حکیم مهر - پس از بررسی ببر ماده مریض سیبری، اگر وجود بیماری نگران کننده و واگیر محرز شود، تمامی حیوانات باغ وحش تهران معدوم می شوند.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست در جمع خبرنگاران درباره تلف شدن ببر سیبری گفت: ببری که تلف شد بر اثر کاهش سیستم دفاعی به بیماری مبتلا شد و همچنین این بیماری با یک ناراحتی تنفسی همراه بود که پیش از این نیز دو قلاده شیر باغ وحش نیز تلف شده بودند.
محمدجواد محمدی زاده افزود: هنوز به طور قاطع نمی توان دلیل واقعی مرگ ببر سیبری را که از روسیه به ایران آورده شده بود، بیان کرد.
وی خاطرنشان کرد: از یک هفته قبل، آزمایشاتی بر روی ببرها انجام شده بود و دو روز گذشته نیز جلسه ای با حضور بیش از 10 کارشناس انجام شد و مطالعات و آزمایشهای پاتولوژیک تا چهارشنبه به طور قطع اعلام می شود.
محمدی زاده ادامه داد: مرگ ببر سیبری یا به دلیل سرایت بیماری از شیرهای آلوده بوده و یا اینکه بیماری به صورت نهفته در بدن این جاندار از قبل وجود داشته و در اثر عارضه تنفسی بیماری خود را نمایان کرده است.
وی دانشگاه تهران، آزمایشگاههای مرجع، سازمان دامپزشکی و محیط زیست را درگیر علت مرگ این ببر عنوان کرد و یادآور شد: درباره احتمال آلودگی به fiv هنوز نمی توان اظهار نظر قطعی داشت.
معاونت ریاست جمهوری درباره محل زندگی ببرها در میانکاله تصریح کرد: برای تجهیز محل زندگی ببرهای منتقل شده، حدود پنج میلیارد تومان اعتبار نیاز بود که تا زمان انتقال این جانداران از روسیه هنوز آماده نشده بود.
محمدی زاده تاکید کرد: حدود 200 میلیون تومان از محل اعتبارات سازمان محیط زیست برای تهیه قفس تخصیص یافت و قرار شد حدود یک میلیارد تومان دیگر نیز اختصاص پیدا کند و یک میلیارد تومان مابقی نیز از محل استانداری مازندران تامین شود.
چهارشنبه دلیل مرگ ببر سیبری مشخص می شود
وی اظهار داشت: ببر نر سیبری که به دلیل نامعلومی مرده است، توسط دامپزشکان و سایر جوامع علمی کشور در حال بررسی است.
محمدی زاده در ادامه گفت: ببر ماده نیز در حال حاضر بیمار است و توسط دامپزشکان تحت درمان قرار دارد و تا چهارشنبه قرار است نتایج آزمایشات مربوط به آن مشخص شود.
وی همچنین افزود: به دلیل خطرناک بودن برخی از بیماریهای مشترک بین انسان و حیوانات، دامپزشکان کشور به بررسی علت مرگ و مریضی ببر ماده مشغول هستند و در صورتی که احساس شود خطری متوجه مردم خواهد بود و یا بیماری به سایر حیوانات باغ وحش سرایت کرده است، معدوم سازی انجام می شود.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: کشور روسیه دارای فضاهای استاندارد برای نگهداری این ببرها بوده است، اما به دلیل آنکه فضای در نظر گرفته شده در منطقه میانکاله ایران هنوز تجهیز نشده بود، این جانداران در فضایی مناسب در محل باغ وحش تهران منتقل شدند.
محمدی زاده ادامه داد: به دلیل آنکه هنوز منطقه میانکاله برای نگهداری ببرها تجهیز نشده است، در صورت بهبود ببر بیمار، مقدمات انتقال آن به مکان دیگری انجام می شود.
انتقال ببر از روسیه به ایران ادامه خواهد داشت
وی تصریح کرد: انتقال ببر از کشور روسیه همچنان ادامه دارد و مرگ و میر موجودات در هر شرایطی امکان پذیر است. بنابراین پس از آماده سازی جایگاه این جانداران در منطقه میانکاله مبادله ببرهای بیشتری انجام خواهد شد.
محمدی زاده درباره ایجاد پالایشگاه در منطقه میانکاله تصریح کرد: براساس مصوبه دولت، برخی از مسئوولان پشنهاد دادند که پالایشگاهی در منطقه شمال کشور ایجاد شود. اما سازمان محیط زیست اعلام کرد که باید فاصله این پالایشگاه هفت کیلومتر از دریا و منطقه میانکاله فاصله داشته باشد. بنابراین احداث چنین پالایشگاهی در محل نگهداری جانداران حفاظت شده منتفی است.
محمدی زاده یادآور شد: در گذشته یک مسیر پیاده رو برای افراد و ساکنان محلی میانکاله به شهر وجود داشت که در حال حاضر بر اثر بالا آمدن آب دریا پیاده رو قطع شده است.
معاونت رییس جمهور تاکید کرد: مصوب شده است که پل دسترسی پیاده روی دیگری با سازه چوبی و تایید سازمان حفاظت محیط زیست ایجاد شود. بنابراین احتمال جاده کشیدن و ارتباط ماشینی نیز به این منطقه بکر و حفاظت شده منتفی است.
تالاب انزلی احیا می شود
محمدی زاده اظهار داشت: برخی از تالابهای مهم از جمله تالاب انزلی از اولویتهای این سازمان برای احیا محسوب می شود. به گونه ای که براساس طرح جامع تهیه شده، دریاچه ارومیه، تالاب انزلی، هامون و شادگان احیا خواهند شد.
وی همچنین گفت: هفت میلیارد و 200 میلیون تومان برای لایروبی تالاب انزلی اختصاص یافته است و براساس پیشنهاداتی که در سفر استانی به گیلان به توافق رسید، قرار شد که برای سال آینده 20 میلیارد تومان اختصاص یابد. اما این طرح جامع به حداقل 100 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که امید است ظرف پنج سال آینده موفق شویم تالاب را لایروبی کرده و از ورود پسابها، فاضلابها، زهکشها و پسماندها به این تالاب جلوگیری کنیم.
محمدی زاده در پایان درباره حل معضل آلودگی هوای تهران نیز افزود: طرحهای جامعی با مجلس شورای اسلامی تهیه شده است که براساس آن برای تهران و هفت کلانشهر دیگر برنامه های جامعی اجرا خواهد شد که طبق آن جلوگیری از ورود خودروهای فرسوده و موتورسیکلتها و جلوگیری از فعالیت صنایع و کارخانه های آلوده کننده در دستور کار است. همچنین در رابطه با سوخت نیروگاهها تصمیم گرفته شده که از مصارف فسیلی به سمت سوختهای پاک هدایت شوند.