گربه ها نیز مانند انسانها دچار عطسه، آب ریزش بینی و ضعف و عفونت در دستگاه تنفسی فوقانی میشوند.عفونت دستگاه تنفسی در گربه ها بسیار شایع است.مانند ویروس سرماخوردگی انسانها که به سرعت از طریق خانواده و یا محل کار انتقال پیدا میکند، این ویروس نیز از گربه ای به گربه دیگر منتقل میشود
انواع مختلفی از ویروسها باعث سرماخوردگی و آنفولانزا در انسان میشوند. دامپزشکان پس از تحقیقات فراوان به این نتیجه رسیدند که دو ویروس FCV و FVR در گربه ها باعث ابتلا به عفونت دستگاه تنفسی مبیشوند.
اگر چه هر دو ویروس علائم بیماری زای مشابهی دارند اما ویروس FVR همراه با ویروس 1[FHV-1]) باعث علائم وخیم تری میشود. در این ناراحتی معمولا عطسه، سستی و بیحالی، ترشح زیاد بزاق دهان وازدست دادن اشتها دیده میشود که با پیشرفت بیماری ترشحات غلیظ بینی، التهاب چشم، وعفونت چشم نیز دیده میشود که در صورت درمان نشدن تبدیل به ذات الریه میشود.
علائم و نشانه های ابتلا به ویروس FCV شباهت زیادی به ویروس FVR دارد اما معمولا خفیف تر میباشد. گربه آلوده به این ویروس اغلب دچار زخم در زبان، لب ها و کام دهان میشود و در موارد خاص درد و تورم مفاصل نیز پیش میآید.
سیستم ایمنی گربه ها از طریق ابتلا به ویروسهای دستگاه تنفسی به خطر میافتد
عفونت های تنفسی فوقانی اغلب بعد از چند روز بهبود میابند اما در هر زمان که گربه دچاراین بیماری گردید، توصیه میشود که معاینه پزشکی شود.درمان هردو ویروس FCV و FVR مانند هم است و شامل استراحت، تغذیه خوب و مراقبتهای پرستاری میشود.
میل به غذا و آب دو مورد بسیار مهم است و باید به آن توجه فراوان کرد.گربه بیمار ممکن است اشتهای خود به دلیل ضعف و ناتوانی ناشی از بیماری از دست بدهد و منشا آن کاهش حس بویایی به دلیل گرفتگی بینی و یا زخم دهان که منجریه غذا خوردن همراه با درد فراوان میباشد.
در این مواقع برای به اشتها در آوردن گربه بیمار میتوان از غذای مورد علاقه گربه و یا غذاهایی که بوی قوی استفاده کرد.زمانیکه گربه میل به خوردن و آشامیدن را از دست داد، حتما برای معاینه به دامپزشک مراجعه شود.
عموما دامپزشکان گربه هایی که به عفونت دستگاه تنفسی فوقانی مبتلا میشوند را در خانه بستری میکنند زیرا در محیط خانه هم از عفونتها و ویروسهای دیگر در امان میمانند و هم در منزل اشتهای بهتری دارند اما با این حال اگر گربه دچار سوء تغذیه و دچار کم آبی بدن شود به تجویز دامپزشک در کلینیک به او سرم تزریق میشود.
زمانیکه نشانه هایی ازعفونت باکتریایی ثانویه دیده شد با صلاحدید دامپزشک آنتی بیوتیک تجویز میشود.
عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی به ندرت منجر به مرگ گربه میشود اما مینواند بچه گربه ها و گربه های سالخورده که، سیستم دفاعی بدنشان ضعیف است؛ بسیار ناتوان و از پای درآورد.
در صورت مشاهده اولین علائم از این بیماری مخصوصا در بچه گربه ها سریعا به دامپزشک مراجعه شود.
واکسیناسیون:
پس از سال 1970 میلادی که واکسن دو ویروس FCV و FVR در دسترس قرار گرفتند، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی دیگر مثل قبل مشکل ساز نیست.
از آنجایی که ویروس FCV مانند بسیاری از ویروسها با علائم مختلفی ظاهر میشوند، دامپزشکان باید گربه را در برابر این ویروسها واکسینه کنند اما حتی ممکن است با واکسینه شدن در مقابل این ویروسها، گربه مبتلا شود با تفاوت که بیماری در گربه واکسینه شده بسیار سریعتر بهبود میابد.
شرکت های داروساز واکسن ویروس و بیماری کلامیدیا را ساخته اند اما از انجاییکه ابتلا به این ویروس چندان معمول نیست، بسیاری از دامپزشکان از این واکسن برای واکسینه استفاده نمیکنند . این واکسن برای خانواده هایی که ابتلا به کلامیدیا در آنها دیده شده است ضروری میباشد.
عموما دامپزشکان از واکسن ترکیبی FVRCP در مقابل ویروسهای FVR، FCV و Panleukopenia برای گربه ها استفاده میکنند و از حدود سن 7- 8 هفتگی این واکسینه آغاز میشود . بچه گربه ها نیز مصونیت موقتی با خوردن شیر مادر در مقابل بسیاری از بیماری ها پیدا میکنند و به همین دلیل است که دامپزشکان واکسینه را از 7- 8 هفتگی به بعد شروع میکنند زیرا دراین زمان مصونیت موقتی که ناشی از پادزهرهای داخل شیر مادر است از بین میرود .
سپس واکسیناسیون تا سن 14- 16 هفتگی به فواصل زمانی 3-4 هفته ادامه میکند و بعد از آن واکسینه به طور سالانه ادامه پیدا میکند.
دربسیاری از گربه هایی که به عفونت دستگاه تنفسی فوقانی مبتلا میشوند این ویروس مدتها حتی پس از بهبود کامل در بدنشان باقی میماند.
فاز آشکار و نهفته:
گربه مبتلا به ویروس به FCV دچار ترشحات بینی و بزاق دهان میشود و این علائم ممکن است بعد از بهبود نیز ادامه داشته باشد. ویروس حامل بیماری FVR دارای دو فاز نهفته و آشکار است و در دوره آشکار با بروز تب همراه است.
FVR اگر در فاز نهفته باشد و هیچ نشانه ای از این بیماری در گربه دیده نشود با تغییرات محیطی میتواند فعال شده و وارد فاز و دوره آشکار شود که میتواند با عطسه و ترشح بینی آغاز شود.
باردار شدن گربه ماده مبتلا:
اگر گربه ماده ای مبتلا به FVR نهفته باشد و فرزندان خود را شیر دهد، ویروس از طریق شیر به بچه گربه ها منتقل شود . صاحب گربه ماده مبتلا به FVR یا FCV حتما باید در مورد صلاحیت بارداری او با دامپزشک مشورت کند . دامپزشک ممکن است توصیه کند که برای منتقل نشدن بیماری به توله ها، بعد از تولد آنها از مادر جدا شوند.
انتقال ویروس:
ویروس های FCV و FVR که باعث ابتلا گربه به عفونت دستگاه تنفسی فوقانی میشوند در محیط آزاد زدگی کوتاهی دارند. در دما و رطوبت معمولی اتاق FVR بیشتر از 18 ساعت و FCV بیشتراز 3 روز زنده نمیمانند.
گربه مبتلا میتواند از طریق عطسه و پاشیدن آب بینی و دهان آن را منتقل کند.
انتقال این بیماری از گربه ای به گربه دیگر از طریق تماس مستقیم و یا تماس با ظروف آب و غذا و یا اسباب بازی ها ممکن است .
علائم کلی عفونت دستگاه تنفس فوقانی:
- ترشحات چرکی بینی
- زخم و تورم در زبان، دهان و لثه ها
- سرفه
- افزایش تعداد تنفس ( در حالت طبیعی یک گربه 25 تا 30 بار در دقیقه نفس میکشد)
- کیفیت تنفس ( تنفس باید بدون صدا،تنگی نفس و ایجاد درد باشد)
- عطسه
- کاهش اشتها ( به دلیل گرفتگی بینی)
در نهایت بهترین راه برای جلوگیری از عفونت دستگاه تنفسی فوقانی در گربه ها واکسیناسیون میباشد.
مترجم : بهناز
kittenbaby.com