( آموزش نگهداری و پرورش )
نکاتی که باید قبل از خرید به آنها توجه کنیم !!
ابتدا باید یک قفس مناسب برای پرنده انتخاب کنید، بهتر است قفس پرنده تمام استیل باشد . قفس ها در چند سایز در بازار موجود هستند که به صورت عامیانه دارای 4 سایز هستند : قفس کوچک ، قفس متوسط ، قفس بزرگ ، و قفس های کلبه ای بسیار بزرگ... قفس های کوچک که معمولا مخصوص سهره هستند ولی شما میتوانید از قفس های متوسط استفاده کنید اما قفس های بزرگ که طول آنها تقریبا 60 تا 70 سانتی متر هست مناسب تر هستند ، قفس های کلبه ای دارای سایز های متفاوت هستند و سایز 60 تا 70 سانت آنها برای قناری مناسب است اما قفس های کلبه ای خیلی بزرگ مخصوص طوطی ها هستند و توصیه نمیشود چون فاصله میله های آنها از قفس های معمولی بیشتر است و ممکن است قناری بین آنها گیر کرده یا فرار کند. بهتر است چوب های قفس از جنس پلاستیک باشد چون چوب به خود حشره جمع میکند و برای قناری مناسب نیست . ( از نصب وسایل جانبی شکسته یا وسایل زیبایی غیر استاندارد به قفس جدا خودداری کنید زیرا ممکن است باعث زخم بدن پرنده شوند )
پس از تهیه قفس شما باید محیطی برای نصب قفس فراهم کنید . این محیط به هیچ عنوان نباید نزدیک آشپزخانه باشد زیرا بوی غذا برای پرنده مضر است . دمای اتاق نباید زیاد گرم و سرد باشد معمولا دمای بین 25 تا 30 درجه مناسب است ( دمایی که ما در آن احساس گرم یا سرد بودن نمیکنیم ) همینطور دمای نگهداری نباید مدام تغییر کند چون باعث پر ریزی پرنده میشود ، سعی کنید قفس را فاصله ای به اندازه قد خودتان ( بین 1 و 50 تا 2 متر ) نصب کنید
تغذیه قناری!!
غذای ثابت قناری تخم کتان و ارزن ریز است، به طوری که به اضای هر 1 کیلو کتان نیم کیلو ارزن ریز را با کتان مخلوط کرده و همیشه باید در دسترس پرنده باشد . جدا از غذای اصلی باید انواع میوه ها و ویتامین ها و بعضی از سبزیجات را به پرنده داد که بهتر است . بهتر است یک برنامه غذایی برای پرنده خود درست کنیم برای مثال من برنامه غذایی ، حمام ، و تمیز کردن پرنده های خودم را برایتان قرار میدهم :
توجه : سعی کنید تمام میوه ها و سبزیجات را صبح به پرنده بدهید ( ترجیحا 9 صبح ) چون در این زمان پرنده گرسنه تر است .
شنبه : کتان و ارزن ( برای تمام روز ) - سیب درختی - مکمل ویتامینی ( مکمل از صبح ساعت 9 تا 9 شب در آب پرنده قرار دارد و بعد از 12 ساعت آب تعویض میشود. بعضی ها تا 24 ساعت آب را تعویض نمیکنن ولی من توصیه نمیکنم )
یک شنبه : کتان و ارزن ( برای تمام روز ) - هویج - ( علاوه بر تغذیه در بعد از ظهر که هنوز آفتاب غروب نکرده پرنده را در جلو آفتاب حمام میکنم . 5 دقیقه برای حمام و 5 دقیقه برای خشک شدن پرها زمان میبرد اما اگر هوا بادی یا سرد بود خبری از حمام نیست ;) )
دو شنبه : کتان و ارزن ( برای تمام روز ) - تخم مرغ پخته شده ( فقط سفیده تخم مرغ ) - بعد از ظهر آن روز مقدار کمی سیب درختی - قفس پرنده در پایان روز باید تمیز شود
سه شنبه : کتان و ارزن ( برای تمام روز ) - اسفناج پخته شده به مقدار کم - بعد از ظهر آن روز مقدار کمی هویج
چهار شنبه : کتان و ارزن ( برای تمام روز ) - سیب درختی -مکمل ویتامینی ( مکمل از صبح ساعت 9 تا 9 شب در آب پرنده قرار دارد و بعد از 12 ساعت آب تعویض میشود. بعضی ها تا 24 ساعت آب را تعویض نمیکنن ولی من توصیه نمیکنم )
پنج شنبه : کتان و ارزن ( برای تمام روز ) - هویج - ( علاوه بر تغذیه در بعد از ظهر که هنوز آفتاب غروب نکرده پرنده را در جلو آفتاب حمام میکنم . 5 دقیقه برای حمام و 5 دقیقه برای خشک شدن پرها زمان میبرد اما اگر هوا بادی یا سرد بود خبری از حمام نیست ;) )
جمعه : کتان و ارزن ( برای تمام روز ) - به طور یک هفته در میان تخم مرغ و اسنفاج ( برای مثال این هفته تخم مرغ به پرنده میدهیم و هفته آینده اسفناج ) - در پایان روز قفس پرنده باید تمیز شود
این برنامه تمام کارای پرنده های من بوده ( منظور از بوده اینه که در حال حاضر هیچ پرنده ای ندارم )
در کنار این برنامه میتوانید هفته ای 2 3 بار به پرنده خود هفت تخم بدهید که واقعا مفید است ( فقط هفته ای 2 3 بار زیرا چربی بسیار بسیار بالایی دارد ) هفت تخم ها در پرنده فروشی به صورت 7 تخم تابستانی و 7 تخم زمستانی موجود است که بهتر است در هر فصلی که هستید 7 تخم مربوط به آن فصل را تهیه کنید
خیلی از پرنده فروش ها که من اصلا اسم اونا رو پرنده فروش نمیزارم و به جاش بهشون میگم جلاد در تمام مدتی که قناری نگهداری میکنن فقط و فقط بهشون ارزن و کتان میدن چون میگن به صرفه نیست و هزینه زیاد میشه
منبع : تمام این آموزش توسط خودم نوشته شده ( و البته یکی از دوستان نزدیکم که یک پرنده فروش نمونه هم هست خیلی از چیزهایی که فراموش کرده بودم رو یادآوری کرد و کمک بزرگی بود )
این مطالب تا زمان پرورش به صورت
بعد از یادگیری مطالب قبلی باید ببینین که
قناری رو برای چه چیزی دوست دارین ؟ بعضی ها آوازشو دوست دارن ، بعضی ها هیکل
قناری خیلی مهمه براشون ، بعضی ها هر دوتاشونو با هم میخوان ، بعضی ها رنگ خیلی مهمه براشون
یه راهنمایی میکنم بهتون : هر کاری میکنین نژاد اصیل بخرین و 2 رگه نخرین .. همین الانش هم خیلی از نژاد های اصیل از بین رفتن فقط به خاطر کم تجربگی بعضی افراد که بدون هیچ اطلاعاتی فقط میرن و نژاد های مختلف رو با هم جفت میکنن ببین چی ازش در میاد ، همینطور هیچوقت پرنده ابلق ( چند رنگی ) نخرید . همیشه سعی کنین پرنده ای که میخرین تک رنگ باشه
تو این قسمت تعداد زیادی از نژاد ها رو قرار میدم ولی اگه بخوام
همه رو قرار بدم فکر کنم 1 هفته ای طول بکشه چون خیلی زیادن و پیدا کردنشون توی نت هم کار دشواریه ;)
نژاد اصیل رسمی بلند ایرانی:
این نژاد دارای آواز بسیار زیبا ، زنگ بندی فوق العاده ، بدن کشیده و همچنین به راحتی قابل تکثیر است ( البته نه توسط هر کسی ). توسط پرورش دهندگان توانای ایرانی با پیوند چند نژاد به وجود آمده
قناری نژاد رولر :
بهترین و مشهورترین نژاد اواز خوان میباشد
قناری رولر در ابتدا در تایرول بوجود امد و از انجا به کوههای هارز برده شد که از ان زمان تا حالا در کشور المان پرورش داده میشود این نژاد دارای توانایی منحصر به فردی در زمینه اواز میباشد به طوری که با دهان بسته و با باد کردن گلو بسیار ملایم و دلنشین اواز میخواند این نژاد معمولا تک رنگ بوده و بیشتر در رنگهای زرد میباشد .
قناری واتر اسکر :
یکی دیگر از نژادهای اواز خوان میباشد که از نظر امتیاز از رولر پایین تر میباشد این نژاد متعلق به کشور بلژیک میباشد و از نظر شکل ظاهری کاملا شبیه به
قناری رولر بوده با این تفاوت که جثه ای بزرگتر از رولر را داراست و از نظر اواز هم در این نژاد اواز
قناری بلندتر بوده و نت ان هم کاملا با
قناری رولر متفاوت است در این نژاد اواز بر خلاف نژاد رولر اواز با دهانی باز خوانده میشود از رو دارای صدایی بلندتر و رساتر نیز میباشد.
قناری نژاد تیم برادو اسپانیا :
این
قناری در کشور اسپانیا بوجود امده با ظاهری شبیه
قناری وحشی و طولی حدود 13سانت جزو گروهای اواز خوان میباشد این
قناری با فرم بدنی و سری گرد اواز منحصر به فرد و دلنشین را دارد.
قناری نژاد امریکایی:
این
قناری نژاد جدیدیست که به تازگی در امریکا بوجود امده و در حال اصلاح نژاد میباشد .این
قناری اوازی همچون
قناری رولر را دارد که با پرهای رنگی ظاهر میشود و دارای فرم بدنی خاصی نیز میباشد تکثیر و کیفیت این نژاد بغیر از اواز بخاطر فرم بدن و ژست ایستادن و کیفیت پرها نیز میباشد.
قناری لانکشایر :
قناری با جثه بزرگ در حدود 20الی24سانت از بزرگترین نوع
قناری میباشد که امروزه متاسفانه بدلیل لقا ان با نژادهای دیگر موجب از بین رفتن اصل
قناری لانکشایر با کیفیت اصلی شده است .این
قناری در دو نوع کاکل دار و بدون کاکل میباشد که هر دو نوع ان دارای ابهت خاصی میباشد این نژاد که خود سر منشئا قناریهای بزرگ جثه میباشد در کشور لانکشایر بوجود امده و دارای مشخصاتی چون
قناری یورکشایر با گردنی بلندتر و کلفتر میباشد.
قناری نژاد یورکشایر :
این
قناری که در سال1870 در کشور یورکشیر انگلستان بوجود امده است حاصل امیزش نژادهای بلژیکی لانکشایر و نرویچی میباشد جزو قناریهای یزرگ جثه میباشد و طول ان حدود 19سانت است .نگهداری و پرورش این
قناری مستلزم زحمات زیادی بوده و نیاز به تجربه کافی میباشد این
قناری با جثه بزرگش نیاز به تغذیه بهتری نسبت قناریهای معمولی را دارد .برای نگهداری و اماده کردن این
قناری اهم از تغذیه مناسب نیاز به قفس و لان بزرکتری نیز میباشد .معمولا در این نژاد قناریهای بالاتر از دو سال در امر تولید مثل موفقتر بوده این نژاد در زمان تولید مثل خود والدین خوبی مبیاشند و نیاز به
قناری حمال ندارند در زمان تخم و روزهای اول جوجه باید یک سنگ مرمر گرد در لانه قرار دهید که
قناری مادر که دارای جثه سنگین میباشد
همه وزن خود را بر روی تخم و جوجه تازه متولد شده نیاندازد و باعث خفگی انها نشود در این نژاد پرنده نر نقش مهمتری را در بزرگ کردن جوجه ها و قد و اندازه انها را بر عهده دارد بطوری که در ایران با امیزش ان با نژاد های دیگر به
قناری کشیده بلند رسیده اند و
قناری مادر در مرغوبیت و جوجه ها نقش دارد این
قناری محبوبترین
قناری انگلستان میباشد و دارای ظاهری هویج مانند چشمانی در وسط سر و سری بزرگ و پرهای نرم و گردنی کوتا میباشد .
قناری نژاد نرویچ :
این
قناری که متعلق به نرویچ انگلستان میباشد از قناریهای سنگین جثه است و با پرهایی کاملا ابریشمی و بدنی گرد و یکدست که زیبایی منحصر به فرد ان میتواند توجه هر بیننده را به خود جلب کند این نژاد با توجه به نوع و جثه بزرگش نیاز به تغذیه بهتری را دارد اما چون در رده سنگین جثه ها و کم تحرکها میباشد باید توجه کافی را به پرنده داشت تا از چاقی ان جلوگیری شود .این پرنده بعلت ژنتیکی بودن و سنگین بودن وزنش در طول جوجه گیری مشکلات خاصی را ببار میاورد که اهم ان له شدن جوجه در زیر شکم مادر و نابارور ماندن تخمها میباشد.
قناری نژاد گلاستر :
قنای بسیار زیبا و ایده الی میباشد این نژاد در سال1920در انگلستان توسط خانم راجرسون(ragerson) بوجود امد و بر گرفته از نژادهای رولر و کاکی و مرزی میباشد این
قناری نیز اواز ملایم و بسیار زیبایی را دارد و جزو قناریهای اوازه خوان نیز محسوب میشود از لحاظ شکل ظاهری دارای قدی کوتاه و گرد و کاکلی بسیار زیبا و منحصر به فرد میباشد که در وسط سر بصورت مرکز با نظم خاصی به طرفین کشیده و شکلی را چون چتر مانند درست کرده است این
قناری بسیار مقاوم و به راحتی تولید مثل میکند این
قناری از محبوبیت خاصی برخوردار میباشد و خود والدینی خوبی میباشند که حتی بعضی افراد از ان بجای
قناری حمال استفاده میکنند .این نژاد در دو نوع کاکل دار و بدون کاکل میباشد که برای رسیدن به جوجه های بهتر باید کاکل دار را با بدون کاکل جفت انداخت و هر دو کاکل دار را با هم جفت نکنید.
قناری نژاد کاکلی :
این نژادزمان زیادی است که شناخته شده است و سر منشا ان کشور المان میباشد که در سال 1963در همین کشور بعنوان نژاد جدیدی به رسمیت شناخته شد از شکل ظاهر بسیار شبیه به قناریهای رنگی میباشد اما با جثه ای تقریبا بزرگتر .تنها فرق این نژاد با
قناری رنگی در کاکل این نمونه
قناری میباشد.
منبع : قناری بزارجان
قناری نژاد جیبر :
این نژاد با جثه ریز و بدنی فردار یکی از قدیمیترین
نژادهای قناری میباشد که طول بدنش 14سانت و با سینه و ران عریان و فاقد از پر نمایان میشود و حالت ایستادن ان بر روی چوب شبیه به عدد هفت لاتین(7) میباشد و بیشتر حالتی چون ترس را بخود میگیرد این
قناری دارای سری ریز و بطرف جلو عمود میباشد که با کتف پرنده یکسان بوده و هیچگاه از کتف پرنده بالاتر نمیرود . تکثیر و پرورش این نژاد تقریبا مشکل میباشد و نیاز به تجربه کافی را دارد این نژاد خود والدین خوبی نیستند و حتما باید در پرورش جوجه ها از
قناری حمال استفاده شود که همین امر باعث شده که بعضی ها برای رسیدن به تکثیر راحت و بی دردسر این
قناری را با
قناری رسمی جفت کرده و باعث از بین بردن نژاد اصل و با کیفیت این
قناری شوند .این نژاد معمولا در حالت و ژستهای عجیب و غریب دیده میشوند .نگهداری و تکثیر این نژاد در هوای گرم بهتر امکان پذیر میباشد.
نژاد جیبوسو :
این نژاد
قناری در سال 1982برای اولین بار در بلژیک به نمایش گذاشته شد .این نژاد بسیار شبیه به
قناری جیبر ایتالیایی میباشد اما دارای جثه بزرگتری حالت ایستادن متفاوت با
قناری جیبر میباشد .این نژاد همانطور که از اسمش پیداست حاصل امیزش نژاد جیبر با
نژاد بو سو میباشد که دارای هیکلی شبیه به بوسو و ظاهری شبیه به جیبر میباشد این نژاد بصورت عمود بر روی میله نشسته و سر خود را کاملا پایین نگه میدارد بطوری که که سر پرنده به میان پاهایش میرسد این نژاد بعلت شرایط تکثیر راحتتر از جیبر توانسته نظر علاقه مندان به نژاد جیبر را به خود جلب کرده و امروزه افراد زیادی مشغول تکثیر این نژاد میباشند.
نژاد بوسو :
این نژاد که متعلق به کشور بلژیک میباشد بیش از دو قرن است که خدمت دارد از مشخصات این
قناری میتوان به باریکی و بلندی ان اشاره کرد طولی در حدود 16 سانت و بصورت قوز کرده میباشد این
قناری در پشت تا انتهای دو در یک خط قرار دارد.
نژاد ملادو :
این
قناری شبیه به
قناری جیبوسو میباشد که اخیرا این نژاد به نژادهای
قناری اضاف شده است از نظر طول از
قناری جیبوسو بزرگتر میباشد و طولی در حدود 21سانتی متر را دارد که از گردن به بالا 6 سانت و از گردن به پایین 15سانت میباشد .
نژاد مونیخی:
این نژاد در سال 1780در المان وجود داشته است و در رده قناریهای فری قرار دارد .این نژاد در جنگ جهانی دوم به فرانسه برده شد این
قناری که جزو قناریهای بزرگ جثه میباشد طولی در حدود17سانت این نژاد دارای بالهای بلند و چسبیده به بدن و پاها و دم نیز باریک و بلند و سر و گردن کوچک و شانه و سینه باریک میباشد.
نژاد فری پاریسی :
این
قناری که متعلق به کشور فرانسه میباشد .بزرگترین نژاد
قناری در حال حاضر میباشد که طول بدن ان بین 20تا24 میباشد این نژاد در تمام طول بدن دارای فر میباشد این
قناری برای تکثیر ضمن اینکه نیاز به قفس و لانهای بزرگ میباشد تکثیر دشواری نیز دارد این نژاد به علت امیزش خویشاوندی معمولا فلج یا نابارور میباشند .این
قناری در فرانسه علاقه مندان بسیاری دارد .
قناری نژاد فری سویسی :
این نژاد که متعلق به سویس میباشد با طولی به 17 سانت و سری کوچک و بیضی شکل و گردنی باریک میباشد که عمود بر روی میله ایستاده و اندامی کاملا کمونی دارد از نظر ظاهر شبیه به فنسی اسکاتلندی و ژستی چون فری جنوب هلند را رادا میباشد
نژاد فری میلانی (milanese frill ) :
این نژاد که متعلق به ایتالیا میباشد یکی از نژادهای فری درشت میباشد که طول بدنش به 19 سانت میرسد این نژاد با بدنی کاملا فر دار بصورت عمود روی چوب می ایستد و بدن خود را از سر تا دم کاملا در یک خط قرار میدهد.
نژاد بلژیکی:
این نژاد که حدود 200سال پیش در بلژیک بوجود امده و زمانی
قناری مورد توجه انگلستانی ها بوده است در حال حاضر نژاد های دیگر جای ان را گرفته است و دیگد مورد توجه انچنانی انها قرار نمیگیرد این نژاد دارای طولی به حدود 15 سانت با سری کوچک و گردنی بلند بصورت مارپیچ میباشد که شانه های بلند ان به
قناری حالت قوز دار را میدهد این نژاد بسیار زیبا میباشند که متاسفانه والدین خوبی نمیباشند.
منبع :
قناری برازجان
پیشگیری از بیماریهای قناری و بیماری های قناری
به طور کلی قناریها نسبت به سایر پرندگان کمتر دچار بیماری می شوند ، پرنده ای که جای مناسب داشته باشد و به خوبی تغذیه و نگهداری شود ، به ندرت نیازی به دارو و درمان دارد .
مسلما به عنوان یک اصل کلی ، پیشگیری بهتر از درمان میباشد لذا ضروری است که با اهم نکاتی که در پیشگیری از بیماریها اهمیت دارند ، آشنا شویم .
- تیزی و سرزندگی پرنده ، پرهای نرم و مرتب و چشمان شفاف از نشانه های یک پرنده سالم است لذا میباید مراقب هرگونه آشفتگی در پرها و یا بیحالی
قناری بود معمولا اختلال در حفظ دمای بدن ، مشکلات تنفسی مانند پخ پخ کردن و بی اشتهایی از نشانه های اولیه بیماری در
قناری است . پف کردن
قناری ، کاهش وزن و تحلیل رفتن عضلات سینه ، نشاندهنده وخامت بیماری بوده و احتمال از بین رفتن پرنده است.
- در مصرف نادرست داروهای مختلف امکان دارد که عامل بیماری زا دارای مقاومت گشته و دیگر به هیچ آنتی بیوتیکی حساس نباشد .
- درمان ناقص بوسیله مصرف اشتباه داروها ، موجب عدم درمان یا مسمومیت دارویی میشود و احتمال انتقال بیماری به سایرین را فراهم میکند .
- پرنده بیمار را در محل گرم و جدا از سایرین نگهداری کنید .
- اصول و موازین بهداشتی را همواره رعایت کنید و توجه نمایید که برخی بیماریها درمان ندارند .
- پرندگان تازه خریداری شده را به دامپزشک نشان دهید .
- از مدفوع پرندگان تازه خریداری شده تحت نظر دامپزشک آزمایش بعمل آید.
- پرندهای تازه خریداری شده حدود بیست روز یا حداقل یک هفته در قرنطینه نگهداری و با انجام بازرسی صحیح آنها ، تحت کنترل دقیق قرارگیرند .
- عدم دسترسی موش و سایر جوندگان به غذا یا محیط نگهداری
قناری و از بین بردن جوندگان .
- مراقبت از
قناری و ایجاد آرامش برای جلوگیری از آسیب دیدگی و بروز جراحت در بدن پرنده بخصوص در ناحیه پا ، لازم است سطوح تیز و اشیا برنده در قفس
قناری قرار نگیرد . عدم برخورد
قناری با دیوار وشیشه درصورت آزاد بودن پرنده درمحل نگهداری .
- ممانعت از تراکم زیاد
قناری ها در قفس .
- استفاده از غذاهای مناسب و متنوع و عدم مصرف دانه های مانده و کپک زده و کاهش رطوبت مواد خوراکی .
- استفاده از واکسن آبله و سایر واکسن ها مانند واکسن بیماری نیوکاسل .
- نظافت مداوم قفس
قناری بخصوص توجه اساسی به تعویض لانه های ویژه تخم گذاری .
- عدم استفاده خودسرانه و بی رویه از مصرف داروهای مختلف خصوصا در طولانی مدت .
- حفظ رطوبت محیط نگهداری
قناری ( توجه شود که محیط نگهداری نه خیلی خشک و نه خیلی مرطوب باشد. )
- هنگام مصرف مواد خوراکی مرطوب مانند میوه ها باقیمانده آنها را از قفس خارج نموده و قفس را نظافت نمایید .
- غذاهای مرطوب مانند میوه جات را قبل از مصرف در یخچال نگهداری کنید .
- حفاظت محیط نگهداری از لحاظ وجود پشه ، کرم خاکی ، سوسک ، کنه و شپش و ضد عفونی محل و انجام سایر اقدامات برای از بین بردن آنها .
- استفاده از توری در اطراف محیط نگهداری به منظور جلوگیری از حضور پشه وسایر حشرات .
- جلوگیری از تماس پرنده با مدفوع گربه و سایر گربه سانان .
- عدم تماس
قناری با حیوانات وحشی بخصوص پرندگان وحشی .
- عدم قرار گرفتن طولانی مدت
قناری در معرض تابش مستقیم نور خورشید .
- جلو گیری از آسیب دیدگی
قناری توسط وسایل گرما زا .
- استفاده از مقادیر کافی ویتامین آ در جیره غذایی برای جلوگیری از کوری
قناری .
- جلوگیری از جفت گیری قناریهای هم خانواده .
- توجه به احتمال مسمومیت به لحاظ خوردن رنگ قفس و همچنین روزنامه کف قفس
قناری .
- توجه به احتمال مسمومیت
قناری بوسیله گاز بخاریهای بدون دود کش .
- توجه به احتمال مسمومیت بوسیله سموم گیاهی یا دامی .
- قرار دادن و در دسترس بودن کف دریا و سنگ ریزه در قفس نگهداری
قناری .
- جلوگیری از کمبود ویتامین ها و مواد معدنی درجیره غذایی .
- مصرف بی رویه ویتامین ها بخصوص ویتامین های محلول در چربی شامل ویتامین آ ، د ، ای ، کا می تواند موجب مسمومیت در
قناری شود .
- توجه به اثرات نامطلوب تغییر ناگهانی جیره غذایی مانند ایجاد بی اشتهایی یا کم اشتهایی و همچنین بوجود آمدن بیماری یبوست .
- استفاده از سبزی و میوه جات در جیره غذایی
قناری .
- عدم مصرف میوه و سبزی در هنگام ابتلا
قناری به بیماری اسهال .
- توجه به نور محیط نگهداری برای پیشگیری از پرخوری یا پرکندن
قناری .
- استفاده از دانه منداب در جیره غذایی بخصوص برای
قناری های ماده .
- استفاده از برنامه غذایی مناسب در هنگام تولک به منظور تامین موادمعدنی و ویتامین های مورد نیاز بدن
قناری و پیشگیری از کاهش توان تولید مثل و آوازخوانی .
- کنترل رژیم غذایی
قناری در دوران تولک به منظور جلوگیری از چاق شدن پرنده .
بیماری های قناری:
سالمونلوز (salmonellosis)
این بیماری در اثر تعداد زیادی از گونه های مختلف باکتری از جنس سالمونلا ایجاد می شود.اکثر گونه های این باکتری بین حیوانات مختلف و حتی انسان مشترک می باشند و درجات مختلف بیماری را ایجاد می کنند . این بیماری ممکن است از سه راه مختلف پرنده را مبتلا کند .
الف- آلودگی موجود در غذای مصرفی پرنده ( خصوصا تخم مرغ ) .
ب- آلودگی غذای پرنده با مدفوع جوندگان و یا فضولات پرندگان مبتلا .
ج- تماس مستقیم با پرنده تازه خریداری شده ای که یا درد وره کمون بیماری است و یا به صورت ناقل به ظاهر سالم میکروب را از خود دفع می کند .
به ندرت نیز انتقال بیماری از طریق دست انسانهای مبتلا به سالمونلا و یا گزش انگل های خارجی مانند کک ها اتفاق افتاده است . در این ارتباط نکته بهداشتی بسیار مهم این است که برخی از انواع سالمونلا در پرنده ایجاد بیماری نکرده و از طریق مدفوع به محیط خارج وارد گشته و در صورتی که با مواد غذایی مورد مصرف انسان تمای پیدا کند موجب مسمومیت های شدید غذایی تا حد مرگ می شود.
علائم بیماری ناشی از اکثر سالمونلا های مختلف در انسان شامل عوارض گوارشی و مسمومیت غذایی می باشد بجز گونه های خاص سالمونلا که در انسان ایجاد بیماری تب روده ( حصبه ) می کند . در
قناری بسته به گونه سالمونلای عامل بیماری , سن پرنده مبتلا و شرایط نگه داری , علائم درمانگاهی می تواند متفاوت باشد .
اکثرا در جوجه
قناری ها موجب مرگ و میر در روزهای اول بعد از خروج از تخم ویا حتی درون تخم و گاهی به هنگام خروج از تخم می شود معمولا هنگامی که
قناری ماده به این بیماری مبتلا می شود , اکثر جوجه هایش ردون تخم از بین می روند و کمتر از%20 درصد آنها سالم به دنیا خواهند آمد . جوجه های مبتلا یی که از تخم خارج شده اند , کوچک و ضعیف بوده و اکثر آنها دچار اسهال می باشند . در شکلهای دیگر بیماری که پرنده بعد از خروج از تخم مبتلا می شود , ممکن است عوارضی چون خمودگی - چرت زدن - اسهال - بی اشتها یی و پف کردن را از خود نشان دهد . همچنین چند ساعت قبل از مرگ دچار لرزش - تشنج و غش شده و بالاخره تلف می شود . درمان باید براساس کشت میکروبی و آنتی بیوگرام انجام شود تا موثرترین داروی ممکن بکار رود
عفونت با باکتری ای کولای ( Ecoli infection )
عامل این بیماری اشرشیاکولای است و بین بسیاری از گونه های پرندگان مشترک بوده و باعث بیماری میشود . برخی از انواع آن قدرت بیماریزایی شدیدی دارند و سایر انواع آن در تحت شرایط خاص مانند همراه شدن با شایر بیماریهای ویروسی و باکتریایی و یا شرایط بد نگهداری همراه با استرس های زیاد بیماریزا می گردند .
علائم بیماری بسته به حاد بودن و یا تحت حاد بودن بیماری متفاوت است . در صورتی که باکتری وارد خون شود , موجب کز کردن پرنده و مرگ سریع او می گردد ولی اگر باکتری در اندامهای مختلف جایگزین شود موجب عوارض متفاوتی می گردد .
گاهی اوقات وارد دستگاه تنفس شده و عوارض تنفسی می دهد که معمولا ناشی از تهویه بد محل نگهداری پرنده و گرد و خاک زیاد می باشد اگر در مفاصل موضعی شود تورم مفصل و پادرد ایجاد می کند . در صورتی که وارد مجرای تخم شود موجب چسبندگی تخم و عفونت مجرا و نهایت مرگ می شود در دستگاه گوارش اسهال ایجاد می کند . در جوجه ها یا موجب تلفات قبل از خروج تخم می شود و یا جوجه به دنیا آمده ضعیف و کوچک بوده , دچار اسهال شده و بزودی تلف می گردد.
بیماری تورم عفونی پیش معده ( infections proventriculitis )
این بیماری در اثر باکتری درشتی به نام مگا باکتر که به خانواده لاکتو باسیلاسه تعلق دارد بوجود می آید و در قناری - فینچ - مرغ عشق و برخی طوطی های کوچک دیده شده است . بیشتر مواقع این باکتری در طول دوران تولید مثل و پرورش جوجه ها مسئله ساز می شود ولی تقریبا همیشه با یک عامل مستعد کننده مثل تراکم زیاد یا سوء تغذیه همراه است . تنها نشانه بیماری از دست دادن تدریجی و بسیار آهسته وزن بدن است بطوری که طی مدت دوازده تا هجده ماه پرنده را از پا در می آورد عامل بیماری از طریق فضولات در محیط پخش می شود و از راه خوراکی سایرپرنده ها را مبتلا می کند .
در کالبد گشایی زخم یا تورم پیش معده در ناحیه اتصال آن با سنگدان قابل مشاهده است که می تواند همراه یا بدون خونریزی باشد
عفونت استافیلوکوکی ( staphylococcus infection )
مهمترین گونه بیماریزای این باکتری استافیلوکوکوس اورئوس می باشد. باکتری های موجود در این خانواده درهمه جا از جمله گرد و غبار موجود در هوا پراکنده هستند . اکثر پرندگان سالم نیز در سطح پوست یا مخاط دستگاه تنفس یا گوارش یافت می شود و بعنوان یک باکتری عفونت زای فرصت طلب مطرح می باشد که در شرایط مستعد بیماریزا می گردد . جراهات پوستی و استرسهای طولانی از عمده ترین عللی است که باکتری را بیماری زا می کند .
این میکروب نسبت به خشکی محیط مفاوم بوده و بدین ترتیب مدتها می تواند خارج از بدن موجود زنده بطور فعال باقی بماند . معمولا بیماری بطور انفرادی بروز کرده و بندرت همه گیر می شود . بسته به شرایط مختلف علائم بیماری بسیار متفاوت می باشد یکی از بزرگترین مشکلاتی که این میکروب ایجاد می کند افزایش تلفات جوجه ها در هنگام خروج از تخم و یا چند روز بعد از آن می باشد که معمولا در اثر عدم پاکیزگی لانه ها و یا استفاده نا صحیح و بی رویه آنتی بیوتیکهای مختلف در قناری ماده ( بعنوان پیشگیری کننده از بیماری های مختلف ) رخ می دهد . در این حالت عدم جذب کیسه زرده و یا تورم ناحیه ناف دیده خواهد شد .
حالت دیگر ناشی از ورود باکتری به خون می باشد که موجب خمودگی - بی اشتهایی - ژولیدگی پرها و پف کردن و در نهایت مرگ می شود .گاهی افتادن بند های انگشتان پا و یا ناخن آنها بعلت عفونت به این باکتری می باشد . برخی مواقع عوارض عصبی از جمله لرز - برگشتن سر به طرف عقب و تشنج نیز قبل از مرگ دیده می شود . در حالاتی که عفونت از طریق خون و یا زخم پوستی به مفاصل برسد مومجب تورم و تجمع چرک فیبرینی در آنها شده و در مراحل پیش رفته موجب عفونت استخوان ها نیز می گردد .
مواقعی که عوامل مستعد کننده و یا زخمهای پوستی حضور داشتته باشند این باکتری موجب تورم جلد همراه با چرک می شود و در ناحیه کف پا ایجاد آبسه کرده و سبب پادرد و لنگش می گردد .
بیماری تورم عفونی پیش معده ( infections proventriculitis )
این بیماری در اثر باکتری درشتی به نام مگا باکتر که به خانواده لاکتو باسیلاسه تعلق دارد بوجود می آید و در
قناری - فینچ - مرغ عشق و برخی طوطی های کوچک دیده شده است .
بیشتر مواقع این باکتری در طول دوران تولید مثل و پرورش جوجه ها مسئله ساز می شود ولی تقریبا همیشه با یک عامل مستعد کننده مثل تراکم زیاد یا سوء تغذیه همراه است . تنها نشانه بیماری از دست دادن تدریجی و بسیار آهسته وزن بدن است بطوری که طی مدت دوازده تا هجده ماه پرنده را از پا در می آورد عامل بیماری از طریق فضولات در محیط پخش می شود و از راه خوراکی سایرپرنده ها را مبتلا می کند . در کالبد گشایی زخم یا تورم پیش معده در ناحیه اتصال آن با سنگدان قابل مشاهده است که می تواند همراه یا بدون خونریزی باشد
بیماری های مایکوپلاسمایی ( mycoplasmosis )
عامل آن مایکوپلاسما می باشد که از نظر طبقه بندی پست تر از باکتری ها قرار می گیرد و فاقد دیواره سلولی بوده ولی در روی برخی از محیط های کشت آزمایشگاهی رشد می کند . در مقابل ضدعفونی کننده ها ی مختلف و خشکی محیط بسیار حساس بوده و ظرف چند ساعت در محیط خارج از بدن موجود زنده از بین می رود . بدین خاطر برای انتقال این بیماری نیاز به تماس نزدیک بین پرنده آلوده با پرنده حساس می باشد .
این میکروب از طریق تخم نیز منتقل شده و در بین آنها ایجاد مرگ و میر می کند . معمولا برای بیماریزا شدن نیاز به عوامل مستعد کننده ای مثل سایر ویروس ها و باکتری ها دارد . علائم بیماری شامل مشکلات تنفسی - خرخر کردن - آبریزش از چشم و بینی تورم مزمن ملتحمه چشم و سینوس تحت چشمی و مفاصل می باشد .در جوجه ها نیز موجب افزایش مرگ و میر می گردد
بیماری اریزیپلاس ( erysiplas )
این بیماری در اثر باکتریی به نام اریزیپاوتریکس ایجاد می شود .خوک و بوقلمون حساس ترین حیوانات نسبت به این باکتری می باشند ولی در
قناری نیز این بیماری مشاهده می شود .
در انسان نیز گاهی این باکتری در اثر ورود از راه زخم های پوستی موجب واکنشهای موضعی می شود . جوندگانی مثل موش یا حشرات گزنده نیز می توانند عامل بیماری را منتقل کنند . معمولا باکتری به طور آزاد در خاک مرطوب و یا آب های راکد کم عمق وجود داشته ئ تکثیر پیدا می کند . در مجموع این بیماری برای
قناری خطر جدی ندارد و راه انتقال آن از طریق دهان است . معمولا علائم بیماری شامل بی اشتهایی - کز کردن - ضعف و اسهال سبز متمایل به زرد می باشد که خیلی سریع منتهی به مرگ می شود .
لیستریوز( listeriosis )
این بیماری دراثر باکتریی بنام لیستریامونوسیتوژنز بوجود آمده و در بسیاری از انواع پرندگان و پستانداران ایجاد عوارض می کند . ولی در بین پرندگان ,
قناری نسبت به این بیماری حساس تر است .
انسان نیز نسبت به این باکتری حساس بوده و گاهی دچار مننژیت می شود . معمولا باکتری از راه دهان وارد بدن شده و بیماریزا می گردد . خوشبختانه نسبت به انواع ضدعفونی کننده های رایج حساس می باشد و به سرعت از بین می رود . این بیماری در شکل حاد موجب تلف شدن پرنده ظرف مدت یک تا دو روز می شود . در مواقعی که دوره بیماری طولانی تر می شود , عوارض عصبی مانند لرزش و پیچش گردن و فلجی نیز بروز می کند .
عفونت استرپتوکوکی ( streptococcus infections )
عامل آن باکتری استرپتوکوکوس می باشد و در
همه جا حتی گرد و غبار موجود در هوا نیز وجود دارد و معمولا در مواقعی که عفونتهای ویروسی و یا سایر بیماری ها پرنده را ضعیف کند بعنوان یک میکروب فرصت طلب موجب بیماری میگردد . اکثرا در طول دوران جنینی و یا ده روز اول پس از خروج جوجه از تخم موجب تلفات می گردد. به ندرت نیز در پرندگان مسن تر ایجاد بیماری می کند در بین پرندگان و پستانداران مشترک می باشد ولی به طور کلی در پرندگان اهمیت کمتری دارد .
علائم بیماری متفاوت بوده و عوارض مختلفی ایجاد می کند .
مثل آبسه های پوستی - زخمهای چرکی - آندوکاردیت وجتاتیو بر روی دریچه های قلب - تورم مفاصل - لنگش و بالاخره آبسه کف پایی . گاهی میکروب وارد خون شده و در طی یک یا دو روز موجب مرگ سریع همراه با عوارضی همچون افزایش تعداد تنفس در ساعات پایانی عمر پرنده - پف کردن - اسهال و بستن چشم ها می شود . در
قناری ممکن است تلفات خیلی زیاد باشد . بعضی وقت ها پرنده دچار عوارض عصبی و افزایش تحرک می شود و به نظر هیجان زده می آید , به طوری که خودش را به اطراف زده و در اثر جراحات بوجود آمده و یا ضربه و خونریزی داخلی تلف می گردد .
پاستورلوز( pasteurellosis )
عامل ایجاد کننده آن باکتری پاستولامالتوسیدا می باشد . عامل بیماریزا می تواند از طریق دستگاه تنفسی جراحات جلدی وارد بدن شود و موجب بیماری گردد . این بیماری از جمله بیماری هایی است که بین پرندگان مختلف مشترک بوده و اکثر پرندگان به آن مبتلا می گردند .
معمولا انتقال بیماری از طریق پرنده های ناقل به ظاهر سالم ویا جوندگان خصوصا موش رخ می دهد علائم بیماری بسته به میزان مقاومت پرنده و قدرت بیماریزایی میکروب می تواند متفاوت باشد . در شکل فوق حاد بیماری , پرنده بطور ناگهانی تلف می شود و از زمان کسل شدن پرنده تا تلف شدن او بیش از چند ساعت نمی گذرد و در طی این زمان پرنده چشمهایش را بسته - پف کرده و هیچ عکس العملی نسبت به محیط اطراف خود ندارد . حتی بعضی اوقات مرگ هنگام پرواز یا در حال غذا خوردن و در حالیکه پرنده به ظاهر سالم می باشد اتفاق می افتد . در اشکال خفیف تر بیماری عوارض تنفسی مثل ناله کردن خفیف و یا ریزش اشک و ترشحات از چشم وبینی مشاهده می شود . گاهی اسهال نیز وجود دارد .
عفونت با کمپیلوباکتر ( campylobacter infection )
عامل ایجاد این بیماری در پرندگان کمپیلوباکترژوژنای است . راه ابتلا از طریق دهان بوده و جهت ایجاد بیماری نیاز به عوامل مستعد کننده از جمله سایر عفونتها و یا استرس ها دارد . این باکتری در انسان نیز موجب ناراحتی های گوارشی می شود . علائم بیماری شامل بی اشتها یی - اسهال و لاغری تدریجی است .
ویروس آبله canary pox
یکی از مهمترین بیماری هایی که درطول سال باعث نابودی قناریها میشود بیماری آبله است و کما بیش بسیاری ازما با آن برخورد داشته ایم و نشانه های آن را میدانیم . با این وجود اگر زمانی این بیماری گریبان پرندههای ما را بگیرد بازهم به د لیل نداشتن آگاهی کافی وکم باوری از اقدام بموقع خود داری میکنیم . بیماری آبله مانند بسیاری از بیماریهای دیگر قابل درمان میباشد و ما میتوانیم با واکسیناسیون بموقع ازنابودی پرندههای خود جلوگیری کنیم . با توجه به اینکه این بیماری در ایران شایع میباشد نباید بنشینیم ود ست روی دست بگذاریم .
شما میتوانید
همه ساله جوجه های خود را قبل از اینکه دراثر بی احتیاطی درچار بیماری شوند جهت پیشگیری از این بیماری واکسینه نمایید. شنیده شده افرادی بعداز واکسیناسیون پرنده های خود ادعا نموه اند که واکسیناسیون باعث بیماری واز بین رفتن قناریهای آنها شده است . این گفته صحیح نیست زیرا که این آقایان خود از آن دسته افرادی بوده اند که د یراقدام به واکسیناسیون نموده اند و خود عامل مرگ پرنده ها بوده اند .
اگر پرنده ها آلوده شده باشند واکسیناسیون باعث شد ت بیماری خواهد شد . زمانیکه ویروس در میان پرنده های شما وجود دارد و درحال تکثیر میباشد واکسیناسیون نیز خطر ناک است اما بهترازاین است که صبر کنیم تا پرنده ها یکی یکی از بین بروند زیرا این صبر کردن در مدت کوتاهی پایان نمییابد وشما میبایست مد تها به انتظار مرگ پرندههای خود بنشینید دلیل این انتظار شیوع کند بیماری میباشد.این بیماری بعضی موارد بصورت پنهان و بدون علا مت درگله وجود دارد یا زمانی بصورت نشانه های بیماری تنفسی نمایان میگرد د وگاهی با مرگ یکی دو پرنده درظاهر پایان مییابد و شما فکرمیکنید که آسوده شده اید در صورتی که اینطور نیست زیرا ویروسها درانتظار فرصت مناسب و قدرتی مضاعف به حیات پنهان خود ادامه میدهند تا دراولین فرصت پرندههای شما را از پای دراورند و بطور طبیعی این فرصت را استرس ها به آنها میدهند یعنی اگر ویروس آبله بعد از شایع شدن درگله درفصل تابستان نتواند خسارت قابل توجهی به شما وارد آورد مطمئنا با شروع فصل بلوغ پرندهها و جفتگیری آنها به سراغ قناریهای شما خواهد آمد ( آیا میدانید که استرس زمان جفت اندازی وجفتگیری تا چه حد است ) .
یکبار واکسیناسیون هر پرنده کافی میباشد و پرنده واکسینه شده در سال آینده نیاز به واکسیناسیون مجد د ندارد . در صورتی که پرندههای خود را واکسینه نمایید درسال آینده تنها جوجه های شما نیاز به واکسینه شدن دارند و برای قناریهای کهنه شما که در سال گذشته واکسینه شده اند هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد .لازم است تذکر دهم که اگر از واکسن تنها بعنوان پیشگیری استفاده کرده باشید تا یکماه تحت هیچ شرایطی نباید
قناری واکسینه شده را جهت فروش عرضه نمایید و درصورتی که پس از مشاهده بیماری قناریها را واکسینه کنید حد اقل تا سه ماه بعد از واکسیناسیون اجازه فروش پرندهها را نخواهید داشت .
نشانه های بیماری آبله عبارتند از :
عوارض تنفسی
زخم در اطراف چشمها و نوک پرنده
زخم در ناحیه مخرج پرنده
وجود برجستگیهای کرم رنگ در ناحیه شکم و سینه پرنده
وجود لکه های چرکی در دهان و حلق پرنده
پایان
آموزش نگهداری وپرورش قناری
قناری را همه می شناسیم.پرنده ای که شهرت آن به آواز دلنشین وموزون آن است.البته زیبایی رنگهای این پرنده را نیز نباید فراموش کرد.رنگهای سبز(سوخته و چمنی)،دارچینی،سرخ،زرد، طلائی، سفید، طوسی و آهویی ازجمله این رنگ های این پرنده اند.اما قناری هایی با مخلوطی از این رنگها نیز هستند که به آنها ابلق گفته می شوند.اغلب قناری های ابلق با اختلات نژاد ها به وجود آمده اند.
من از همین آغاز بحث از شما خواهشمندم که در نگهداری و تکثیر این پرنده نژاد آن را مورد توجه قرار دهید و به ساده ترین صورت می شود گفت که پرنده هایی را تهیه کنید که رنگ و فرم بدنی یکسانی داشته باشد(طوری که خواهر و برادر یا برادر و مادرو بالعکس نیز نباشند).متاسفانه به این موضوع در ایران توجهی نشده و حالا دغدغه ما و بسیاری از عشقباز ها اصلاح نژاد و باز گردانی درست این پرنده است.
در اغلب کشور ها پرورش این پرنده رواج دارد و به آن بهای زیادی می دهند.اما در تاریخچه ی این پرنده کشف و شناخت اولیه ی آن را به اسپانیایی ها نسبت داده اند.
انواع گوناگونی از این پرنده موجودند که مهمترین آنها عبارتند از:جیور،یورک( یا یورکشار)،فری و انواع معمولی آن که به نام رسمی مشهور اند.
نگهداری از این پرنده کار پیجیده ای نیست و بر خلاف تصور عام شما می توانید با نگهداری مطلوب ازآن در خانه از وجودش لذت برده و برای پرنده هم زندگی خوبی فراهم کنید.
خرید قناری
قناری ها همانطور که گفتم انواع گوناگونی دارند اما برای مبتدی ها قناری رسمی مناسب ترین است و از لحاظ استقامت بدنی هم نسبتاً مناسب است .در ضمن گونه های دیگر قناری کمی گرانتر هستند و شما در صورت عدم نگهداری صحیح از آنها و نگرفتن نتیجه ی مطلوب ازشون دلزده می شید.
پس مبتدی ها قناری رسمی را تهیه کنند تا خصوصیات و رفتار این پرنده بیشتر دستشون بیاد و از قناری ها نتیجه ی بهتری کسب کنند.
این را هم بگم که در این پرنده هم مانند اغلب پرندگان آواز خوان فقط گونه ی نرقادر به خوندنه و قیمتش هم از ماده تا حدود زیادی گرانتره.و شما از ماده ها فقط در زمان جوجه کشی می تونید کار بکشید.
در اینجا باز هم روی مورد تهیه پرنده از یک نژاد(یک رنگ با یک فرم بدنی) که در پست قبلی هم اشاره شد تاکید می کنم.
در ضمن این را هم باید بگم که جوجه کشی از قناری را معمولا موقعی که قناری ها آماده اند و در فصل آن انجام میدهند اما در کل از خصوصیات قناری خوب باید به صاف و یکدست بودن پر ها همراه با درخشنده بودن رنگشان.هیکل خوب و روی فرم پرنده.نشاط و تحرک بالا(پرنده در گوشه ی قفس پف کرده نباشد)
.روشنی و جلای چشمان و در نرهای مست و آماده برای جفت گیری:بیقراری و خواندن با صدای بلند و رسا و برای ماده ها سوت کوتاه کشیدن و گرفتن پر و کاغذ به دهان و جمع کردن آنها در گوشه ای از قفس اشاره کرد.
نگهداری
قفس:شما می تونید قفس های معمولی با اندازه ی 55 یا50 سانتیمتر که در بازار هست را تهیه کنید. اما بهتره برای نگهداری جوجه ها(تا زمان بلوغ که برای قناری های رسمی5تا6 ماهگیست) ودر زمان پرریزان که باید قناری های نر و ماده را گروهی و جدا از هم نگهداری کنید قفس های بزرگ۱۱۰ سانتیمتری را تهیه کنید.
وسایل قفس:شما می تونید در قفس 2تا میله ی پلاستیکی به صورت بالا و پایین در دو جای قفس با فاصله از هم بگذارید طوری که یکی از میله ها تقریباً نزدیک جادونی باشه و یکی دیگه بغل آبخوری.وان حمام قناری هم باید بخرید.ظروف متفرقه ی غذا را هم تهیه کنید.
اصول نگهداری
1-تغذیه: ابتدا خدمتتون عرض کنم که غذای اصلی این پرنده تخم کتان است که نیاز عمده ی قناری را تامین می کند اما نه همه ی نیاز هایش.دانه های دیگر نیز مانند:خرفه،تخم کاهو،ارزن،شاهدانه،تخم شلغم،ترب و بلغور جو نیز در بهله های زمانی متفاوت مورد استفاده قرار میگیرند چون هر دانه خواصیت خواص خود را دارد مثلاً تخم کاهو و خرفه خنک و در مقابل دانه هایی مثل ارزن و ..طبع گرم دارند.میزان دانه های مختلف از زمان پرریزان(در تابستان) تا پایان دوران جوجه کشی متفاوت است.دان نرم نیز که مخلوطی از شیر خشک،آرد سوخاری،تخم مرغ وسبوس است در زمان جوجه کشی مورد استفاده قرار می گیرند.
در ضمن دادن میوه و سبزیجات تازه را به قناری ها در تمام فصول سال را فراموش نکنید که در جیره ی غذایی پرنده نقش به سزایی دارند.تغذیه با گشنیز ،هویج(این مورد در زیبایی رنگ هم تاثیر به سزایی دارد مخصوصا در قناری های سرخ و دارچینی)،ترب،کاهو،جعفری،و. ..
دادن صدف و ماسه نرم هم جیره ی غذایی را کاملتر کرده و نیز به خرد شدن غذا در سنگدان و هضم آنها نیز کمک می کند.
از زمان تولک رفتن تا جوجه کشی کم کم جیره ی تخم کتان کمتر و دانه های کمکی افزایش می یابند طوری که در زمان جوجه کشی دانه های کمکی به بیشترین حد خود می رسند.
2-مکان نگهداری:.قناری ها نباید در معرض مستقیم باد باشند اما در عین حال باید هوای مکان قناری تهویه شود مکان آرام برای قناری ها نیز باید مورد توجه باشد و در بعضی مواقع موسیقی آرامی برای آنان گذاشت.
در مورد دمای آن نیز باید توجه داشته باشید که دما را در تیر ماه (اوایل پر ریزان)دما را تا 30 درجه نگهدارید اما پس از گذشت حدود 30 تا 40 روز و در اوایل مرداد شما پرنده هایتان را با گرمای طبیعی محیط نگهداری کنیدو رفته رفته اقدام به کاهش دما نمایید.در مهر ماه هم دما را در 20 درجه کنترل کنید ولی وقتی که به زمان جوجه کشی نزدیک می شویم و نوردهی را افزایش می دهیم باید دما افزایش یافته و در فصل جوجه کشی در 23 درجه حفظ شود.
3-نور دهی:نور دهی نقش مهمی برای قناری ها ایفا می کند.شما باید توجه داشته باشید که بیشترین طول روز در تیر ماه است که حدود 15 ساعته و در زمستان به کمترین حد خود و حدود 10 ساعت می رسد.برای همین از تیر تااواسط آبان باید اقدام به کاهش نوردهی شود و از اوایل دی باید دوباره اقدام به افزایش نور دهی شود.
به این نکته توجه داشته باشید که مانند شرایط طبیعی افزایش یا کاهش مدت نور دهی باید تدریجی باشد.
4- نظافت و بهداشت:اهمیت این موضوع اجتناب ناپذیر است چون قناری پرنده ای بسیار حساس است.در ضمن حشراتی مثل رشک یا شپشک بین انسان و پرنده مشترکند.شما باید هفته ای یک بار کف قفس را تمیز کنید و هر ماه یکبار همراه با نظافت قفس میله های قفس و نشیمن های پرنده را برداشته و درز های آن را خوب بشویید چون این درز ها منبع تجمع میکروب هااند و قفس را نیز ضد عفونی کنید.
در ضمن قناری ها به استحمام در هفته یکبارنیاز دارند.این کار به جلوگیری از آلوده شدن پرنده به انگل ها و حشرات کمک شایانی می کند.شما برای این کار می توانید وان های خصوص حمام قناری را تهیه کرده و آن را تا حد مشخصش آب کرده قفس را طوری در نور آفتاب قرار دهید که نیمی از آن در آفتاب باشد و نیمی دیگر در سایه.تا قناری ها به شنا و استحمام مشغول شوند.
PersianPet Forum - www.mypet.ir http://persianpet.org/forum/thread129951.html#ixzz2pqMJHeNh
Under Creative Commons License: Attribution
Follow us: @persianpet on Twitter | mypersianpet on Facebook
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.