احیاءCPR موردی ست که امیدوارم هرگز مجبور به آن نباشید، اما گاهی اوقات حوادثی رخ می دهد که شما زمان لازم برای بردن گربه به دامپزشک و درمان آن را ندارید، و در آن موقع شما دست پاچه خواهید شد، اما می توانید با مراقبت های اورژانسی وکمک های اولیه، گربه را تا زمان رساندن به دامپزشک حفظ کرده و زنده نگاه دارید.
احیاء چیست؟
CPR مخفف stands for cardiopulmonary resuscitation است. ترکیبی از تنفس دهان به دهان و احیاء قلب به صورت خارجی ست. هدف آن باز گرداندن جریان خون سرشار از اکثیژن به مغز است. چراکه بدون اکثیژن، بی شک گربه خواهد مرد.
در زیر موارد اورژانسی نوشته شده که ممکن است نیازمند احیاء(CPR) باشند؛
شوک، مسمومیت، تشنج طولانی مدت، کما، ضربه به سر، شوک الکتریکی، انسداد راه تنفسی.
برای احیاء سه بخش پایه ای وجود دارد؛ABCکه مخفف راه هوا(airway)، تنفس(breathing )
و گردش خون((circulation است.
آنچه قبل از شروع احیاء لازم است:
*دلایل زیادی وجود دارد تا ممکن است به خاطر آن ها گربه تان دچار ایست قلبی شود، بعضی وقت ها ممکن است بر اثر تصادف و ضربه ی اتومبیل باشد، و یا برق گرفتگی. اگر گربه تان دچار برق گرفتگی شده، آیا خطر همچنان وجود دارد؟ قبل از آنکه گربه را لمس کنید، مطمعن شوید که منبع برق گرفتگی خاموش و یا منتقل شده باشد. اگر دچار تصادف شده و هنوز در محل تصادف است، قبل از رفتن به کنارش،اطمینان حاصل کنید که جاده امن است.
* وقتی به کنار گربه رسیدید، لازم است که برای حصول اطمینان از ایست قلبی او را چک کنید. برای بررسی این موضوع، از این روش ها استفاده کنید:
*کف دست خود را در زیر قفسه ی سینه، هم طراز آرنج سمت چپش قرار دهید تا ظربان قلبش را حس کنید.
*افت و خیز ظربان را چک کنید.
*نبض را احساس کنید. برای این کار از شاهرگی که در ران گربه قرار دارد، کمک بگیرید، البته یافتن شاهرگ ران کار سختی ست، روش آسان تر همان یافتن ظربان قلب است. از بالای قفسه ی سینه بادست تان قلب را فشار دهید. گربه را ایستاده نگه دارید و تنها از پشت آرنج ظربان را حس کنید.
*بین انگشتان پای گربه را محکم فشار دهید تا پاسخش را به این محرک بررسی کنید.
*با دست یا گنه تان تنفسش را چک کنید.
راه تنفس:
دهان گربه را باز کنید، ترشحات شفاف یا جسم خارجی را در دهان مشاهده کنید، اگر جسم را یافتید، آن را دربیاورید، اگر با انگشت یا انبر و موچین، نتوانستید جسم را در آورده یا حتا آن را ببینید، از روش های چرخاندن گربه استفاده کنید.
تنفس مصنوعی:
*اگر گربه ی شما ظربان قلب دارد اما نفس نمی کشد، شما باید به او تنفس مصنوعی بدهید. این کار باید در دقایق اولیه انجام شود. پس فورن دست به کار شوید.
*گربه را از سمت راست بدنش روی سطحی صاف بخوابانید. شیب سر را به شکلی قرار دهید که از گردن تا ریه مسیر مستقیم باشد.
*دستتان را برای بسته نگاه داشتن دهان، دور پوزه ودهان گربه نگاه دارید.زبانش را جلو بکشید که مانع تنفس نباشد.
*دهانتان را کامل دور دهان و بینی گربه قرار داده و با ملایمت در سورخ های بینی اش بدمید. حواستان به این موضوع باشد که در این بین ریه هایش بسط پیدا می کنند؟ سپس دمیدن را رها کنید. این عمل را باید چندین بار انجام دهید.
*تا زمان رساندن به دامپزشک، در هر دقیقه بیست نفس به گربه بدهید.
احیای قلبی:
*این روش ترکیبی از تنفس مصنوعی و انقباض و انبساط دادن به قلب است.
*در صورتی که گربه دیگر نفس نمی کشد و قلبش نیز از طپش ایستاده، زمان آن است که از این روش استفاده کنید. برای اینکار اگر دو نفر باشند، بسیار بهتر است. یکی تنفس داده و دیگری قلب را احیاء می کند.
*همان طور که گفته شد، گربه را به پهلوی راستش روی سطحی صاف بخوابانید.
*تنفس مصنوعی را قطع نکنید.
*شست و انگشتان دست خود را به روی دو طرف جناغ سینه، از پشت آرنج دستش قرار دهید. حدود یک اینچ به داخل بدن، محکم فشار دهید. تعداد لازم فشار وارد کردن، چیزی حدود 80 تا 120 بار در دقیقه است.
*در هر بار تنفس مصنوعی نیاز به 5 بار فشردن قلب است.
*هر دودقیقه بهتر است تنفس و ضربان را قطع کرده، ونفس و ضربان خودکار توسط گربه، را بررسی کنید.
*تا زمان رساندن به دامپزشک، تنفس وضربان قلب را قطع نکنید.
*اگر گربه تا 20 دقیقه هم زنده نشد، باز شانس کمی برای برگرداندنش وجود دارد.
ترجمه:فرشته.ا
منبع:cat-world.com