ایسنا: طبق برآوردهاي سازمان ملل، امسال هفت ميلياردمين انسان، حدود 31 اكتبر (9 آبان) در جايي از زمين متولد خواهد شد.

مطلب تكان‌دهنده‌تر اين كه از اين جمعيت در آستانه رسيدن به عدد هفت ميلياردي، حدود 1.4 ميليارد نفر شاهد تولد شش، پنج، چهار و سه ميلياردمين انسان بر روي زمين بوده‌اند.

طي قرن گذشته جمعيت بر روي كره زمين از افزايش چشمگيري برخوردار بوده است.

جمعيت‌شناسان انتظار دارند نرخ رشد جمعيت با كاهش روبه‌رو شود؛ اما تعداد قطعي به رشد خود ادامه داده و تا سال 2050 به 9 ميليارد نفر خواهد رسيد. «سايت لايوساينس» در گزارشي به نرخ رشد جمعيت و تغييرات موجود در جهان پرداخته است.

1805: تولد يك ميلياردمين انسان زمين

يك ميلياردمين انسان روي زمين بيش از دو قرن پيش متولد شد. برآوردهاي جمعيت‌هاي تاريخي، كار سختي به نظر مي‌رسد؛ اما اداره آمار آمريكا، جمعيت مردم را در سال 8000 پيش از ميلاد، حدود پنج ميليون تن برآورد كرده است.

اين تعداد تا 10 هزار سال پيش و توسعه كشاورزي به همين منوال باقي بود. حتي پس از آن هم تا حدود سال 500 پيش از ميلاد، جمعيت انساني به 100 ميليون نفر رسيده بود.

از اين زمان به بعد، شاخص رشد جمعيت افزايش پلكاني داشته و طي 100 سال بعدي اين ميزان به 200 ميليون نفر رسيد؛ اما در حدود سال 1250 اين ميزان دو برابر شده و به 400 تا 416 ميليون رسيد. طاعون و جنگ جان بسياري از انسانها را تا پيش از دهه 1400 گرفت.

سال تولد يك ميلياردمين كودك زمين به طور دقيق مشخص نشده؛ اما احتمالا اين اتفاق در حوالي سال 1805 بوده است. در اين دوره، بتهوون، شنوايي خود را از دست داده، ناپلئون بر اروپا حكمراني كرده و آفريقا هنوز تا حد زيادي براي اروپا مانند يك راز بزرگ باقي مانده بود.

1927: رقابت براي دوميلياردمين كودك

شايد دستيابي به ركورد يك ميلياردمين انسان هزاران سال به طول انجاميد، اما دوميلياردمين كودك زمان در اواخر دهه 1920 و پس از يك قرن متولد شد.

اين تاريخ به طور دقيق‌تر احتمالا در سال 1927 بوده؛ چرا كه طبق برآوردهاي سازمان ملل، در سال 1930 جمعيت انسان‌ها بر روي كره زمين به 2.07 ميليارد نفر رسيده بود.

اين رشد ناگهاني جمعيت در چارچوب پديده‌اي موسوم به انتقال جمعيتي معني پيدا مي‌كند. در حالت انتقال، جمعيت ها از وضعيتي که سطح زاد و ولد و مرگ‌ومير هر دو بالا و در نتيجه رشد جمعيت ناچيز است، به وضعيتي انتقال مي‌يابد که در آن سطح زاد و ولد و مرگ‌ومير هر دو پايين و باز هم رشد ناچيز است.

در ميانه اين انتقال، دوره‌اي وجود دارد كه نرخ مرگ و مير كاهش يافته اما مردم هنوز از فرزندان بسياري برخوردارند. حتي با پايين آوردن نرخ تولد، باز هم به دليل وجود والدين بالقوه، رشد جمعيت بالا خواهد رفت.

انقلابهاي صنعتي و كشاورزي منجر به كاهش نرخ مرگ‌ومير در جهان غرب در دهه 1700 شد، در حالي كه تا نسل ها بعد، نرخ مواليد هنوز بالا بود. اكنون كشورهاي توسعه‌يافته غربي ميزان مواليد را نيز پايين آورده‌اند، اما كشورهايي در جنوب صحراي آفريقا به تازگي وارد اين مرحله انتقال شده‌اند.

دوميلياردمين كودك زميني در زماني متولد شده كه اولين تماس بين كشورهاي دو طرف اقيانوس اطلس (نيويورك به لندن) انجام شده و جهان در آستانه رکورد بزرگ بود.

1959: سه ميلياردمين انسان

سه ميلياردمين كودك، در زمان جنگ سرد در حدود 1959 متولد شد. اگر اين كودك در غرب به دنيا آمده باشد، جزئي از نسل بمب‌گذار پس از جنگ جهاني دوم بوده است. در اين حين، نرخ مواليد در آمريكا از 2.8 ميليون نفر در سال در دهه 1930 و اوايل دهه 1940 به 4.3 ميليون نفر در اواخر دهه 1950 رسيد.

در اوايل دهه 1960 و پس از تولد سه ميلياردمين انسان، نرخ رشد جمعيت بيش از دو درصد در سال افزايش داشت. طبق داده‌هاي اداره آمار آمريكا، اين افزايش از دهه 1950 آغاز شده و در بين سال‌هاي 1959 و 1960 با يك سقوط همراه بوده است. اين حالت در پي جهش بزرگ چين به جلو و صنعتي‌شدن فاجعه بار اتفاق افتاد كه طي آن ميليون‌ها تن كشته شده و نرخ زاد و ولد در چين كاهش يافت.

سال تولد سه ميلياردمين انسان همچنين اولين سالي است كه دانشمندان موفق به اعزام ميمونها به فضا و بازگرداندن آنها به شكل سالم به زمين شدند. دالايي لاما به تبت فرار كرده و يك دولت در تبعيد در هند بنا نهاد.

1974: يك ميليارد افزايش

تنها 15 سال پس از دستيابي بشر به ركورد سه ميليارد نفر جمعيت، اين ركورد در 1974 شكسته شد. اين اتفاق خيلي سريع بوده و مردم از آن اطلاع داشتند. در سال 1968 يك زيست‌شناس در كتابي به هشدار در مورد ازدياد جمعيت و احتمال قحطي در دهه 1970 پرداخت. اگرچه اين پيشگويي‌ها محقق نشد، اما نگراني‌هاي ديگر مانند انقراض‌هاي بزرگ و ترس از يك بيماري همه‌گير باقي مانده است.

چهار ميلياردمين كودك در شرايط خوش‌بينانه‌اي متولد نشده؛ اما جهان طي 15 سال گذشته و پس از تولد سه ميلياردمين انسان، تغييرات زيادي را شاهد بود.

1987: 11 ژوئيه، زادروز پنج ميلياردمين انسان


سازمان ملل روز 11 ژوئيه 1987 را به عنوان زادروز پنج ميلياردمين انسان معرفي كرد.

اين اتفاق به قدري تكان‌دهنده بود كه امروزه از اين روز به عنوان روز جهاني جمعيت ياد مي‌شود.

مردم در دهه 1980 مانند 1970 از افزايش جمعيت نترسيده و آكادمي ملي علوم آمريكا در سال 1986 طي گزارشي اظهار كرد كه زمان اوج رشد جمعيت گذشته و نرخ مواليد در كشورهاي در حال توسعه به شدت كاهش يافته است.

پنج ميلياردمين كودك زميني به طور رسمي از سوي سازمان ملل «ماتج گاسپر» معرفي شده كه از اهالي كرواسي است. چگونگي كشف اين كودك بسيار جالب است؛ چرا كه توجه جهاني در پي چهاردهمين بازي‌هاي جهاني دانشگاهي در زاگرب كرواسي به اين شهر معطوف شده بود.

1999: تولد شش ميلياردمين نوزاد

كودك شش ميلياردم در تاريخ 12 اكتبر 1999 در سارايووي بوسني هرزگوين متولد شده و عدنان نويس نام دارد. اين لقب در پي حضور كوفي عنان، دبير كل وقت سازمان ملل در اين شهر به عدنان اعطا شد.

در كمتر از 75 سال، جمعيت جهان سه برابر شد. نرخ مرگ‌مير در سال 1999 به نسبت سال 1950 به نصف رسيده بود، در حالي كه متوسط اميد به ‌زندگي جهاني در همين زمان از 46 به 66 سال افزايش يافته بود.

جالب اين كه عدنان به عنوان شش ميلياردمين كودك زمين، يا هر كودك ديگري كه اين عنوان را به دوش مي‌كشد، در جهاني متولد شد كه نرخ جميت، جوانتر از پيش بوده است. در سال 1999 بيش از يك ميليارد انسان بين سن 15 تا 24 سال وجود داشت.

2011: سال جهان هفت ميلياردي

چه كسي هفت ميلياردمين كودك زمين خواهد بود؟ اگرچه سازمان ملل تاريخ تولد اين كودك را در 31 اكتبر امسال تخمين زده، اما اداره آمار آمريكا از اعداد محتاطانه‌تر استفاده و فوريه 2012 را براي اين اتفاق مشخص كرده است.

آژانس بين‌المللي حمايت از كودكان (پلن اينترنشنال) بر روي استان پرجمعيت اوتارپرادش در كشور هند به عنوان محل زندگي هفت ميلياردمين انسان شرط‌بندي كرده و قصد دارد در حركتي جالب به منظور جلب توجه به مشكل سقط جنين جنسيتي در هند، يك شناسنامه كودك دختر را در تاريخ 31 اكتبر در اين منطقه ارائه كند.

ركورد بعدي اين جهان رو به‌ رشد در كجا قرار دارد؟ سازمان ملل تخمين زده كه كودك شماره هشت ميليارد، احتمالا در سال 2025 به دنيا خواهد آمد.

طبق گزارش جمعيت 2010 اين سازمان، نه ميلياردمين انسان كمي قبل از سال 2050 متولد شده و ركورد جمعيت ده ميليارد نفري در سال 2100 خواهد شكست.