فعالیت های غیرقانونی در باغ وحش‌ها 





اصغر محمدی فاضل، معاون پیشین محیط‌های طبیعی سازمان محیط زیست در گفت و گو با دامپزشک گفت: در محیط زیست همیشه تحت فشار بودیم که باغ‌وحش‌های غیر استاندارد را تعطیل کنیم. در زمانی که معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست بودم، علیرغم اینکه موضوعاتی مهمتر از باغ‌وحش‌ها در حیطه وظایفم داشتیم، بارها به این مراکز سرکشی کردم. موارد متعددی به شکل ناشناس از باغ‌وحش‌ها بازدید کردم. 



وی با بیان اینکه تقریبا سال گذشته از همه باغ‌وحش‌های کشور در دو نوبت بازدید فنی محسوس و نامحسوس انجام شد تاکیدکرد: در دو سال گذشته نیز موارد کشف، ضبط و برخورد با تخلفات به دلیل سختگیری‌های سازمان حفاظت محیط زیست افزایش یافت. در این مدت با مشکلات باغ‌وحش بابلسر، شیراز و یک مورد تخلف باغ وحش ارم تهران که تا سر حد پلمپ پیش رفت، بخورد کردیم.



فاضل اذعان کرد: وقتی برای تعطیلی باغ‌وحش‌ها اقدام کنیم، در واقع جلوی فعالیت اقتصادی این مجموعه‌ها را می‌گیریم. باغ‌وحش مجموعه‌ای است که زندگی در آن در جریان است. تعطیلی باغ‌وحش به مفهوم حل مشکلات آن نیست. بلکه سبب می‌شود درآمد این مجموعه قطع شود. اگر درآمد نباشد، باغ‌وحش‌داران برای تامین هزینه‌ها به راهکارهای فرعی و غیرقانونی رو می‌آورند. 



معاون پیشین محیط‌های طبیعی سازمان محیط زیست توضیح داد: موضوع تعیین تعرفه باغ‌وحش‌ها در ایران، باید در یک فرایند مشارکتی بین دستگاه‌های متولی باغ‌وحش‌ها و نمایندگان گروه‌های بهره‌بردار مثل معلمان مدارس، اساتید دانشگاه و غیره حل شود. تا این مجموعه‌ها به شکل پویا و علمی اداره شوند. از نظر علمی باغ‌وحش یکی از حلقه‌های مهم زنجیره حفاظت هستند. همانطور که منطقه حفاظت شده، موزه تاریخ طبیعی، بانک ‌ژن گیاهی و جانوری، آزمایشگاه‌های تحقیقاتی و ... برای ما اهمیت دارد، باغ‌وحش نیز مهم است.



وی اضافه کرد: باغ‌وحش در مراحل بحرانی می‌تواند به عنوان آخرین سنگر برای حفظ گونه‌های در معرض خطر انقراض وارد عمل شود. مثال‌های متعددی در دنیا وجود دارد که باغ‌وحش‌ها مانع انقراض نسل یک گونه در جهان شده‌اند. 



فاضل گفت: باغ‌وحش یک بنگاه اقتصادی صرف نیست. بلکه یک مرکز آموزشی، پژوهشی و تحقیقاتی است. باغ‌وحش‌ها به دلیل نقشی که در حلقه حفاظت بازی می‌کنند، باید به عنوان مراکز تحقیقاتی، فرهنگی و علمی مورد حمایت دولت قرار گیرند.