به گزارش ايرنا از روابط عمومي سازمان نظام پزشكي كشور ، دكتر سپيده بانوا با بيان اينكه پوسيدگي
دندان شايع ترين بيماري عفوني جامعه بشري است، افزود: اين پوسيدگي به علت فعاليت باكتري هاي پوسيدگي زا و اثر مخرب اسيدهاي ناشي از تخمير مواد غذايي همچون مواد قندي و نوشيدني هاي شيرين رخ مي دهد و به حل شدن و تخريب بافتهاي معدني
دندان ( مينا و عاج
دندان ) ، آسيب پالپ
دندان و در نهايت از دست رفتن زودرس دندانها منجر مي شود.
وي ادامه داد:اثر منفي پوسيدگي بر سلامت ساير بخش هاي بدن ثابت شده است پس ضرورت رعايت بهداشت دهان و كاهش بروز پوسيدگي كاملا آشكار است.
عضو هيات علمي دومين همايش سراسري دندانپزشكي كشور، اظهار كرد : اولين نشانه ي پوسيدگي در سطوح صاف مينايي تاج ، زماني كه
دندان تميز و خشك باشد ، لكه هاي سفيد است كه توسط دندانپزشك قابل تشخيص است . پس از آن در صورتي كه روشهاي پيشگيري از پوسيدگي رعايت نشود از دست رفتن بافت معدني ميناي
دندان پيشرفت كرده و حفره تشكيل مي شودكه ايجاد حفره در دندانها نشانه ي عفونت باكتريايي است . زمان لازم براي پيشرفت پوسيدگي از حالت ضايعه اوليه به صورت پوسيدگي باليني (تشكيل حفره ) در سطوح صاف 18 به اضافه يا منهاي 6 ماه تخمين زده مي شود.
وي با اشاره به عوامل موثر در پوسيدگي دندانها عنوان كرد : پوسيدگي دنداني يك عارضه ي عفوني چند عاملي است. باكتري ، مواد غذايي و وضعيت ميزبان و زمان از عوامل موثر در بروز پوسيدگي هستند . از طرف ديگر شكل سطح
دندان ( شيارها و بخشهايي كه باكتري ها بهتر مي توانند ساكن شده و رشد كنند) ، وضعيت سلامت عمومي فرد و وضعيت هورموني و بزاق از عوامل موثر ديگر هستند .
دكتر بانوا درباره ميزان شيوع پوسيدگي
دندان در كشور گفت : اگرچه در كشورهاي توسعه يافته ميزان پوسيدگي بسيار كاهش يافته است ولي در كشورهاي در حال توسعه و توسعه نيافته همچنان آمار پوسيدگي دنداني در جامعه بسيار بالاست.
وي اضافه كرد: كشور ما نيز از جمله كشورهايي است كه با وجود خدمات ارايه شده توسط سازمانهاي ذيربط و فعاليت انجمن ها و پوسيدگي دنداني هنوز شيوع بالايي دارد.
بانوا گفت : متاسفانه آمار دقيقي در رابطه با پوسيدگي كل كشور وجود ندارد ولي به نظر مي رسد با توجه به آمار پراكنده از تحقيقات مختلف بيش از 90 درصد افراد جامعه حتما يك
دندان پوسيده در دهان خود دارند و تعداد دندانهاي
پوسيده در گروه هدف ( كودكان 6-12 ساله) بالاست و بر خلاف برخي از كشورها همچون سوئد ، دانمارك كه بيش از 50 درصدافراد زير 18 سال هيچگونه پوسيدگي ندارند (caries free ) كه متاسفانه در جامعه ما تعداد افراد بدون پوسيدگي بسيار بسيار اندك است.
وي با اشاره به راهكارهاي پيشگيري از پوسيدگي دندانها، اظهار كرد : اولين مرحله آگاهي از روند بروز پوسيدگي است . پس از خوردن مواد غذايي به ويژه مواد غذايي شيرين و چسبنده و تخمير آنها توسط باكتري هاي موجود در دهان اسيد توليذ مي شود كه شروع به برداشت كلسيم و فسفات از بافت سخت
دندان يعني مينا مي كند. و به اين ترتيب ضايعه اوليه تشكيل مي شود . اين مسئله به ويژه تا 20 دقيقه اول رخ مي دهد و بسته به وضعيت دهاني و بزاقي فرد و نكاتي كه پيش تر ذكر شد كمي متغير است.
بانوا اظهار داشت :نكته مهم آنست كه بتوانيم به روشي تعداد باكتري هاي دهان را كاهش دهيم و از طرفي بلافاصله ميزان اسيد موجود در دهان خود را كاهش دهيم .
اين متخصص دندانپزشكي ترميمي اضافه كرد: مراجعه به دندانپزشك ، رعايت بهداشت دهان و كاربرد روشها و مواد غذايي خاص ، از جمله راههاي ديگري است كه سبب كاهش تعداد باكتري ها و ميزان اسيد توليد شده در دهان و كاهش بروز پوسيدگي مي گردد.
وي در پايان با بيان اينكه آدامس هاي زايليتول دار در كاهش بروز پوسيدگي در كودكان بسيار موثرند توصيه كرد : به خانمهاي باردار آموزش داده شود تا در دوره بارداري علاوه بر رعايت بهداشت دهان از آدامس زايليتول دار و دهان شويه استفاده نمايند تا تعداد باكتري هاي دهان كاهش يافته و امكان انتقال آنها از مادر به كودك تقليل يابد.
گفتني است موضوعات و يافتههاي جديد بخش دندانپزشكي ترميمي در دومين همايش دندانپزشكان سراسر كشور كه 7 تا 9 مهر در تهران برگزار ميشود، مورد بررسي قرار ميگيرد.
علاقهمندان به شركت در اين همايش ميتوانند حداكثر تا تاريخ دوم مهر با مراجعه به سايت سازمان نظام پزشكي جمهوري اسلامي به نشاني
www.irimc.org به صورت آنلاين ثبت نام كنند.
علمي /1354