ماهی پنگوسی (پانگاسیوس)


این گونه از ماهیان بزرگ در کشورهای جنوب شرقی آسیا همچون تایلند، مالزی و ویتنام یافت می شوند.

کوسه ی ملون یا پنگوسی نامی است که به این ماهی اطلاق می شود و علتش هم به خاطر نحوه ی شنا کردن آن در میانه ی آب و یا شاهت ظاهری اش با هم نام خود (کوسه) می اشد. 

این ماهیان به خانواده پنگاسیده ها (Pangassidae) تعلق دارد. این خانواده شامل تعدادی ماهی است که همگی بومی جنوب شرقی آسیا بوده و حداقل تا ۴۵ سانتیمتر رشد می کنند. به جهت اندازه ی بزرگ و زندگی جمعی آنها اغلب شکار شده و به عنوان غذا مورد استفاده قرار می گیرند.

پنگوسی می تواند به وزنی بالغ بر ۱۵ کیلوگرم برسد و بزرگی در حدود ۱۲۰ – ۱۰۰ سانتیمتر داشته باشد. سرعت رشد بسیار بالایی دارند و در عرض ۴ سال به بلوغ جنسی می رسند. 

پنگوسی ماهی بسیار عصبانی است. نوع گیاهخوار زمینه بدن نقره ای فام، با خطوط طوسی رنگ افقی دارد که از دم تا ناحیه ی سر کشیده شده و دو جفت سیبیل باریک در دو طرف دهان قرار گرفته است که به رنگ سفید و زال هم دیده می شود.

این ماهیان دارای فلس نیستند و پوستی لیز و براق دارند. گونه گیاهخوار این ماهی دارای بینایی بسیار ضعیفی است و بیشتر از طریق بویایی و گیرنده های حسی واقع در ناحیه سبیل ها غذا را پیدا می کند به همین دلیل هم ماهی شدیداً ترسویی است و چندان مناسب آکواریوم نیستو فقط گونه گوشتخوار این ماهی است که بعلت بینایی قوی تر و آرام تر بودن از جهت استرس، مناسب نگهداری با گونه های گوشتخوار است.

در ضمن ارزش نوع گوشتخوار این ماهی به باله های بلند آن است و هرچقدر باله هایش بلندتر باشد ارزش بیشتری دارد. نوع گوشتخوار، از ماهیان ریز زنده و غذاهای گوشتی مثل دل چرخ شده با میگو بخوبی تغذیه می کند. دمای مناسب برای این ماهی ۳۰ – ۲۵ درجه بوده و به آب سبک و یا کمی سنگین نیاز دارد.

این عصبانیت و هیجان اغلب بصورت انفرادی نگهداری شوند تشدید می شود. برای جلوگیری از ترسیدن ماهی که موجب آسیب به خود ماهی و همچنین به دکوراسیون آکواریوم می گردد از ضربه زدن به شدت بپرهیزید. 

این ماهی در عمیق ترین نقاط رودخانه ها می ماند و بدین ترتیب در فصول بارانی یافت می شود.

برای رشد بهتر و همچنین شادابی ماهی سعی کنید بیشتر از ۳ تا از این ماهی را داشته باشید ولی به خاطر داشته باشید که با بزرگتر شدنشان حس انزوا طلبی و همچنین محدوده طلبی آنها در مقایسه با قبل افزایش می یابد.

در اسارت اندازه ی این ماهی ها به بیش از ۵۵ سانتیمتر نمی رسد. ماهیان شاداب و فعالی هستند ولی از بینایی ضعیفی برخوردارند که این امر موجب زود عصبانی شدن آنها می شود. این ماهیان در آب هایی با جریان تند زندگی می کنند و در هنگام جفت گیری در خلاف جهت آب مهاجرت می کنند.

از آکواریومی با روشنایی زیاد و دکوراسیون کم خوششان می آید و برای تداعی کردن زاد بومشان بهتر است از چند گیاه شناور نیز در آکواریوم استفاده شود. 

آکواریوم گیاه کاری شده ی بدون دکوراسیون مناسب ترین تانک برای نگهداری آنها می باشد. پنگوسی به فضای زیادی برای شنا کردن نیاز دارد و چنین آکواریومی علاوه بر قرار دادن چنین فضایی در اختیار ماهی، موجب عدم احساس شلوغی توسط ماهی می شود.

درپوش آکواریوم را برای این ماهی حتما باید بست چون این ماهی از آب به بیرون می جهد. این ماهی بطور خاصی علاقه زیادی به خوردن نخودفرنگی پخته که پوستش را کنده باشند و کمی له شده باشد دارند.



این ماهی جزو ماهیان با دوام است و می توان با تمام انواع شارک ها در یکجا نگهداری کرد. این ماهیان همچنین در جنوب شرقی آسیا طرفداران زیادی در ورزش ماهیگیری دارند.

ضربه زدن به شیشه، روشن کردن ناگهانی لامپ آکواریوم وحرکات ناگهانی موجب ترسیدن این ماهی می شود که در چنین حالتی ماهی خود را به اطراف تانک می کوبد و پس از مدتی در کف تانک به پشت یا بغل دراز می کشد و یا به سطح آب و یا گوشه ای از آکواریوم پناه می برد.

پس از مدتی دوباره به حالت عادی برمی گردد و شروع به شنا کردن معمولی می کند. این ماهی در جوانی گوشتخوار است ولی با بزرگ شدن به سمت گیاه خواری پیش می رود.

در جنوب شرقی آسیا پنگوسی در حوضچه هایی نگهداری و تکثیر می شود و توسط پسماند آشپزخانه ها، موز، سبوس برنج و برنج پخته تغذیه می شوند.



تکثیر آن از طریق تزریق هورمون های Clariusو ... انجام می گیرد. بدین ترتیب تخم ها از ماهیان نر و ماده جدا شده و در ظرفی ریخته می شود و باهم مخلوط می گردند، تخم ها در دمای ۳۰ درجه ی پس از ۳۰- ۲۴ ساعت فیلتراسیون بیرون می آیند و تبدیل به نوزاد می شوند. غذاهای گیاهی و گوشتی متنوع برای سلامتی آنها بسیار مناسب است.



همچنین می توان از غذاهایی چون: میگو، پلت ها و کرم خونی اسفناج سبوب برنج و سایر غذاها استفاده کرد. ممکن است در هنگام نقل و انتقال و بخصوص زمانی که بصورت انفرادی نگهداری می شوند قهر کنند و غذا نخورند ولی جای نگرانی نیست می توان با دادن غذای مورد علاقه شان آنها را به روال عادی بازگرداند. 

یکی از غذاهای پیشنهادی مخلوط غذاهای گیاهی چون اسفناج، کاهو یا نخود فرنگی و ... سبوس برنج، مرغ، ماهی و ژلاتین است. بعد از مخلوط کردن مقداری ویتامین Cو سایر ملزومات ماهیان، به صورت یخ زده در اختیار آنها قرار دهید.