کمتر کسی از ساکنان پایتخت می داند که در یکی از خیابان های جنوبی تهران ، قدیمی ترین کلیسای این شهر با معماری زیبا و خاصی به نام «سورپ گئورک» قرار دارد.
قدمت ساخت کلیسا در تهران مصادف با روی کارآمدن حکومت قاجاریه است و به حدود دویست و دوازده سال پیش بازمی گردد.
برطبق شواهد بدست آمده کلیسای «سورپ گئورک» نخستین و قدیمی ترین کلیسای تهران است که تاریخ ساخت آن بین سال های 1153 تا 1169 هجری شمسی عنوان شده است.
این کلیسا در محله سنگلج یکی از چهار محله عتیق تهران قرار دارد. آن زمان محل کلیسا خارج از محدوده مسکونی شهر بود، به طوریکه داخل حصار صفوی و نزدیک راه غربی شهر و دروازه عتیق قزوین قرار داشت.
سنگلج ، بازار ، چاله میدان و عودلاجان چهار محله قدیمی تهران هستند که تا اواسط دوره قاجار هیچ تغییری در آنها رخ نداد و به خاطر قدمت زیادی که دارند به محله های عتیق این شهر معروف هستند البته کلیسای گئورک در ابتدا به صورت محراب روستایی ساخته شده بود که در سال 1214 هجری شمسی پس از تخریب بنای اولیه ، کلیسای کنونی در همین مکان بنا نهاده شد.
به باور ارامنه نام این مکان تاریخی برگرفته از نام سردار گئورک است، کسی که در سال 303 میلادی در راه ترویج دین مسیحیت و مبارزه با مخالفان به دست بت پرستان کشته شد.
بنا به شواهد تاریخی محراب اولیه این کلیسا در محل بایر و عاری از هرگونه آبادانی ساخته شده بود، این درحالی است که با توجه به توسعه سریع تهران در دوران ناصری پس از گذشت حدود70 سال از تاریخ ساخت محراب وقتی اولین نقشه تهران تهیه شد، باغ های وسیعی در حوالی آن بوجود آمده بود.
این کلیسا در خیابان وحدت اسلامی (شاپور) قرار دارد. به نظر می رسد در سال هایی که کلیسا ساخته می شد، اطراف آن ارمنی نشین بود اما به مرور و با تغییر بافت ساکنان اکنون تنها کوچه ای در این محله به نام کوچه «ارامنه» وجود دارد.
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.