اختلالات
گوارشی در گربه ها در اثر عوامل گوناگونی ایجاد می شوند که عبارتند از : خوردن غذاهای نا مناسب و فاسد، خوردن اجسام و مواد غیر متعارف، عفونت ها، وجود توده های متراکم و توپی شکل مو (hair ball)، انگل ها، عوامل حساسیت زا و دیگر بیماری هایی که به نوعی دستگاه گوارش را درگیر می کنند.
از بارزترین علائم نارسائی گوارشی، استفراغ، اسهال و یا یبوست می باشد. در اکثر موارد می توان با تغییر رژیم غذایی و بهبود کیفیت غذایی، گربه را به سلامت اولیه باز گردانید.
در رابطه با مشکلات
گوارشی طولانی مدت و مزمن نیاز به مراقبت بیشتر و گذشت زمان برای
درمان و بهبودی کامل می باشد. گربه های مبتلا به اختلالات
گوارشی اغلب بی اشتها می شوند و عادات غذایی آنها تغییر خواهد کرد و شما از این تغییرات پی به بیماری خواهید برد.
در اختلالات
گوارشی علاوه بر دارو درمانی که تحت نظر دکتر دامپزشک انجام می گیرد، توصیه های غذایی –
گیاهی در رژیم غذایی حیوانات نقش مهمی در تسریع
درمان اینگونه اختلالات نیز دارند. همچنین خواص دارویی برخی از گیاهان نیز نقش مهمی در پیشگیری بسیاری از اختلالات
گوارشی گربه ها دارند لذا در این مقاله به طور کاربردی به برخی از خواص دارویی گیاهان در تغذیه گربه ها اشاره گردیده است.
گلوله های موئی
ایجاد گلوله های موئی در معده یک حالت طبیعی است. میزان تشکیل و حجم آنها بستگی به تراکم و طول موها ی بدن گربه، میزان تیمار کردن و برس کشیدن توسط شما، میزان تمیز کردن و لیسیدن موها توسط خود گربه، فصل سال و اندازه درجه حرارت محیط،، میزان آب بدن و درنهایت وضعیت سلامتی گربه دارد.
اکثر این توده ها در معده به راحتی با استفراغ دفع می شوند ولی در برخی موارد حجم توده ها به حدی است که خارج نشده و سبب انسداد روده ها و مشکلات شدید
گوارشی خواهند شد.
درمان های غذایی…..گیاهی
استفاده از غذاهای حاوی فیبر زیاد و اضافه کردن گیاه به جیره غذایی گربه سبب کاهش تشکیل گلوله های موئی در معده خواهد شد.
استفاده از هویج خرد شده، سبزیجات طبیعی، سبوس گندم، جوانه یونجه تازه به صورت روزانه و مخلوط با غذای گربه.
اضافه نمودن مواد ملین مانند پوره آلو (یک قاشق مربا خوری) یا یک قاشق چایخوری عصاره ی نارون قرمز به جیره غذایی روزانه.
در صورت وجود توده های بزرگ در معده می توان به غذا مقدار کمی کره
گیاهی اضافه نمود و این کار را به مدت ۵ روز ادامه داد.
۱- خودداری از غذا خوردن
در صورتی که گربه شما به مدت ۲ روز غذا نخورد وضعیت نگران کننده ای وجود دارد که لازم است در این موارد با دکتردامپزشک مشورت نمائید. عواملی نظیر سرو صدای آزار دهنده و شدید در هنگام تغذیه، غذای جدید، غذاهای داغ و یا ادویه های تند، بیماریهای مهلک و تهدید کننده، ترس های ناگهانی ناشی از توفان، رعد و برق و صاعقه سبب بی اشتهایی و امتناع از غذا خوردن می گردد.
درمان های غذایی…..گیاهی
خورانیدن برخی غذاها با بوی خاص مانند ماهی .
در برخی موارد تزریق . vit B12
خورانیدن مخلوط عسل و ماست.
۲- استفراغ
بروز استفراغ مکرر و متناوب که همراه با برخی بیماری ها نظیر کاهش اشتها، افسردگی، اسهال یا یبوست باشد باید جدی تلقی شود و با دکتر دامپزشک مشورت نمود. بی توجهی به استفراغ های مکرر و گذشت زمان، سبب از دست رفتن شدید آب بدن و حتی مرگ خواهد شد.
عللی نظیر خوردن علف و سبزیجات موجود در باغچه، اجسام نواری نظیر نخ، خوردن اسباب بازیهای کوچک، خوردن مواد سمی و شیمیایی، نقایس کلیوی و برخی از انگل های
گوارشی موجب استفراغ های مکرر می شوند.
درمان های گیاهی
پس از مشاهده استفراغ سعی کنید به مدت ۲۴-۱۲ ساعت به گربه غذا ندهید و پس از آن مقدار کمی چای نعناع در اختیار او قرار دهید. در صورت عدم استفراغ پس از خوردن چای نعناع می توان از جیره غذایی ملایم و معمول برای گربه استفاده کرد.
۳- اسهال
اسهال یک نوع مکانیسم دفاعی و طبیعی بدن در برابر مواد سمی یا اجسام غیر متعارف یا فاسد خورده شده توسط گربه است.
در صورت ادامه پیدا کردن اسهال به مدت ۲۴ ساعت لازم است در زودترین زمان ممکن به دکتر دامپزشک مراجعه نمائید. عللی نظیرعفونت های ویروسی یا باکتریایی، انگل های داخلی، حساسیت نسبت به برخی از مواد و آلرژی های غذایی، استرس، تغییرات ناگهانی و شدید در رژیم غذایی و بیماری های عفونی در گربه ها اسهال ایجاد می شود.
درمان غذایی
بهتر است از جیره ی غذایی زیر برای
درمان اسهال استفاده شود:
روز اول : به مدت ۲۴-۱۲ ساعت به گربه غذا ندهید ولی لازم است در تمام این مدت آب در اختیار او باشد تا بدن دچار کم آبی نشود.
روز دوم : می توان مقدار کمی گوشت پخته شده مرغ یا به صورت پوره شده دراختیار گربه گذاشت.
روز سوم: به غذا کمی سبزیجات اضافه کنید تا فیبر آنها سبب جذب مایعات موجود درروده و سفت شدن و قوام مدفوع گردد.
روز چهارم: می توان از برنج به عنوان یک منبع غلات استفاده کرد و آن را به رژیم غذایی اضافه نمود.
روز پنجم: به جای برنج سفید از برنج سبوس دار قهوه ای در رژیم غذایی استفاده کنید.
روز ششم: با گذشت ۶ روز از اسهال و
درمان بیماری می توان کم کم از غذای قبلی برای تغذیه گربه استفاده کرد ولی لازم است تا ۳ روز فقط حجم غذای قبلی را تجویز کرد و از تجمع مواد غذایی در بدن گربه اجتناب نمود.
خوردن ماست برای
درمان اسهال در گربه مفید خواهد بود و می توان آنرا در رژیم غذایی گربه در نظر گرفت.
درمان گیاهی
استفاده از پودر نارون قرمز برای
درمان اسهال مفید خواهد بود. یک قاشق چایخوری از آن را با ۲۵۰ سی سی آب سرد مخلوط نموده و به مدت ۳ دقیقه بجوشانید. پس از سرد کردن به میزان ۵- ۵/ ۲ سی سی از آن را هر ۴ ساعت یکبار در اختیارگربه قرار دهید.
۴- یبوست
در زمان بروز یبوست گربه مرتب در محل دفع کردن قرار می گیرد و با تقلای شدید سعی در دفع می کند ولی در اکثر موارد بی نتیجه خواهد بود. با کنترل خاک مخصوص گربه می توان وضعیت
گوارشی و دفع او را مرتب کنترل نمود، چرا که بی توجهی به این مسئله و ادامه یبوست در برخی موارد سبب مرگ گربه خواهد شد.
عللی نظیر فقدان فیبر در جیره غذایی، عدم دسترسی به آب و به دنبال آن خشک شدن بیش از حد مدفوع، خوردن مواد غیرمتعارف یا بسیار خشک یا خوردن مو و لیسیدن زیاد، خوردن بچه گربه ها توسط مادر، خوردن استخوان و اجسام خارجی ( بلع استخوان های خام و نوک تیز که در اکثر موارد خطر آفرین می باشد )، وجود توده های متراکم و توپی شکل موها در دستگاه گوارش، فقدان تحرک، تنبلی و چاقی، نارسایی کلیوی، تومورهای شکمی، آبسه های مقعدی و شکستگی استخوان لگن موجب یبوست در گربه ها می گردند.
درمان غذایی…..گیاهی
در اولین مرحله و در موارد خفیف می توان با افزودن مواد فیبری و سبزیجات تازه در غذای گربه مشکل یبوست را برطرف نمود. بهتر است حد اقل ۱۰ درصد از محتویات غذایی گربه را مواد فیبری تشکیل دهد. تغذیه با گوشت خام در برخی از موارد نقش ملین داشته و یبوست را
درمان می کند.
توصیه می شود آب کافی و تازه در اختیار گربه باشد علاوه بر آن در موارد بروز یبوست خورانیدن آب میوه و عصاره گیاهان یا مقداری شیر مفید خواهد بود.
درمان گیاهی
اضافه کردن سبوس گندم به میزان یک قاشق ( روزی ۲ بار ) به غذای گربه برای
درمان یبوست نیز مفید خواهد بود.
استفاده از روغن زیتون و افزودن آن به غذا سبب افزایش حرکات روده خواهد شد. می توان با افزودن ۵ سی سی روغن زیتون به غذا ( ۲بار در روز ) از بروز یبوست جلوگیری نمود.
مصرف شیر در غذا برای رفع یبوست مفید بوده و از طرفی گربه ها تمایل به خوردن آن دارند.
می توان از گل میخک خرد شده نیز استفاده کرد و با اضافه کردن آن به غذا یبوست را
درمان نمود.
۵- آلرژی های غذایی
آلرژی غذایی نوعی عکس العمل و واکنش نسبت به برخی از اجزاء پروتئینی ترکیبات غذایی می باشد. تقریباً ۳۰ درصد آلرژی های ایجاد شده در گربه ها منشاء غذایی داشته و ایجاد بیماری می کنند. به عنوان مثال خوردن شیر گاو در برخی از گربه ها سبب حساسیت و آلرژی خواهد بود. باید توجه داشت که آلرژی های غذایی بیشتر در طولانی مدت ایجاد می شوند و می توانند برای گربه شما مشکل آفرین باشند.
خوردن برخی از غذا ها مانند گوشت گاو، شیر، پنیر، تخم مرغ، مرغ، غلاتی مانند گندم و ذرت، پنیر تهیه شده از سویا، تنقلات و یا برخی از چاشنی ها که به عنوان ویتامین به غذای گربه افزوده می شوند می توانند ایجاد حساسیت و آلرژی نمایند.
درمان گیاهی…..غذایی
حذف برخی از رژیم های نامطلوب، نا مناسب و یا حساسیت زا از غذای گربه.
در زمان تغییر عادات غذایی سعی کنید موادغذایی تازه و جدید را که گربه قبلاً سابقه خوردن آنها را نداشته است به میزان کم در اختیار او قرار دهید.
گاهی خورانیدن غذاهای پخته سبب ایجاد آلرژی در گربه خواهد شد که در صورت تمیز و سالم بودن و شستشوی مناسب می توان آنها را به صورت خام در اختیار گربه قرار داد.
بهتر است از آب جوشیده شده که مدتی در یخچال نگهداری شده برای آشامیدن گربه استفاده کرد تا درصورت وجود املاح اضافی و محرک برای گربه، اثر آنها از بین برود.
مصرف قرص های ویتامینC مانند آنتی هیستامین ها عمل می کنند و با تسکین خارش های حاصله از آلرژی سبب ایجاد آرامش برای گربه خواهند شد.