ايرن: بحرانهاي زيست محيطي تنها به شکار آهوهاي پارک ملي بمو، مهاجرت گورخرها از بهرام گور، از بين رفتن گونه شنگ در تالاب پريشان و... ختم نشد و اين بار ماجراي اسفبار شکارچيان و کوچکترين قوچ دنيا در لارستان، دوستداران محيط زيست را نگران کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر در شيراز، استان فارس به لحاظ برخورداري از عرصه هاي بکر زيست محيطي و گونه هاي نادر و ارزشمند حيات وحش به عنوان يکي از قطبهاي مهم حوزه محيط زيست در کشور به حساب مي آيد که در هر بخش ظرفيتهايي براي تبديل اين مراکز به جاذبه هاي طبيعت گردي و انجام پروژه هاي تحقيقاتي نهفته است.
مناطق حفاظت شده اي نظير بهرام گور، پارک ملي بمو، هرمود لارستان و... از جمله مناطقي در استان فارس هستند که در خود گونه هاي مختلف حيات وحش که هرکدام در نوع خود بي نظير است را جاي داده اند.
يکي از اين مناطق مهم منطقه حفاظت شده هرمود لارستان است."هرمود" در 40 کيلومتري شرق لارستان در جنوب شرق فارس و جنوب رشته کوههاي زاگرس قرار گرفته است. اين منطقه در مرز مشترک استانهاي فارس و هرمزگان قرار داشته و به علت شرايط خاص اکولوژيکي و اقليمي گرم و خشک از گونه هاي گياهي و جانوري خاص مناطق گرمسيري همچون قوچ لارستان، جبير، هوبره و گربه شني و... بهره مند است.
کوچکترين قوچ دنيا در هرمود لارستان
کوچکترين قوچ دنيا نيز در هرمود لارستان زندگي مي کند که در سال 53 به علت اهميت حضور اين گونه حدود 150 هزار هکتار از آن به عنوان منطقه حفاظت شده ارتقا يافت.
اين نوع قوچ در دنيا فقط در هرمود لارستان يافت مي شود که زيستگاه آن حدود هفت هزار هکتار است. اين قوچ در دامنه کوه هاي کم ارتفاع زيست مي کند و جفتگيري آن نيز از اوايل مهرماه آغاز و تا فروردين ماه نيز زايمان مي کند.
اين نوع قوچ جزو گونه هاي آندميک محسوب مي شود و جثه ريزي نيز دارد. اين قوچ داراي وزني حدود 40 کيلوگرم است و شاخهاي آن نيز بيش از 75 سانتيمتر نيست.
اين گونه ريزترين قوچ دنيا به حساب مي آيد و به آن قوچ مينياتوري نيز مي گويند.
اما اين روزها قوچ مينياتوري که جمعيتي رو به نوسان دارد با مشکلات مختلفي اعم از شکار غيرمجاز نيز روبرو هستند.
رئيس محيط زيست شهرستان لارستان در اين خصوص به خبرنگار مهر در شيراز گفت: در عين حال که خشکسالي بر روي حيات وحش استان تاثير گذاشته اما به دليل افزايش جمعيت روستايي اطراف منطقه هرمود لارستان اين قوچها با خطر مواجه شده اند زيرا شکارچيان غيرمجاز در کمين آنها نشسته اند.
احمد دلاور افزود: وسعت اين منطقه بسيا زياد است و ماموران محيط زيست نيز تعداد کمي هستند که بيشتر از اين نمي توان از حيات وحش منطقه حفاظت کرد به همين خاطر شکارچيان زندگي قوچها را به مخاطره انداخته اند.
وي تصريح کرد: براي جلوگيري و مقابله با اين مشکل بايد تعداد ماموران محيط زيست افزايش يابد تا از به خطر افتادن کوچکترين قوچ دنيا جلوگيري شود.
از بين رفتن قوچ مينياتوري و از دست رفتن فرصت مطالعه آن
رئيس محيط زيست شهرستان لارستان خاطرنشان کرد: هنوز مطالعه دقيق و عميقي در خصوص اين گونه قوچ انجام نشده و اگر از بين بروند نمي توان کاري انجام داد.
دلاور با اشاره به اينکه براي مقابله با مشکلات قصد فنس کشي نيز داريم، تصريح کرد: قوچ ها و ديگر وحوش در منطقه هرمود خودشان را با خشکسالي وفق دادند اما وجود شکارچيان غير مجاز نمي گذارد که حيات وحش آرامش داشته باشند.
هرمود لارستان به واسطه بارندگيهاي به نسبت مناسبي که در مدت اخير به ويژه سال گذشته داشته از نظر پوشش گياهي و علوفه با مشکلات زيادي مواجه نيست اما گويي خطر شکارچيان حيات کوچکترين قوچ دنيا را در معرض خطر قرار داده است.
بايد در نظر داشت که وجود چنين گونه هاي که آندميک محسوب مي شود ظرفيتهايي بالقوه اي هستند که نه تنها بر ارزشهاي يک عرصه زيستي مي افزايند بلکه شرايط را براي ارتقاي گردشگري طبيعي نيز مهيا مي کنند.
کوچکترين قوچ دنيا اين روزها شکارچيان غيرمجازي را در مقابل خود مي بيند که اگر به حيات آنها لطمه وارد شود جبران چنين خسارتي به راحتي امکان پذير نيست.