واگذار شود. در این پروژه هم موافقت نامه بین معاونت برنامه ریزی استانداری گیلان و جهاد کشاورزی مبادله شد».
عبدوس همچنین در خصوص اینکه چرا مناقصه توسط جهاد کشاورزی باید برگزار شود، توضیح داد: « تعریف ما از کارفرما کسی است که قرار داد با پیمانکار را منعقد می کند و می دانیم کسی که طرف قرار داد است باید پول در اختیار داشته باشد و این پول در اختیار دستگاه اجرایی است. بنابراین انجام مناقصه نیز با این دستگاه است.»
اگر چه برای این سوال که چرا لایروبی که شروع به کار کرده و امروز بیش از 25 روز است که به محل مورد نظر یعنی رودخانه پسیخان رسیده است، اما جلوی کار آن گرفته شده است جای پاسخ مسئولان ارشد که یقینا روشن ترین پاسخ خواهد بود، محفوظ است؛ اما برخی شنیده ها گویای آن است که بطور کلی چون اجرای پروژه ها در قالب توافق نامه امانی یا پیمانی صورت می گیرد و اصولا توافق امانی که به موجب آن دستگاه اجرایی با در اختیار داشتن جمیع امکانات سخت افزاری و نرم افزاری، انجام پروژه را عهده دار می شود دارای تعریف سقف دریافت اعتباری محدودی است، در این پروژه به خصوص جهاد کشاورزی علی رغم امکانات در اختیار ، نمی تواند بنا به دلیل مذکور، کار را به صورت امانی انجام دهد و حتما باید با اجرای مناقصه ، موافقت نامه پیمانی منعقد کند.
نکته قابل توجه در بازدید میدانی روز – شنبه دوم بهمن – خبرنگار سبز پرس از منطقه پر کردن معبر باز شده در مسیر حرکتی لایروب در محل پل دسترسی موقت میانگذر توسط ماشین آلات راه و ترابری بود.

Resigzed Image Click this bar to view the full image.




ماشین آلات راه سازی در حال پرکردن معبر باز شده جهت فعالیت لایروب
اگرچه بر طبق ضوابط قانونی برگزاری مناقصه الزامی است اما کارشناسان آگاه به موضوع معتقدند با توجه به محدود بودن شرکتهایی که لایروب مناسب انجام این کار را دارند و با توجه به شروع کار پیمانکار و هزینه انسانی و مالی صورت گرفته و رضایتی که تا به اینجا از فعالیت این لایروب وجود دارد ، ممانعت از ادامه عملیات در حالیکه لایروب در محل معهود جا گیر شده چندان اصولی به نظر نمی رسد و تسریع در روند اجرا و اتخاذ تدبیر را می طلبد.