این نوشته اقتباس آزادی است از مقاله "
Feeding African Cichlids".
این نوشته میتواند اطلاعات مفیدی در مورد نحوه
تغذیه سیکلیدهای آفریقایی به شما بدهد، فارغ از اینکه تازه کار هستید و یا سالهاست به نگهداری این گونه زیبا از ماهی ها مشغولید.
سیکلیدها را میتوان در حالت کلی به چهار گروه تقسیم گرد که هر گروه نیازهای غذایی خاص خود را دارند:
گوشتخوار: این گروه از گوشت ماهی های دیگر
تغذیه میکنند.
گیاهخوار: این گروه از ماهی ها چرنده هستند و از جلیک های روییده روی سنگ ها
تغذیه میکنند.
همه چیز خوار: این گروه هرچه پیدا کنند میخورند اعم از گیاهان و جلبک، نرم تنان و یا ماهی های کوچک تر از خودشان.
ریزشکارگر: این گروه تنها از نرم تنان کوچک نظیر آرتیما و پلانکتون
تغذیه میکنند.
برای تعیین رژیم غذایی ماهی هایتان بسیار اهمیت دارد که ابتدا تشخیص دهید ماهی شما به چه گروهی تعلق دارد. بعنوان نمونه گونه تروفئوس از ماهی های دریاچه تانگانیکا گیاه خوار است. اگر به این گونه غذای منجمد و یا عذای زنده بدهید بدون شک مبتلا به نفخ و تورم روده شده و به احتمال زیاد خواهد مرد.
البته لازم به ذکر است که ماهی های گیاه خوار به کمی گوشت و ماهی های گوشت خوار به کمی گیاه نیاز دارند البته تنها بعنوان غذای کمکی نه بعنوان غذای اصلی.
بیشتر غذاهایی که برای ماهی های سیکلید تولید میشود برای این ماهی ها مناسب است. چیزی که باید مراقبش بود، میزان چربی موجود در غذاست.
به عنوان یک قانون کلی بایستی از گوشت حیوان خونگرم مثل دل (اعم از گوساله، گاو، گوسفند و یا مرغ) بشدت خودداری کرد. دلیلش اینست که ماهی های خونسرد هستند و درجه حرارت بدنشان با درجه حرارت محیط بالا و پایین میرود. آنها از چربی هم بعنوان ذخیره انرژی و هم بعنوان منبع انرژی استفاده میکنند. درست مانند انسانها، ماهی ها هم چربی را در سراسر بدن خود ذخیره میکنند. چربی ذخیره شده در بدن ماهی وقتی استفاده میشود که دمای محیط ماهی پایین میاید یعنی در زمستان. به همین دلیل چربی ذخیره شده باید از نوعی باشد که نقطه ذوب پایینی دارد. برعکس در جانوران خونگرم نظیر انسان، نقطه ذوب چربی ذخیره شده بالاست حال اگر به ماهی گوشت ماهی خونگرم داده شود. ماهی قادر به جذب و مصرف این نوع چربی نخواهد بود و در نتیجه این چربی در کبد ماهی رسوب کرده و در دراز مدت باعث بیماری ماهی خواهد شد.
بهترین غذا برای
سیکلیدهای آفریقایی جلبک اسپرولیناست. این جلبک بسیار مغذی بوده و به دلیل دارا بودن سطح بالایی از آنتی اکسیدان به راحتی جذب مبشود. اسپرولینا حاوی کلروفیل، بتاکاروتین و فیکوسینین است همچنین دارای آهن، ویتامین B12 و کروم میباشد. بعلاوه به میزان ٦٥ تا ٧٠ درصد حاوی پروتئین است. به همین دلیل در صورت
تغذیه ماهی های با این جلبک دیگر نیازی به استفاده از عذاهای منجمد و یا گوشت ماهی هم نخواهید داشت.
البته بهتر است به همراه اسپرولینا یک غذای اضافه هم به ماهی ها داده شود بعنوان نمونه به ماهی های گیاه خوار کاهو، اسفناج، هویچ و نخودفرنگی و به ماهی های گوشتخوار، میگو یا آرتمیا داده شود. بهترین ترکیب ٧٠% جزء اصلی و ٣٠% چزء اضافی است
این نوشته اقتباس آزادی است از مقاله "
Feeding African Cichlids".
اگر ماهی های شما رنگ زرد یا قرمز دارند باید غذای حاوی پیگمنت به آنها بدهید. غذاهای تجاری آماده، اغلب برای این منظور مناسب هستند. پیگمنت تاثیر مستقیم در رنگ ماهی داشته و نبودن آن در رژیم غذایی ماهی باعث رنگ پریده شدن ماهی خواهد بود. البته استرس هم میتواند باعث رنگ پریدگی ماهی باشد. بودن یک نر غالب دیگر در تانک و یا شرایط نامناسب آب از دلایل استرس و در نتیجه رنگ پریدگی است.
اگر تعداد ماهی شما زیاد است. بهتر است دفعات غذادهی را افزایش و مقدار غذا در هر وعده را کاهش دهید. بهترین حالت 3 تا 4 بار در روز است و مقدار غذا بایستی ظرف مدت 20 تا 30 ثانیه تمام شود. با این کار پرخاشگری ماهی نیز به میزان زیادی کاهش خواهد یافت. بیاد داشته باشید که
سیکلیدهای آفریقایی به دلیل حریص بودن میتوانند مقدار زیادی غذا را ظرف 30 ثانیه تمام کنند.
اولین دلیل پرخاشگری ماهی ها غذاست. ماهی های نر قلمرو تشکیل میدهند تا غذاهای موجود در قلمرو توسط خودشان و ماهی های ماده شان خورده شود. برای تشکیل قلمرو بایستی نرهای دیگر را از قلمرو خود برانند و این امر باعث خوی پرخاشگری آنها میشود. علاوه بر این در طبیعت ماهی ها به دلیل تراکم بالا مجبورند برای به دست آوردن غذا با یکدیگر رقابت کنند. این رقابت برای غذا باعث پرخاشگر شدن آنها میشود. حال اگر شما غذا را بطور مرتب در اختیار این ماهی ها قرار دهید دیگر نیازی به پراخشگری نخواهند داشت.
راه دیگر کاهش پرخاشگری افزایش تعداد ماهی در تانک است. با بالا بردن تعداد ماهی امکان تشکیل قلمرو وجود نخواهد داشت و وقتی قلمرویی وجود ندارد نیازی با پرخاشگری برای حفظ آن نیست.
البته با تعداد ماهی بالا نیاز به سیستم فیلتراسیون قویتری دارید.
برگردیم به بحث تغذیه:
ماهی های شما بایستی همیشه
گرسنه به نظر برسند.
سیکلیدهای آفریقایی حریص هستند و هر چه دم دستشان باشد میخورند حتی بیشتر از اندازه شکمشان.
دلیل این امر اینست که در طبیعت بیشتر غذای آنها را فیبر (انواع جلبک) تشکیل میدهد که همین غذا را نیز به سختی پیدا میکنند، پس بطور غریضی هر چه را پیدا کنند میخورند. ولی در آکواریوم شما غذا را بصورت آماده در اختیارشان قرار میدهید آنهم غذایی سرشار از پروتئین، آنها هم طبق غریضه خود هرچه بدهید خواهند خورد.
توجه شما را مجددا" به این جمله جلب میکنم: "
ماهی های شما بایستی همیشه گرسنه به نظر برسند". اگر چنین نیست در حالت دارد: یا مریض هستند و یا بیش از اندازه به آنها غذا داده اید.
هربار که به طرف آکواریوم حرکت میکنید، ماهی ها بایستی مثل دارت به سمت شیشه و بالای آکواریوم حرکت کنند. این اشتیاق به غذا خوردن نشاندهنده سلامت ماهی ها و درست بودن تعداد دفعات غذاذهی و مقدا غذای داده شده است.
دادن غذای کمتر از اندازه به مراتب بهتر از دادن غذای بیش از اندازه است. غذای بیشتر از اندازه باعث نفخ و در دراز مدت به مرگ ماهی خواهد شد.
روده
سیکلیدهای آفریقایی بلند است و هضم غذای زیاد برای ماهی مشکل است. گاو دارای چنیدین معده است که هضم علف توسط این معده ها انجام میشود ولی
سیکلیدهای آفریقایی تنها یک معده با روده ای دراز دارند. به همین دلیل ناراحتی روده از بیماری های معمول
سیکلیدهای آفریقایی به شمار میاید. توصیه میشود برای پاکسازی روده ماهی هر چند وقت یکبار یک روز به آنها غذا داده نشود (روزه بگیرند). البته این کار نیاز به دقت زیاد دارد چرا که سیکلید
آفریقایی که خیلی گرسنه باشد خیلی هم پرخاشگر و وحشی خواهد شد و حتی ممکن است به ماهی دیگر بعنوان غذا حمله کند.
دلیل دیگر برای بیش از حد غذا ندادن، کنترل میزان نیترات است. هرچه غذا بیشتر داده شود، فضولات بیشتری تولید خواهد شد و هرچه فضولات بیشتری تولید شود، میزان آمونیوم، نیتریت و در نتیجه نیترات بالاتر رفته و شما مجبورید تعداد دفعات سیفون و میزان آنرا افزایش دهید.