آیا گریت دین در گروه سگهای گارد قرار دارد؟
آیا گریت دین سگ گارد مناسبی برای خانواده می تواند باشد؟
برای رسیدن به پاسخ این پرسشها باید دانست تعریف سگ گارد چیست.
عموما تفاوت بین یک سگ گارد واقعی (guard dog) یک سگ گارد خانوادگی (family guard dog) و یا سگ دیدبان (watch dog) چیست؟
بسیاری از افراد تعریف اشتباهی از سگ گارد دارند.
سگ گارد(guard dog):
سگی است که برای محافظت از یک ملک اداری تجاری، خانه ای پر از اشیاء با ارزش (بانک، موزه و…) یا منطقه ای قرنطینه شده و سری (زندانها مکانهای نظامی و سیاسی…) تربیت شده است، تا از ورود و خروج افراد متجاوز و غریبه جلوگیری به عمل آورد.
این گروه از سگهای گارد، تربیت شده اند تابه هر چیز یا هر فردی که وارد محدوده و قلمرو تحت حفاظتشان شود، حمله کنند.
متاسفانه این روش تربیت می تواند تهدید جدی برای افراد بی گناه، کودکان و حتی حیوانات محسوب گردد.
سگهای گارد همچنین برای کشیک و نگهبانی نیز تربیت می شوند و به طور معمل برای این امر از نژادهایی استفاده می شود که به صورت غریزی از گریت دین ها تهاجمی تر هستند و از سطح ارتباط اجتماعی کمتری برخوردار می باشند. پس از قرار گرفتن این گروه نژادی در محیط نگهبانی آنها فقط یک فرمان دارند و آن محافظت محض است. برای این سگهای گارد هیج دستور و یا کنترل کنندی جز مربی (صاحب) وجود ندارد و با افراد دیگری ارتباط برقرار نمی کنند. آنها به صورت خودکار به هر موجودی که وارد حوزه استحفاطی شود حمله می کنند.
سگ گارد واقعی بسیار متهاجم است ماهیت طبیعی آنها دفاع و محافظت می باشد، با رفتار اجتماعی بسیار محدود. آنها بیشتر از روی غریزه واکنش نشان می دهند و به طور معمول تنها یک نفر نقش کنترل کنندۀ آنها را برعهده دارد به همین علت سگهای گارد اصلا گزینۀ مناسبی برای قرار گرفتن در اطراف کودکان، اعضای خانواده، سگها و دیگر حیوانات خانگی نیستند.
چرا گریت دین به معنای واقعی کلمه یک کاندیدای مناسب، برای سگ گارد نیست؟
طی قرن ها پرورش دهندگان سعی کرده اند از گریت دین سگی همدم و مناسب با دنیای مدرن امروزی بسازند. تا جایی که داشتن شخصیت اجتماعی بالا و خلق و خوی همیشه دوستانه و قابل اعتماد بودن از استاندارد های بین المللی این نژاد گردیده است. و این همان دلیلی است که اجازه نمی دهد گریت دین یک سگ گارد واقعی باشد.
گریت دین برای سگ گارد بودن کاملا بی نقص و کامل است. اما اگر شما ترجیح می دهید که گریت دین خوب خود را از استاندارد های بین المللی خارج سازید، آنها بی شک می توانند برخی از ویژگی های سگ های گارد واقعی را نیز داشته باشند!
سگ دیدبان (watch dog):
شامل طیف گسترده ای از نژادها اعم از بسیار کوچک و بسیار بزرگ می باشد. نژادهای کوچک (toy breed) مانند: مینیاتور پینچر، شی هوا هوا و … نژادهای بزرگ مانند: گریت دین، سنت برنارد
سگهای دیدبان دارای شباهات مشترکی هستند، آنها زمانی که شرایط محیط از حالت عادی خارج شود، پارس می کنند، زوزه و خرناس می کشند و با این روش به صاحب خود حضور مزاحم را هشدار می دهند.
استفاده از گریت دین به عنوان یک سگ دیدبان مناسب می باشد زیرا این سگ با جثۀ بزرگ، قدرت بدنی بالا و پارس قوی به راحتی می تواند سبب فرار متجاوزان گردد.
گریت دین با قدرت شنوایی و بویایی بالایی که دارد بلافاصله متوجه حضور افراد غریبه می شود، با آن هیکل بزرگ به آرامی نزدیک شده و به فرد متمرکز (خیره) نگاه می کند و ناگهان با پارسی قوی و حرکتی سریع حرکت می کند و این باعث می شود متجاوز مانند سنگی بی حرکت گردد. این روندی است که گریت دین باید به معنای حفاظت و نگهبانی انجام دهد. بدون حمله، بدون آسیب رساندن و فقط در حد بازدارنده. به طور خلاصه گریت دینی که از سنین پایین به درستی تربیت شده باشد، دارای رفتاری کاملا اجتماعی بوده و پرخاشگری،حملات غیر منتظره از خود نشان نمی دهد. آنها به صورت غریزی سگهای موفقی در دیدبانی هستند.
سگ گارد خانوادگی (family guard dog):
سگ هایی هستند که از سطح رفتار اجتماعی بالایی برخوردار می باشند. آنها همراهی مناسب برای افراد خانواده بوده و رفتار کودکان را با مهربانی و صبر و حوصله تحمل می کنند، اهل بازی و تفریح هستند، به خوبی با دیگر حیوانات خانگی ارتباط برقرار می کنند و به شدت از شما و خانوادۀ شما محافظت می کنند. آنها نسبت به تمام غریبه ها حتی کودکان همسایه رفتاری با احتیاط دارند.
خلق و خوی گریت دین برای اینکه همدم انسان باشد بسیار ایده آل است اگر تصمیم دارید سگی را انتخاب کنید که عضو جدید خانوادۀ شما گردد این نژاد بهترین کاندید است. گریت دین به عنوان یک سگ گارد خانواده برای حفظ امنیت منزل، بسیار مناسب می باشد. گریت دینی که در محیط خانواده رشد یافته باشد با کودکان و سایر حیوانات رفتاری کاملا آرام و دوستانه دارد.
خیلی از افراد به اشتباه، رفتار همراه با احتیاط و شک گریت دین نسبت به افراد غریبه را به عنوان ترس و اعتماد به نفس پایین مطرح می کنند، در صورتی که قدرت بدنی بالا، جثۀ بزرگ و پارس قویشان بسیار تهدید آمیز و بازدارندۀ فوق العاده ای برای مهاجمان محسوب می شود و بی شک گریت دین ها نیز مانند تمام موجودات دیگر از توانایی خود اطلاع دارند.
بدیهی است که گریت دین با داشتن این توانایی ها می تواند به عنوان سگ بادی گارد برای محافظت از افراد نیز به خوبی تربیت گردد.
آیا گریت دین می تواند به سگی تهدید آمیز و خطرناک تبدیل شود؟
اولین نکته ای که دربارۀ گریت دین باید مد نظر داشت این است که او نیز سگ است و تمام سگها توانایی حمله و گاز گرفتن را دارا می باشند با این تفاوت که جثه گریت دین به مراتب از سگهای دیگر بزرگتر است.
باوری که بیشتر افراد از رفتار، شخصیت و خلق و خوی گریت دین دارند بر گرفته از نام مستعاری است که بر روی این نژاد قرار دارد (غول مهربان) (Gentle Giant). با این حال گریت دین می تواند بسیار خطرناک باشد به ویژه زمانی که نسبت به توله هایش و یا محیط نگهبانش احساس خطر کند. همچنین زمانی که در اطرافش کودکان و جوانانی غریبه و بسیار پر هیجان باشند که رفتاری دوستانه و آرام از خود نشان ندهند. البته بیشتر رفتارهای خشنی که از گریت دین ها تا حال گزارش شده، همه به صورت تصادفی بوده نه از روی حمله و برای آزار رساندن.
در واقع رفتار یک سگ وابستگی مستقیمی به رفتار و روش تربیتی دارد که صاحب سگ از تولگی اتخاذ کرده است. با دانستن این امر، صاحبان گریت دین باید از سنین پایین به تربیت این غول های آینده بپردازند تا بتوانند در آنها رفتاری اجتماعی و قابل کنترل ایجاد کنند. زیرا زمانی که این سگ به رشد کامل برسد ایجاد تغییر رفتاری در آنها دشوار می گردد و همچنین کنترل سگی با چنین جثۀ بزرگ و وزن بالای (۱۰۰ الی ۶۵ کیلو گرم) بسیار سخت خواهد بود.
توجه: اگر شما صاحب گریت دینی با جثۀ بسیار بزرگ هستید بهتر است هر زمان که مشاهده کردید سگ شما با نگاهی متمرکز (خیره) خرناس می کشد و ظاهری تهدید آمیز به خود گرفته، سریعا او را کنترل کنید زیرا در اغلب این موارد احتمال نشان دادن رفتار خشن و حمله در آنها زیاد است.
افراد غریبه ای که جسورانه وارد محیط یک گریت دین نر می شوند و به هشدارها بی توجه هستند باید بدانند که این نژاد در زمان دفاع از قلمرو خود بسیار پر سرعت و بی اندازه درنده خو می گردد. صاحبان برای نجات چنین افرادی حتما بر روی در علامت خطر را نسب کنید!
ـــــــــــــــــــــــــــــــــ