قرمزی ادرار در خرگوش
رنگ ادرار خرگوش در حالت طبیعی زرد است . گاهی اوقات ادرار به رنگ صورتی ، قهوه ای ، نارنجی ، یا قرمز درمیاید که غیر طبیعی است و می تواند از عوامل فراوانی نشات گرفته باشد .
اگر در این موقع خرگوش سالم و شاداب به نظر می رسد ممکن است تغییر رنگ به دلیل مصرف زیاد غذاهایی بوده باشد که دارای حجم بالایی از عنصر
beta-carotene هستند . غذاهایی مثل اسفناج و هویج . خورده شدن پشم حیوان توسط خود حیوان هم می تواند عامل تغییر رنگ ادرار باشد . اصولا ممکن است در دو خرگوش که غذای یکسانی مصرف می کنند فقط یکی دچار تغییر رنگ ادرار شود . اگر تغییر رنگ ادرار به خاطر تغذیه باشد بیشتر از سه روز نباید به طول انجامد .
از دیگر عوامل تغییر رنگ ادرار خرگوش عبارتند از :
. مصرف آنتی بیوتیک
.استرس
.کمبود میزان آب در بدن حیوان
.خون . اگر خون باعث قرمز شدن ادرار خرگوش شده باشد می تواند از عوامل زیر نشات گرفته باشد :
*عفونت کلیوی یا مثانه
*سنگ کلیه یا مثانه
*سرطان کلیه یا مثانه
* پلیپ در مثانه
ترشحات خونی در خرگوش های مادهء اخته نشده شایع است . این ترشحات می توانند به صورت قطرات خونی در سطح قفس یا محل زندگی خرگوش و یا به صورت مخلوط با ادرار خرگوش دیده شوند . این ترشحات خونی می توانند از یکی از عوامل زیر نشات گرفته باشند :
*Endometrial hyperplasia (ضخامت غیرطبیعی سطح درونی رحم)
*عفونت رحم
*پلیپ در رحم
*سقط جنین
با معاینهء خرگوش توسط پزشک درکنار یک آزمایش خون و ادرار ، تشخیص علت وجود خون در ادرار جانور کار دشواری نیست . درنظر گرفتن تاریخچهء جانور و رفتار و در زمان ادرار نیز بسیار مهم اند . اگر جانور بیش از حد معمول دفعات ادرار دارد ، یا اینکه هر بار فقط چند قطره ادرار می کند احتمالا دچار سنگ مثانه شده . اگر سنگ مثانه ایجاد انسداد مجرای ادراری بکند ، خرگوش در ظرف چند ساعت خواهد مرد . از دیگر ابزار هایی که برای تشخیص علت وجود خون در ادرار خرگوش می توان نام برد عبارتند از X ray یا رادیولوژی .
اگر تغییر رنگ ادرار ناشی از تغذیهء جانور باشد نیازی به درمان نیست . درغیر اینصورت اگر تغییر رنگ حاصله از بیماری باشد نیاز به درمان دارد و نوع درمان بنا به تشخیص پزشک می تواند از استفاده از آنتی بیوتیک ها تا یک عمل جراحی متغیر باشد .
توجه : اگر ادرار خرگوش شما تغییر کرد ولی خرگوش همچنان رفتار عادی دارد و سالم به نظر می رسد حتما نمونه ای از ادرار او را با سرنگی تمیز برداشته و برای آزمایش نزد دامپزشک ببرید . نمونهء ادرار را می توان تا حداکثر 8 ساعت در یخچال نگاهداری کرد