دیده بان حقوق حیوانات: کارشناس مسئول مبارزه با بیماریهای واگیر مرکز بهداشت گیلان گفت: سالانه در گیلان حدود چهار هزار نفر دچار حیوان گزیدگی میشوند.
علیرضا رسایی به افزایش حیوان گزیدگی و پیشگیری از بیماری هاری در گیلان اشاره کرد و اظهار داشت: بیماری هاری در اثر گزیده شدن عمدتا توسط سگ، گربه، روباه، شغال و خفاش آلوده ایجاد میشود و حیوانات علفخوار نظیر گاو و گوسفند نیز ممکن است دچار بیماری هاری شوند و آن را به انسان منتقل کنند.
به گزارش فارس وی، با تاکید بر اینکه هاری بیماری ۱۰۰ درصد کشنده است، تصریح کرد: حیوان آلوده به ویروس هاری میتواند با گاز گرفتن و یا چنگال زدن این ویروس را به انسان منتقل کند که در صورت انجام ندادن واکسیناسیون ضد هاری علایم بیماری در فرد ظاهر شده و مرگ او را سبب میشود.
این مسئول، با بیان اینکه سالانه حدود ۴ هزار نفر در گیلان توسط سگ و دیگر حیوانات اهلی و وحشی دچار حیوانگزیدگی میشوند، افزود: این افراد نیاز به درمان و پیشگیری واکسن پیدا میکنند و با توجه به کشنده بودن بیماری هاری، از تمام موارد واکسینه میکنیم.
رسایی، عدم آگاهی مردم در مراجعه به موقع را از مشکلات حیوان گزیدگی نامید و تصریح کرد: از سال ۶۶ به بعد حیوان گزیدگی در گیلان افزایش یافته است و سنین مدرسه و نوجوانان بیشترین موارد گزیدگی را دارند.
وی، ۸۰ درصد موارد گزیدگی در گیلان را توسط سگهای خانگی نامید و خاطرنشان کرد: ۷۰ درصد گزیدگی در روستاها رخ میدهد و ۹۰ درصد سگها صاحبدار هستند.
کارشناس مسئول مبارزه با بیماریهای واگیر مرکز بهداشت گیلان با بیان اینکه ساکنان انزلی بیشتر از نقاط دیگر استان دچار حیوان گزیدگی میشود، تصریح کرد: رواج سگهای زینتی عامل این گزیدگی است و به همین منظور باید واکسیناسیون را ادامه دهیم.
وی، آموزش صاحبان سگهای خانگی، دانشآموزان و مردم را امری ضروری دانست و گفت: سال گذشته سگگزیدگی در استان ۲۰۰ مورد افزایش داشته است.
رسایی، دلیل این افزایش را وجود سگهای زینتی به ویژه همراه مسافران ذکر کرد و افزود: سگهای متواری که علائم هاری دارند دو نوبت و حیواناتی نظیر گاو ۵ نوبت واکسینه میشوند و حیوانی که پس از ۱۰ روز از این بیماری علائمی نداشته باشد واکسن آن ادامه نمییابد.
وی، هزینه واکسیناسیون هاری را بسیار سنگین خواند و گفت: برای خرید هر نوبت واکسن هاری که از فرانسه وارد میشود مبلغ ۱۵۰ هزار تومان برای دولت هزینه دارد و این واکسیناسیون از طرف مرکز بهداشت به صورت رایگان انجام میشود.
این مسئول، فرهنگ نگهداری سگ در منزل را از مشکلات بزرگ نامید و خاطرنشان کرد: در این راستا دستگاههای متولی و رسانهها باید فرهنگسازی کنند زیرا موارد مثبت بیماری هاری بر اثر بیتوجهی و سهلانگاری صورت میگیرد.
وی، با بیان اینکه مرگ و میر اثبات شده از بیماری هاری در استان وجود نداشته است، افزود: مرگ و میر هاری در دام وجود دارد و حتی یک مورد حیوان گزیدگی مشکوک به هاری داشتیم که اگر توجه بهداشت و واکسیناسیون نباشد فاجعه ایجاد میشود.
به گفته رسایی، به طور معمول سن خاصی برای مبتلا به بیماری هاری نیست و پسرها بیشتر از دخترها مبتلا میشوند و بیشترین گروه سنی نیز مربوط به ۱۰ تا ۱۴ سال است.
وی با تاکید بر اینکه انجام واکسیناسیون هاری برای تمام افراد گزیده شده توسط هر حیوانی الزامی است، گفت: عدم انجام واکسیناسیون هاری به تصور سالم بودن سگ و یا حیوان میتواند تبعات جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد.