انتشار عکس پلنگی که توسط یک شکارچی حرفهای با تیر و کمان کشته شدهاست، واکنشهای بسیاری را در فضای مجازی به همراه داشت. این در جایی است که برخی کارشناسان معتقدند با توجه به جمعیت بسیار اندک پلنگ ایرانی و شبرو بودن این جانور، احتمال مشاهده آن و در نتیجه این که پلنگ، ایرانی بوده باشد بسیار کم است.
به گزارش خبرگزاری میراث فرهنگی چندی پیش عکسی از یک شکارچی حرفهای در کنار لاشه یک پلنگ مرده در فضای مجازی منتشر شد. انتشار این عکس واکنشهای بسیاری به همراه داشت. در این میان اما سازمان حفاظت محیط زیست به سیاق سابق، سکوت پیشه کرد. در هر حال برخی جانورشناسان معتقدند که احتمال کمی وجود دارد که پلنگ ایرانی بوده باشد.
“هوشنگ ضیایی”، جانور شناس در گفت و گو با CHN در این باره گفت: «دیدن پلنگ در ایران بسیار دشوار است؛ پلنگ جانوری شبگرد است و به سرعت مخفی میشود بنابراین احتمال این که پلنگ شکار شده در عکس، پلنگ ایرانی باشد، بسیار کم است.»
او با اشاره به این که در آفریقا مجوزهایی برای شکار جانوران بزرگ داده میشود، گفت: «در آفریقا مردم در حفظ حیات وحش مشارکت دارند و در نتیجه حیوانات این منطقه از انسان ترسی ندارند و به سادگی امکان شکار آنها وجود دارد.
به گفته او، در آفریقا میتوانید با ماشین زیر درختی بروید که پلنگ روی آن خوابیده است و نگران فرار جانور نباشید یا در دو متری یک شیر نر با ماشین بایستید و شیر فرار نکند، بنابراین شکار در این حالت به سادگی انجام میشود و حتی لازم نیست شکارچی حرفهای باشید.
ضیایی در مورد صدور پروانه شکار در ایران و آفریقا گفت: «تعداد جانوران در آفریقا زیاد است بنابراین پروانه شکار در این منطقه صادر میشود اما در ایران در حال حاضر پروانه شکار پلنگ نداریم.»
به گفته او، پروانه شکار پلنگ پیش از انقلاب صادر میشده اما این در زمانی بوده که در بختگان ۱۷ هزار راس قوچ و میش وجود داشته که طعمه پلنگ هستند و طبیعی است که جمعیت پلنگ نیز به همین نسبت زیاد بوده است. یکی از دلایلی که به کاهش جمعیت پلنگ منجر شده، کم شدن طعمه آنها بوده است.
اما در حال حاضر آمار دقیق و یا حتی نسبی از جمعیت پلنگ در ایران وجود ندارد. ضیایی در این باره گفت: «ما در حال حاضر در مورد برآورد جمعیت پلنگ مشکل داریم هرچند با ورود دوربینهای تلهای به زیستگاهها، میتوان برآوردی به دست آورد و از آنجا که در مورد پلنگ، تعداد خالها و شکل آنها در هر پلنگ منحصر بفرد است به سادگی میتوان از روی شکل پوست حیوان، تعداد آنها را برآورد کرد.»
سازمان محیط زیست تاکنون در مورد عکسهایی که از پلنگ منتشر شده است، واکنشی نشان نداده. ضیایی در مورد نقش سازمان محیط زیست در این باره گفت: «رشته کار از دست سازمان در رفته است و کنترل کمی روی شکارچی وجود دارد.» با این توضیح که: «هنگامی که یک میلیون تفنگ در دست مردم وجود دارد و مجوز استفاده از آنها از سوی سازمان صادر شده، طبیعی است که شکار بیرویه رایج باشد.»
به گفته او، تعداد زیاد تفنگ در دست مردم در جایی است که در تمام ایران ۳ تا ۴ هزار محیطبان بیشتر وجود ندارد.
بیش از هر چیز، فرهنگسازی در محیط زیست از اقداماتی است که باید برای جلوگیری از شکار صورت بگیرد، اما ضیایی معتقد است که باید به مردم آموزش داد و این آموزش بلندمدت است و در ایران اصولا کار بلندمدت انجام نمیشود.»
__________________________
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.