۱۳۸۹
شرکت IBM، که چند سالی است لیست تکنولوژیهای برتر یا متحول کننده را ارایه میدهد این بار پنجمین لیست سالیانه خود را با عنوان پنج در پنج بعدی (Next Five in Five) نیز ارایه کرده است. در این لیست، نام پنج تکنولوژی که از دید شرکت IBM در پنج سال آینده پتانسیل بالایی در متحول کردن زندگی، کار و بازی بشر خواهند داشت، آورده شده است.
در این لیست اگرچه اثری از ماشینهای پرنده و ربوتهای خدمتکار نیست اما به مواردی از قبیل هولوگرافی، باتریهای هوایی، سنسورهای محیطی شخصی، رفتوآمدهای سفارشی و کامپیوترهای گرما بخش اشاره شده است.
دور حضور سه بعدی (۳D telepresence)
استفاده از تصاویر هولوگرافیک چیزی است که تاکنون در فیلمهای علمی- تخیلی شاهد آن بودهایم اما به عقیده، IBM زمان آن رسیده که از این تکنولوژی در دنیای واقعی نیز بهره ببریم. حضور دوربینها و فیلمهای سه بعدی نوید بخش این موضوع خواهد بود که دستیابی به چنین تکنولوژی کار سخت و بعیدی نخواهد بود. دانشگاه آریزونا، موفق به طراحی سیستمی شده که قادر است تصاویر هولوگرافیک را به صورت واقعی منعکس نماید. حتی میتوان پیش بینی کرد که از تصویربرداری سه بعدی برای دادهها و اطلاعات نیز میتوان بهره برد. این کار به محققان اجازه خواهد داد که به درون برنامههای نرم افزاری، مدلهای کامپیوتری و یا هر چیز که تا کنون محدود به دو بعد بوده است قدم بگذارند.
باتریهای هوایی یا غیر موجود
در حال حاضر از باتریهای لیتیوم- هوا نیز استفاده میشود. شرکت IBM، پیش بینی میکند که باتریهایی که از هوای مورد نیاز تنفس ما، برای واکنش شیمیایی استفاده میکنند، به مرور زمان به باتریهای قابل شارژ، کوچک و سبکتری تبدیل خواهند شد. باتریهایی که نسبت به باتریهای لیتیوم- یون امروزی، ده برابر مقاومتر خواهند بود. زمانی که از چنین باتریهایی در تمام وسایل از اتومبیل گرفته تا تجهیزات خانگی قرار باشد که استفاده شود، میتوان پیش بینی کرد که وسایلی همچون گوشی همراه به هیچ وجه به باتری نیاز نخواهند داشت. شرکت IBM، تلاش میکند تا در حد ممکن میزان انرژی لازم برای چنین وسایلی را به کمتر از ۵/۰ ولت در در هر ترانزیستور برساند. بنابرادعای این شرکت، وسایل مذکور از طریق مهار انرژی شارژ خواهند شد. مانند آن چیزی که در حال حاضر در ساعتهای مچی Kinetic دیده میشود، در این ساعتها انرژی مورد نیاز از حرکتهای بازوی کاربر تامیین میگردد و یا وسایلی مانند پیزوالکتریکهای آزمایشی.
سنسورهای شخصی بوجود آورنده دانشمندان شهروندی
بر طبق آنچه که امروزه متداول گردیده، بیشتر اطلاعات علمی توسط دانشمندانی گردآوری میشود که از سنسورها یا سایر وسایل جمع کننده اطلاعات استفاده میکنند. در عرض پنج سال آینده، بسیاری از این نوع اطلاعات از طریق سنسورهایی جمع آوری و منتقل خواهند شد که در وسایلی که همه روزه با آنها سروکار داریم تعبیه شدهاند. وسایلی همچون گوشیهمراه، اتومبیل، کیف پول، کامپیوتر و یا هر چیز دیگری که در دنیای واقعی با آن کار میکنیم از جمله وسایلی هستند که به سنسورهای جمع کننده اطلاعات مجهز خواهند شد. با کمک چنین سنسورهایی اطلاعات وسیع و گستردهای را میتوان جمعآوری کرد و از آن برای هرچیزی از مبارزه با گرم شدن جهانی گرفته تا ردیابی گونههای مهاجم میتوان استفاده کرد. IBM همچنین، وجود اپلیکیشنهای علمی سفارشی را برای گوشیهای هوشمند (custom scientific smartphone apps) در علم شهروندی (Citizen Science) پررنگ میبیند. این شرکت هم اکنون، اپلیکیشنی موسوم به کنترل نهر (Creek Watch) طراحی و عرضه کرده که به مردمان عادی این امکان را میدهد که از سالم بودن آب محلی در نهرها مطلع گردیده و شرایط را به روز رسانی کنند.
رفتوآمدهای سفارشی
شرکت IBM، اعلام میکند که در آیندهای که چندان هم دور نیست وجود سنسورها و سایر منابع اطلاعاتی این امکان را به شهروندان میدهد که در معرض لحظه به لحظه شرایط ترافیکی، وضعیت جاده، برنامه زمانی تردد وسایل عمومی و مسایلی که روی رفت و آمد آنها تاثیر گذار خواهد بود قرار بگیرند. زمانی که کاربر به دنبال سریعترین راه برای رفتن از نقطه A به نقطه B است، سیستمهای کامپیوتری تنها به ارایه یک نقشه ساده بسنده نخواهند کرد بلکه آنها با استفاده از الگوهای ریاضی و تکنولوژیهای تحلیلی پیشگویانه سایر متغیرهای مرتبط با آن روز و آن زمان را نیز محاسبه و برآورده کرده و در اختیار کاربر قرار میدهند. به این ترتیب مسیر درست و مناسب را با توجه به در نظر گرفتن تمام شرایط ارایه خواهند داد. همچنین امکان دارد که با استفاده از این نوع اطلاعات، سیستمهای مدیریت ترافیک قادر باشند که الگوهای ترافیکی را یاد گرفته و خود را به گونهای هماهنگ کنند که کمترین ازدحام و تراکم ترافیکی را شاهد باشیم.
گرمای مهارشده کامپیوتر
بر طبق تخمینهای زده شده، نیمی از انرژی مصرف شده مراکز اطلاعاتی (data centers) صرف خنک کردن پردازندههای کامپیوتری میشود. بخش وسیعی از این هوای گرم دفع شده، وارد اتمسفر میشود. شرکت IBM، پیش بینی میکند که در پنج سال آینده با کمک مهار انرژی، از این حرارت تولید شده برای گرم کردن سایر نقاط ساختمان و آب و یا حتی برای تولید الکتریسیته نیز میتوان استفاده نمود. این شرکت هم اکنون برای خوشههای کامپیوتر، روی یک تراشه، سیستم خنک کننده آبیای را طراحی کرده که از آن در سوپرکامپیوترAquasar سوئیس استفاده خواهد شد. این سیستم، از یک شبکه شریانی میکروفلوئیدی که داخل یک سینک گرم کار گذاشته شده استفاده میکند. این شبکه به سطح هریک از تراشهها متصل شده است. در یک سیستم حلقهای بسته، آب در میان مواد نیمه رسانای چند میکرونی، جریان پیدا کرده و گرما را جذب خود میکند. سپس آب گرم به قسمت تبدیل کننده گرما هدایت میشود.از این قسمت، آب خنک مجددا به کامپیوتر برگردانده میشود.
منبع
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.