محققان پس از 14 سال مطالعه بر روی بچه شامپانزه ها به نکته ای جالب توجه پی بردند: شامپانزه های کوچک برای سرگرم کردن خود بازیهای کودکانه ای انجام می دهند که در آن قطعه چوب مورد علاقه خود را بچه ای می بینند که از آن مراقبت کرده و حتی وی را در تختخوابش می خوابانند. به گزارش خبرگزاری مهر، زیست شناسان دانشگاه هاروارد با کنترل رفتارهای شامپانزه ها در جنگلهای پارک ملی "کیبال" در اوگاندا دریافتند در وقت گذرانی بچه شامپانزه های نر و ماده تفاوتهای آشکاری وجود دارد. به بیانی دیگر آنها به این نتیجه رسیدند تفاوت موجود در شیوه بازی میان دختربچه ها و پسربچه ها ریشه ای کاملا ژنتیکی دارد.
در حالی که بچه شامپانزه های نر و ماده هر دو برای بازی کردن به جمع آوری شاخه های درختان پرداخته و از آنها برای خود اسباب بازی می سازند، شامپانزه های ماده معمولا با این چوب خشکها مانند یک کودک رفتار می کنند، آنها را از درختی به درخت دیگر حمل کرده، به آرامی به پشت آنها ضربه می زنند یا آنها را نوازش می کنند و آنها را در بازی های ساده مشارکت می دهند. در یکی از موارد یکی از شامپانزه ها در کنار خود لانه ای ساخت و به نظر کودک چوب خشک خود را در این لانه در تختخوابش قرار داد تا بخوابد.
Resigzed Image Click this bar to view the full image.
تعداد محدود شامپانزه های نری که به بازی با شاخه ها می پرداختند، پس از بزرگ شدن دست از بازی با شاخه های درختان و ساختن اسباب بازی برداشتند اما شامپانزه های ماده تا زمانی که خود در گروه نقش مادر را به عهده نگرفته و واقعا فرزندی به دنیا نیاوردند، دست از این بازی برنداشتند.
این یافته نشان می دهد بیشتر از تاثیرات اجتماعی، این عوامل بیولوژیکی هستند که در شکل بخشیدن به اولویتهای رفتاری در زمان کودکی تاثیر دارند. به گفته محققان دانشگاه هاروارد، تمایل بیشتر شامپانزه های ماده به نگهداری از نوزاد و بازی کردن نقش مادرانه رفتارهایی هستند که عوامل بیولوژیکی بر روی آنها تاثیر گذاشته اند و نه تعاملات اجتماعی.
این اولین باری است که استفاده از عروسکهای چوبی در میان شامپانزه های وحشی مشاهده شده و به نظر می آید این رفتار در میان جامعه شامپانزه های این منطقه از اوگاندا سنتی اجتماعی به شمار می رود.
بر اساس گزارش گاردین، ادعای تمایل کودکان پسر و دختر به انواع خاصی از اسباب بازی ها و عروسکها ایده ای بحث برانگیز است، از ابتدا گمان می رفت دلیل تمایل بیشتر دخترها به عروسک و پسرها به تفنگ قالب بندی رفتاری کودکان از جانب خانواده ها و تفاوت جنسیتی باشد اما اکنون و با ارائه نتایج این مطالعه عوامل زیستی عامل اصلی این نوع از رفتار در میان جانداران هوشمند اعلام شده است.