تبعات مرگ ببر وارداتی : دامپزشک معروف محیط زیست سکوت را شکست / تعطیلی سه روزه باغ وحش تهران /
مشاور محیط زیست کوتریموکسازول مصرف میکند
ببرها در واقع مهمانان ناخواندهای بودند که بی موقع به خانه ما آمدند / دکتر مجید خرازیان مقدم، دامپزشک و معاون دفتر محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست : آنچه مسلم است این بیماری منشأ باکتریایی دارد / باغوحش ارم 72 ساعت تعطیل شده / محمد باقر صدوق : به احتمال 60 درصد این بیماری مشمشه است...
حکیم مهر - مسئله مرگ یکی از ببرهای سیبری در باغوحش آنقدر مهم بود که محمد باقر صدوق معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیطزیست را وادار کرد تا جهت روشن شدن ابعاد مختلف این موضوع خبرنگاران را به یک نشست خبری در همین زمینه به پارک پردیسان دعوت کند.
محمد باقر صدوق در مورد علت مرگ ببر نر سیبری که قرار بود احیاکننده نژاد ببر مازندران در ایران باشد با بیان اینکه اصلا قرار نبود ببرهای سیبری در زمان اعلام شده به ایران آورده شوند، افزود: روسها تنها درباره تبادل ببر با پلنگ ایرانی با ما گفتگو کرده بودند و در مورد زمان آن قرار بود با توافق طرفین باشد.
او افزود: اما روسها طی یک اقدام غیرمنتظره ببرها را به ایران آوردند و برای همین میانکاله که قرار بود محلی برای احیای نسل ببر مازندران باشد، مهیا نبود.
صدوق ادامه داد: ببرها در واقع مهمانان ناخواندهای بودند که بی موقع به خانه ما آمدند. برای همین ما مجبور شدیم آنها را موقتاً به باغوحش ارم انتقال دهیم.
دکتر مجید خرازیان مقدم، دامپزشک و معاون دفتر محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست نیز در مورد وضعیت سلامتی ببرها گفت: حدود یک ماه پیش علائمی مبنی بر اسهال در ببرها مشاهده شد که دامپزشکان از دفتر محیط طبیعی سازمان حفاظت محیطزیست عازم باغوحش شدند و این بیماری درمان شد.
او افزود: 10 روز پس از درمان شدن بیماری اسهال ببرها علائمی دال بر زخم پوستی، اشکال تنفسی و ریزش آب از بینی ببرها مشاهده شد و به تدریج قوای جسمی ببرها تحلیل رفت به طوری که سرانجام ببر نر بر اثر ضعف قوای جسمی پنجشنبه جان باخت.
این دامپزشک که نماینده سازمان حفاظت محیط زیست در شورای مرکزی نظام دامپزشکی هم هست درباره علت بیماری این ببرها گفت: در حال حاضر نمیتوان به قطعیت گفت که این بیماری چه بوده است ولی آنچه مسلم است این بیماری منشأ باکتریایی دارد که علائم وجود زخمهای پوستی، علائم تنفسی و ترشحات بینی است. مقدم ادامه داد: آزمایشگاه معتمد قول داده است تا 72 ساعت آینده عامل این بیماری را به ما اعلام کند.
او در پاسخ به سوال خبرنگاری در رابطه با اینکه آیا بیماری مشمشه است، گفت: هنوز مشخص نیست که این بیماری مشمشه است یا خیر و باید منتظر جواب آزمایشگاه باشیم.
مقدم در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا اگر بیماری مشمشه نیست، باغوحش ارم 72 ساعت تعطیل شده است، گفت: این اقدام باغوحش مربوط به پروتکلی است که سازمان دامپزشکی آن را در مواقعی که بیماری باکتریایی خطرناکی که امکان شیوع آن وجود دارد اعمال میکند.
او در مورد علت مرگ شیرهای باغوحش ارم نیز گفت: مرگ شیرها بر اثر پیری بوده و هیچ ربطی به بیماری مشمشه یا بیماری ببرها ندارد.
مقدم در پاسخ به اینکه آیا ببرهای وارداتی دارای گواهینامه سلامتی بودهاند گفت: تمام آنچه که برای ورود یک گونه از لحاظ سازمان دامپزشکی لازم است در مورد ببرها انجام شده است.
محمد باقر صدوق در ادامه این جلسه با بیان اینکه به احتمال 60 درصد این بیماری همان مشمشه است، افزود: اگر این بیماری مشمشه باشد باید سایر حیواناتی را که علائمی از این بیماری را نشان میدهند نیز کشته شوند و آنها را دفن کنیم.
شاید این نشست خبری، جنبه خبری چندان پررنگی نداشت اما حاشیههای جالبی داشت به طوری که محمد باقر صدوق، معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیطزیست با انتقاد از عملکرد سازمان محیطزیست در اختصاص ندادن بودجه کافی به پروژه احیای ببر مازندران گفت: تاکنون هیچ پولی برای پروژه احیای ببر سیبری اختصاص داده نشده است و تنها ما یک 80 میلیون تومان را در میانکاله یعنی مکانی که قرار بود برای احیای ببر سیبری در نظر گرفته شود صرف تعمیر پاسگاه محیطزیستی کردهایم.
سوالات متعدد خبرنگاران در مورد عدم مدیریت درست پروژه احیای ببر سیبری محمد باقر صدوق را به واکنش وا داشت به طوری که با عصبانیت گفت: من مسئول مرگ ببر سیبری هستم و هیچ کس دیگری مسئول نیست.
صدوق در پاسخ به این سوال که با مرگ این ببر دو ساله سیبریایی تکلیف این همه هزینه صرف شده چه میشود،گفت: ما هیچ هزینه ی نکردیم و تمام هزینه نگهداری ببرها در این مدت بر عهده مدیریت باغ وحش ارم بوده است.
او ادامه داد: تمام تلاشهای ما برای احیای میانکاله بود تا به واسطه آن بتوانیم ببرها را به آنجا انتقال دهیم و در واقع با یک تیر دو نشان بزنیم، یکی احیای میانکاله و دوم احیای نسل دوباره ببر مازندران. او ادامه داد: اما متاسفانه هیچ پولی به این پروژه اختصاص پیدا نکرد و تنها یک میلیون و ششصد هزار دلار اعتبار گرفتیم تا میانکاله را احیا کنیم.
صدوق همچنین گفت: قرار است چهار قلاده ببر دیگر از روسیه به ایران منتقل شود البته روسیه گفته است که این ببرها را در ازای پلنگ به ایران میدهد، ولی ایران هنوز قبول نکرده است.
در گفتههای محمد باقر صدوق، معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست، دکتر مجید خرازیان مقدم، دامپزشک و معاون دفتر محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست و هوشنگ ضیایی،مشاور سازمان حفاظت محیط زیست تناقضات زیادی مشاهده می شد،از آن جمله هنگامی که دکتر مقدم میگوید هنوز هیچ نشانی از بیماری مشمشه در شیرها مشاهده نشده است و آنها در اثر مرگ طبیعی جان خود را از دست داده اند، ضیایی و صدوق میگویند به احتمال 60 درصد این بیماری، مشمشه است و علائم آن در شیرهای مرده نیز مشاهده شده است.
از سوی دیگر ضیایی میگوید: چون ما طی این چند روز به طور مداوم با ببرها در تماس بودهایم اکنون تحت مراقبتهای بهداشتی ویژه هستیم و "کوتریموکسازول" که "آنتی بیوتیک"، است مصرف میکنیم تا از مبتلا شدن به مشمشه که برای انسان مرگآور است درامان باشیم.
اقدام دیگر سوال برانگیز سازمان حفاظت محیط زیست خارج کردن لاشه ببر نر مرده از باغ وحش است به طوری که کارشناسان میگویند با توجه به اینکه هنوز نوع بیماری ببرهای باغ وحش ارم مشخص نیست نباید این لاشه از باغوحش خارج میشد زیرا اگر وجود بیماری مشمشه تایید شود،این لاشه مرده خود میتواند به عنوان یک ناقل خطرناک مشمشه حیات سایر حیوانات و انسانهایی که با آن در تماس بودهاند را تهدید کند. بنابراین در صورت محرز شدن بیماری مشمشه،لاشه این ببر باید در عمق دو متری خاک ،تحت شرایط خاص بهداشتی دفن شود.
خبر مرتبط :
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.