در صورت تصمیم به خرید طوطی خاکستری بهترین گزینه انتخاب طوطی است که از زمانی که جوجه بوده از مادر جدا شده و توسط یک انسان تغذیه شده است.
چنین پرنده ای به راحتی به انسان خو گرفته و به او اعتماد میکند. بسیار کم اتفاق می افتدکه انه نسبت به صاحب جدید خود حالت تهاجمی داشته باشند. با این حال دقت کنید که جوجه باید به سنی رسیده باشد که به تنهایی غذا بخورد و در غیر این صورت پرنده برای رفتن به یک محیط جدید خیلی جوان است. برخی از پرورش دهندگان علاقه دارند که جوجه های جوان تهیه کنند تا بتوانند از اغاز بر تعلیم و تربیت ان نظارت داشته باشند، این گروه معمولا با مراجعه به پرنده فروشی درخواست جوجه های کم سن و سال مینمایند و به همین علت خرید و فروش جوجه های طوطی خاکستری از رونق بسیاری برخوردار است، البته برخی دیگر ترجیح میدهند که طوطی های خاکستری جوان را قادر به تلفظ برخیکلمات هستند خریداری کنند. به هر حال این امر به سلیقه خریداران بستگی دارد.
در صورت تمایل به خرید جوجه و یا طوطی خاکستری جوان باید توجه کرد که رنگ چشم طوطی خاکستری کاملا سیاه باشد. اگر طوطی خاکستریجوان باشد با شما به سرعت دوست میشود. ضمنا در هنگام خرید طوطی خاکستری باید به حالت عمومی پرنده توجه کرد و ظاهر پرنده خواب الود باشد به ویژه اگر سرش به صورت برگشته به عقب روی بالهایش قرار داشته باشد، ممکن است پرنده مریض باشد. طوطی سالم معمولا به جایی محکم میچسبد و گاهی روی یک پا می ایستد.
در هنگام خرید طوطی خاکستری افریقایی به نکات زیر باید توجه کرد:
1. فعالیت و تحرک پرنده: پرنده باید حتما به اندازه ی کافی در قفس فعالیت داشته باشد و نسبت به محیط واکنش نشان بدهد. هیچگاه نباید پرنده افسرده را خرید وگرنه هزاران مشکل با ان خواهید داشت و یادتان باشد افسردگی در زوزی ممکن است عواقب وخیمی داشته باشد. البته نباید فراموش کرد طوطی خاکستری افریقایی معمولا عادت دارد که در بری از اوقات روز جرت بزند، از این رو چنان چه پرنده در برخی اوقات کمی بیحال باشد امری طبیعی است اما اگر این بی حالی به مدت طولانی و همراه با تجمع مدفوع در ناحیه دمگاه پرنده باشد نشانه یک بیماری گوارشی است. وضعیت پاها و طرز ایستادن پرنده و وضعیت چنگالها و ناخنها و منقار میتواند وضعیت سلامتی پرنده را مشخص نماید. پرنده سالم معمولا سر خود را بالا نگه میدارد و با نشاط و سرزنده میباشد. البته نباید فراموش کر که پرنده کم سن و سال در هنگام نزدیک شدن به قفس و یا گرفتن پرنده، سر و صدای فراوانی به راه می اندازد و نباید از این کار ناراحت شد زیرا که این رفتار ، رفتاری طبیعی و دفاعی است. ضمنا نگاه پرنده چنان چه محتاطانه باشد نشان دهنده هوش و ذکاوت پرنده است که در این صورت اموزش آن راحت تر خواهد بود.
2. چشمها: چشمها باید کاملا درخشنده و تمیز باشند و نباید کدر یا پرده دار یا پوشیده از قی باشند تورم اطراف چشم با ملتحمه ممکن است ناشی از یک بیماری مخصوص در طوطی خاکستری به نام پستیا کوز باشد که این بیماری میتواند سلامتی شما و خانواده تان را در معرض خطر قرار دهد.
3. پرها: پرها باید پرپشت، درخشنده و نرم و تمیز باشند. طوطی های افسرده ممکن است پرهای خود را بکنند( در این مواقع از گردنبند الیزابت استفاده میشود که مانند محافظی دور بدن حیوان را میگیرد تا پرنده به پرهایش دسترسی نداشته باشد) و یا این که طوطی در اثر ابتلا به بیماری کچلی که نوعی که نوعی بیماری انگلی است به تدریج پرهای خود را از دست بدهد.
.4انگشتهای پا: باید دقت کرد که انگشتها سالم و سر جای خودشان باشند فقدان انگشت و یا وجود اختلالاتی در ان، تحرک طوطی را کم کرده و فعالیتش را مختل میکند همانطور که میدانید طوطی از انگشت های پایش خیلی استفاده میکند.
5. بینی: بینی پرنده باشد تمیز باشد و تجمع ترشحات مخاطی معمولا نشانه بیماری تنفسی در پرنده ایت و طوطی های خاکستری عادت دارند که بینی خود را با مالیدن به در و دیوار قفس و یا بال و پر و غیره تمیز کنند. همچنین باید به سرفه، عطسه و یا تنفس خس دار پرنده توجه کرد زیرا که عطسه معمولا در هنگام تجمع مواد مخاطی در نای و حنجره اتفاق می افتد و سرفه و نفس خس دار یکی از علائم بیماری تنفسی در پرنده است. پرنده سالم باید به صورت ارام و بسیار طبیعی تنفس کند و چنان چه پرهای بالای بینی آلوده و به هم چسبیده باشند و پرنده در هربار نفس کشیدن اقدام به بلند کردن دم خود نماید و یا شنیدن صدای خس خس در هنگام تنفس پرنده و یا افزایش تعداد دفعات تنفس پرنده، نشان دهنده بیماری تنفسی در پرنده کیباشد.
6. کاواک یا محل دفع پرنده باید تمیز بوده و فاقد پوسته های اضافی یا التهاب باشد و هیچ گونه رطوبت و یا ترشحات و مدفوع ابکی نباید در اطراف مخرج پرنده دیده شود و پرهای اطراف مخرج باید خشک و تمیز باشد.
7. دقت شود تا پرنده مسن را به عنوان جوجه به شما نفروشند. چشمان جوجه ها کمی تیره تر است و پاها و نوکشان لطیفتر بوده و زمختی پرنده بالغ یا پیر را ندارند.
8. منقار: منقار پرنده باید صاف و یکدست بوده و پوسته پوسته یا ترک خورده یا هر علامتی که نشانه بیماری است نداشته باشد، از این رو باید بالا و پایین منقار را به دقت بررسی کرد.
9. عضلات سینه باید قوی باشد، هرگونه ضعف در عضلات سینه و جناغ میتواند نشان دهنده یک بیماری مزمن در پرنده باشد. ضمنا در هیچ جای بدن پرنده نباید تورم و یا توموری دیده شود.
10.تغذیه: تغذیه پرنده نیز میتواند نمایانگر سلامتی پرنده باشد، معمولا پرنده بیمار اشتهای غذاخوردن را ندارد و چنان چه پرنده ای به خوردن رغبت نکند این امر نشانه بیماری میباشد، البته در برخی از بیماریها نیز دیده شده که اشتهای پرنده تغییری نداشته است. برای بررسی وضعیت تغذیه پرنده باید به ظرف غذای پرنده دقت کرد و مشاهده باقیمانده پوست و غذا در ظرف و اطراف آن نشان دهنده اشتهای خوب پرنده است.
11.مدفوع: مدفوع پرنده نیز میتواند یکی از نشانه های وضعیت بهداشتی پرنده باشد، پرنده سالم مدفوعی غیر ابکی و با رنگهای متغییر دارد چرا که رنگ مدفوع با توجه به نوع غذای داده شده به پرنده تغییر میکند، برای مثال چنان چه به طوطی فندق داده شود مدفوعی به رنگ تیره و یا قهوا ای خواهد داشت در حالی که پرنده ای که سیب خورده باشد مدفوعی ابکی خواهد داشت، در چنین حالتی تغییر رنگ و شکل مدفوع در اثر تغییر نوع غذای خورده شده بسیار طبیعی خواهد بود، اما اگر این تغییر شکل مدفوع هیچ گونه ربطی به غذا نداشته باشد در چنین حالتی باید به بیماری عفونی مشکوک شد، معمولا در بیماری عفونی مدفوع بدشکل، ابکی همراه با لخته های خون یا مخاط خواهد بود. اجزای سفید مدفوع طوطی مربوط به ادرار طوطی است، زیرا ادرار و مدفوع پرندگان هردو از طریق کلواک صورت میگیرد.
12. خارش: طوطی خاکستری افریقایی ممکن است که با منقار خور به طور طبیعی پرهای خود را بخاراند که این این کار امری چندان قابل توجه نیست، اما اگر پرنده این کار را به طور مستمر و پیگیر و با ناراحتی انجام دهد و این امر همراه با ریزش پر باشد میتواند نشانه ای از یک بیماری انگلی و یا قارچی باشد که در این طوت باید از خرید پرنده صرف نظر کرد.
13. زخم و خونریزی: گاهی اوقات مشاهده میشود که بر اثر کوتاه کردن نادرست ناخنهای پرنده،حیوان دچار خونریزی میگردد و یا به علت بازی کردن پرنده با چیزهای تیز زخمهایی بر روی بدن ایجاد شود و یا این که پرنده در اثر برخورد با شیشه زخمی شود، در چنین حالتی باید از خرید پرنده زخمی خودداری کرد.
14. شکستگی: گاهی اوقات مشاهده میشود که بال و یا پای پرنده در اثر حادثه ای شکسته ایت و این شکستگی میتواند از نوع باز یا بسته باشد، چنان چه شکستگی از نوع باز باشد، این شکستگی میتوند به عفونت تبدیل شده و خطراتی را برای پرنده ایجاد کند. در صورت شکستگی بال به صورت اویزان جلب نظر میکند و در صورت شکستگی استخوان پا معمولا پرنده بر روی یک پا می ایستد و در هنگام حرکت میلنگد. در چنین حالتهایی باید از خرید پرنده خودداری کرد.
15. استرس پرمایی معمولا بر اثر گرمای زیاد ایجاد میشود زیرا که دمای مناسب برای طوطی خاکستری افریقایی 24 تا 25 درجه سانتی گراد است و در صورت بالارفتن دمای محیط باید اقدام به خیس کردن پر و بال پرنده نمود و یا ای که ان را در مقابل پنکه گذاشت تا خنک شود، البته نباید فراموش کرد که سرمای کولر برای پرنده چندان مناسب نیست و باید از قرار دادن آن در مقابل کولر به مدت طولانی خودداری کرد. توجه به این امر در هنگام خرید پرنده و آوردن ان به خانه حایز اهمیت خواهد بود.
16. سرمای شدید: پرنده چنانچه در معرض هوای سرد قرار گیرد در پر و بال خود میدم و بر روی یک پا می ایستد و سی میکند آرام و بی حرکت باقی بماند، در چنین حالتی باید پرنده را به جای گرم و مناسبی منتقل کرد تا در اثر هوای سرد بیمار نشود.
17.نفس نفس زدن: پرنده چنانچه در معرض هوای گرم و یا کم ابی به مدت طولانی قرار گیرد نفس نفس میزند و این نفس نفس زدن پرنده باعث خنک شده آن خواهد شد در چنین حالتی باید پرنده را به جای خنکی برده و به ان اب داد.
گردآوری و ترجمه: بهرام بیانی