نتایج سرشماری بهاره قرقاول در سال ۱۳۹۱ نهایی شد این سرشماری در ۷۸ زیستگاه عمده قرقاول در استان گیلان انجام پذیرفت و آمار سرشماری شده سالجاری این گونه با شمارش سال گذشته تقریبا برابری نشان میدهد
به گزارش روابط عمومی حفاظت محیط زیست استان گیلان، قرقاول با نام علمی phsianus colchicus بزرگترین گونه از تیره ماکیان است که عمدتا در جنگل های مرطوب و بوته زارهای تمشک وگاه درختان پهن برگ آشیانه سازی می کند. جمعیت این گونه منحصر به فرد که از زیبائی خیره کننده ای برخودار است متاسفانه در ۳ دهه گذشته به واسطه شکار بی رویه و تخریب وسیع زیستگاههای آن در مناطق جلگه ای رو به کاهش نهاده، به گونه ای که بر اساس سرشماری انجام شده در اواسط دهه هفتاد تعداد قرقاول های احصاء شده کمی بیش از ۴۰۰ طاقه بوده است. پس از آن با سخت گیریهای شدید سازمان حفاظت محیط زیست در حوزه شکار این گونه و عدم صدور پروانه شکار و از طرفی حمایت شدید از زیستگاههای منحصر به فرد آن در مناطق میان بند و جلگه ای شرایط جمعیتی آن رو به ترمیم نهاده اما هنوز در وضعیت هشدار قرار دارد.
این در حالی است که جمعیت قرقاول در گذشته های نه چندان دور در سطح استان گیلان بسیار مطلوب بوده به گونه ای که در برخی بخشهای گیلان به قرقاول نر ((خروس)) و به ماده آن ((مرغ)) اطلاق می شده است.
گسترش وسیع راهها، توسعه شهرها، استفاده غیر متعادل از سموم کشاورزی، صید و شکار با سلاح گرم به خصوص به روش جرگه از مهمترین عوامل تهدید قرقاول در استان گیلان است که پراکنش آن را تنها به بخش های خاصی از استان گیلان محدود نموده است.
سرشماری قرقاول در سال جاری در گیلان از هفدهم فروردین ماه آغاز شد و تا ۱۵ اردیبهشت ادامه داشته است. این سرشماری که در ۷۸ زیستگاه عمده قرقاول در استان گیلان انجام پذیرفت بر اساس آواهای گونه نر و مشاهده آن به وقوع پیوسته و شمارش آواها هر روز صبح یک ساعت پیش از طلوع آفتاب و ۴۵ دقیقه پس از آن انجام شده است.
برای شمارش گونه ماده این پرنده روش مشخصی وجود ندارد اما به دلیل اینکه قرقاول پرنده ای پلی گام است و به ازای هر نر بر اساس شواهد ثبت شده ۲ تا ۳ ماده وجود دارد در سرشماری جاری به ازای هر قرقاول نر دو قرقاول ماده در نظر گرفته شده و پس از تعدیل های ریاضی و اعمال روش نمونه ای، تعداد ۶۴۷۰ طاقه قرقاول شامل ۲۱۵۷ طاقه نر و ۴۳۱۳ طاقه ماده ماده در استان گیلان در سال ۱۳۹۱ شمارش شده است . آمار سرشماری شده سالجاری این گونه با شمارش سال گذشته تقریبا برابری نشان میدهد اگر چه نسبت به سا ل۱۳۸۵ ۶/۱% افزایش داشته است.
توضیح اینکه شهرستانهای ماسال با ۲۲۷۰ طاقه قرقاول از ۱۸ زیستگاه، سیاهکل با ۹۵۱ طاقه از ۷ زیستگاه و لنگرود با ۷۷۴ طاقه از ۷ زیستگاه به ترتیب بیشترین تعداد قرقاول را در خود جای داده اند و کمترین تعداد به شهرستان تالش با ۸۱ طاقه از دو زیستگاه تعلق دارد.