سال گذشته خبری مردم کرمان را شوک زده کرد خبری که در استانهای دیگر نیز بازتاب گسترده داشت.
پس از انتشار خبر توزیع و طبخ
گوشت الاغ در رستورانهای استان کرمان سکوت مسئولان استان کرمان را در برگرفت اما پیگیری مستمر رسانه ها و سوالهای بی جواب مردم در نهایت مسئولان شهر را وادار کرد که عکس العمل نشان دهند و هر یک به فراخور حال خود این مشکل را به گردن دیگری بیندازند.
ضعف نظارت بر کشتار، توزیع و طبخ مواد غذایی در این پرونده مشهود بود و متخلفان نیز از همین مسئله نهایت سوء استفاده را کرده بودند و توزیع
گوشت الاغ روی داده بود و آب رفته به جوی باز نمی گشت و از این روز بود که خبر و شایعه های مختلف در شهر پیچید.
پیامکهای مختلف بین مردم دست به دست می شد و اسم رستورانهای مختلف بر سر زبانها افتاده بود.
اما قهرمان این داستان بدون شک ماموران نیروی انتظامی و امنیتی استان کرمان بودند که توانستند با شجاعت تمام این معضل را شناسایی و با مسببان آن برخورد کنند و در نهایت دستکاه قضایی نیز پس از گذشت چند ماه حکم این افراد را صادر کردند.
چه کسانی به اعتماد مردم خیانت کردند
در این حکم مجازات عرضه کنندگان
گوشت الاغ بسیار بیشتر از افرادی است که آنها را طبخ کرده و به مردم عرضه کرده اند.
در این میان این سوال مطرح می شود که چه کسانی از اعتماد مردم سوء استفاده کرده اند.
هر چند تعدادی محدود به جمع آوری، کشتار و در نهایت چرخ کردن گوشت این حیوانات اقدام کرده و بین رستورانها و اغذیه فروشیهای توزیع کرده اند که تخلفشان آشکار است اما باید دید که مردم شهر کرمان از چه مسئله ای نگران هستند در این میان مروری کوتاه می کنیم بر کلیت داستان و عکس العمل مردم و در نهایت به حکم صادر شده مراجعه می کنیم.
داستان از کجا آغاز شد
بهمن ماه سال 91 بود که خبرنگار مهر در جلسه ای از یکی از مسئولان انتظامی استان کرمان در خصوص شناسایی شکبه توزیع
گوشت الاغ سوال پرسید که این مسئول از اطلاع رسانی در این خصوص خودداری کرد و گفت که مسئولان بالا دستش باید در خصوص این پرونده اطلاع رسانی کنند در نهایت رسانه های کرمان اطلاع رسانی را در زمینه این پرونده آغاز کردند و پس از آن بود که مسئولان توضیحاتی در این زمینه ارائه کردند.
این گروه با خریداری الاغها و یا سرقت آنها، این حیوانات را در اتاقکی در یکی از جاده های حاشیه ای شهر کرمان سلاخی و پس از چرخ کردن گوشت آنها اقدام به عرضه این گوشتها در برخی از رستورانها و اغذیه فروشیها می کردند.
ماموران انتظامی در زمان دستگیری این افراد چندین تن امحا و احشاء این حیوانات را در گودالی در نزدیکی اتاقک سلاخی پیدا کردند و در نهایت این افراد را دستگیر و تحویل مقامات قضایی دادند.
عدم اطلاع رسانی به موقع و افزایش شایعات
این اطلاعاتی بود که از سوی رسانه ها به جامعه منتقل شد و نتیجه اش شد بی اعتمادی مردم به رستورانها به دلیل اینکه رسما نام این رستورانها و اغذیه فروشیها منتشر نشد هر روز شایعات مختلفی در خصوص این مراکز منتشر می شد.
از سوی دیگر بهداشت، دامپزشکی و سایر مراکز نظارتی و بهداشتی کرمان هر کدام توجیهی در خصوص بروز این حادثه تلخ در کرمان بیان می کردند که هیچ یک هم نتوانست اذهان عمومی را پاسخگو باشد.
امروز پس از گذشت ماهها از این مسئله حکم افرادی که در این پرونده دخالت داشتند صادر شده است.
مردم چه می گویند
مریم رستمی شهروند کرمانی در گفتگو با مهر اظهارداشت: در این پرونده دو گروه وجود داشتند افرادی که اقدام به تهیه این گوشتها می کردند و افرادی که اقدام به توزیع و طبخ آنها بین مردم می کردند.
وی افزود: در این میان زمینه بروز تخلف را به نظر می رسد افرادی مهیا کرده اند که خریدار این گوشتها بودند و درنهایت با طبخ آنها گوشتها را به مردم می دادند و مردم نیز بنا به اعتمادی که به این رستورانها و دستگاههای نظارتی داشتند گوشت را مصرف می کردند.
رستمی افزود: به نظر بنده افرادی که از اعتماد مردم سوء استفاده کردند بیشترین خیانت را به اعتماد مردم انجام داده اند و حلقه اصلی بروز این تخلف بودند و اگر کسی هوشیارانه و با آگاهی اقدام به طبخ و توزیع این گوشتها کرده اند دیگر نباید به وی اعتماد کرد.
محمد صادقی دیگر شهروند کرمانی در گفتگو با مهر اظهارداشت: این امر موجب تعجب همه مردم کرمان شد و نباید به سادگی از این افراد گذشت بعد از این خبرها دیگر اقدام به تهیه غذا از بیرون از خانه نکرده ایم و به این دلیل است که اعتماد مردم از بین رفته است.
وی افزود: نباید به افرادی که این گوشتها را طبخ کرده اند اجازه فعالیت مجدد داده شود زیرا با آبروی مردم یک شهر بازی کرده اند.
صادقی ادامه داد: صرف جریمه برای این افراد نمیتواند تبیه مناسبی برای این متخلفان باشد و باید به شدت با انها برخورد شود.
علی احمدی دیگر شهروند کرمانی به خبرنگار مهر گفت: حکم قاطع دستگاه قضایی در خصوص متهمان این پرونده باید تائید شود و نباید به سادگی از کنار جرم این افراد گذشت.
وی افزود: بنده شخصا در صنف اغذیه فروشان فعالیت دارم و بعد از این خبر با مشکلات اقتصادی مواجه شدم زیرا مردم اعتماد خود را از دست داده بودند.
وی افزود: در این میان نباید از کم کاری دستگاههای نظارتی گذشت چگونه یک عده اقدام به توزیع چنین گوشتهایی می کنند و دستگاههای که وظیفه ذاتی آنها شناسایی و برخورد با متخلفان بهداشت عمومی است نتوانسته اند این گروه را شناسایی کنند و اگر هوشیاری نیروی انتظامی نبود شاید تا کنون هم خبر نمی شدند.
شرح کامل حکم متهمان
در نهایت هر چه بود امروز دستگاه قضایی حکم متهمان این پرونده را اینگونه اعلام کرد:
مجرمين عرضه
گوشت الاغ هر کدام به 7 سال حبس ، ده سال تبعيد وپانصد ميليون ريال جزاي نقدي محكوم گرديده اند.
به گزارش روابط عمومی دادگستری استان کرمان ، افرادی که
گوشت الاغ را به جای گوشت گاو و گوساله به برخی از رستورانها و کبابی های سطح شهر کرمان می فروختند در شعبه 102 جزایی کرمان محاکمه و محکوم شدند.
این متهمان که با ذبح چندین الاغ در حاشیه شهر و تحویل آنها به فروشندگان مواد غذایی توانستند بودند درآمد هنگفتی کسب کنند ،هرکدام به هفت سال حبس ، ده سال تبعید و پانصد میلیون ریال جزای نقدی محکوم شدند.
اتهام این افراد کلاهبرداری و تهدید علیه بهداشت عمومی محسوب شده است.
شایان ذکر است ، دیگر متهمان این پرونده که در واحدهای صنفی خود اقدام به طبخ
گوشت الاغ و ارائه به مشتریان می نمودند به حبس و محرومیت دائم از اشتغال در امر عرضه مواد غذایی محکوم شده اند.
این حکم غیر قطعی و قابل تجدید نظر در محاکم تجدید نظر استان کرمان می باشد.