سبزپرس – گروه محیط شهری؛ لیلا مسروری: تاسیس شهرداری انزلی به سال 1300 بر می گردد، 90 سال سابقه رسمی برای یک شهرداری یعنی نه فقط از آب و گل آزمون و خطاها در آمده و کم خطا شده بلکه کم کم صاحب سبک و مولف محسوب می شود و در بسیاری موارد پیشرو و پیشتاز است اما در این سال 90، انزلی شهر پر آوازه شمالی حتی از حداقل های شهری کم بهره است.
به گزارش سبزپرس، مبلمان آشفته شهری، وضعیت نابسامان سد معبر و شرایط ناخوشایند بازار هفتگی ای که امروز با از دست دادن کارکردهای یک بازار محلی به جای شنبه بازار تبدیل به همه روز بازار و به قولی بازار روز شده آن هم در قلب شهر که گرهی کور بر گره ترافیک شدید این نقطه است.
در این بین انزلی هم مثل بسیاری شهرها دچار اختلاف نظر در شورای شهر است و اختلافی بس غلیظ و شدید که دود آتش آن اشک به چشم شهروندان آورده و حتی بسیاری از مسئولان منصف شهری را نیز آزرده خاطر ساخته است(!)
اگر فقط مشکل مرکز شهر را بررسی کنیم یکی از مشکلات عمده و آشفتگی دو چندان مربوط به خیابان بوعلی و راسته شنبه بازار است. مغازه هایی که در حاشیه رودخانه شنبه بازار «روگا» – رودخانه ای که از تالاب به دریا می ریزد و در مرکز شهر است –از فضای ملتهب شورا و شهرداری سوء استفاده کرده و هرچه بیشتر وارد حریم رودخانه می شوند و با پایه و ستون مغازه های خود را به سمت رودخانه گسترش می دهند؛ و البته زباله های خود را نیز عیان و نهان داخل رودخانه می ریزند. آیا این اقدام سوال بر انگیز بدلیل خلأ قانونی صورت می گیرد ؟
سعید وحدتی پور که مهندس معمار است، در این مورد به خبرنگار سبزپرس می گوید: سهل انگاری و بی توجهی شهرداری بندر انزلی در رابطه با ساخت وساز غیر قانونی حاشیه شنبه بازار روگا از جهات مختلف تخلف محسوب می شود.
این مهندس معمار که سابقه فعالیت های اجرایی زیادی نیز در حوزه شهری دارد می گوید: برابر تبصره 6 ماده 96 قانون شهرداری ها، حاشیه و بستر شنبه بازار روگا ملک عمومی محسوب شده و در مالکیت شهرداری است. اتفاقی که افتاده این است که شهرداری اجازه داده افراد غیر، در ملک او که ملک عموم شهروندان است تجاوز و تصرف کنند.
او همچنین می گوید: از سوی دیگر برابر ردیف 20 از ماده 55 قانون شهرداری، شهرداری مکلف است از تاسیس و گسترش اماکنی که به نحوی از انحا ایجاد مزاحمت می کنند و آلودگی محیط زیستی بوجود می آورند و مخالف بهداشت شهر هستند جلوگیری کرده و حتی دکانها و کارگاههای را که قبل از تاریخ تصویب این قانون مستقر بودند را باید به خارج شهرها منتقل کند که متاسفانه علی رغم مزاحم تشخیص داده شدن مشاغل حاشیه شنبه بازار روگا، هیچکدام از شهرداران اهتمامی بر اجرای این قانون نداشتند.
وحدتی پور می افزاید: از آنجا که حریم وبستر رودخانه ها کاربری مشخص و تعریف شده خود را دارد و کاربری تجاری در آنها خلاف نقشه جامع و طرح تفضیلی شهر است برابر ماده 55 وظایف شهرداریها در ردیف 24، شهرداری انزلی مکلف است ازهرگونه احداث خلاف با کاربری تجاری و محل کسب و پیشه در این حاشیه ممانعت کرده و در صورت احداث موضوع را در تبصره یک ماده 100 همین قانون طرح و در صورت محرز شدن تخلف مالک یا مستاجر با تعیین مهلت کمتر از دو ماه نسبت به تعطیلی محل کسب و پیشه توسط ماموران خود اقدام کند.
با این حال و با وجود این همه مواد قانونی محکم و متقن موجود متاسفانه هیچ اراده این در شورا و در شهرداری برای احقاق حق شهروندی مردم و جلو گیری از آسیبی که به بهداشت عمومی و روانی مردم از این ناحیه وارد می شود، به چشم نمی خورد.
جای خالی اراده حل مشکل
حسن لایق کار، یکی از اعضای سازمان مردم نهاد انجمن طرفداران توسعه انزلی در این مورد به سبزپرس می گوید: با توجه به آنکه مسائل عدیده ای گریبانگیر بخش مرکزی و پیشانی این شهر شده، فاضلاب های سرویس های بهداشتی که مستقیما به شنبه بازار روگا متصل هستند و پسماندهایی که گاه شامل بقایای میوه و سبزی بوده و به این رودخانه ریخته می شود.
او می گوید: ما این مسائل را با فرماندار مطرح کرده ایم حتی با دعوت مدیر کل حفاظت محیط زیست استان برای بازدید این فضا می دانیم که آنها هم از این وضعیت ناخرسند هستند اما همه معتقدند که اگر شهرداری به عنوان متولی امر بر اساس قوانینی که دارد وارد شود در ادامه از او حمایت خواهند کرد ولی متاسفانه شهرداری با توجیهاتی که دارد، با وجود حمایت پشتیبانی هم شهروندان و هم مسئولان، هیچ اقدامی نکرده و اراده ای بر حل این معضل ندارد.
اعمال سلیقه دردسر شهر 90 ساله
اعمال سلیقه و عمل و به اجتهاد فردی، گریبان شهر انزلی را می فشرد. شاید بارزترین شاهد آن سخنان مسئول وقت کارخانه کمپوست انزلی بود.
امروز کیست که نداند معضل پسماند در شمال کشور بیداد می کند و در تمامی رده های مسئولیتی ایجاد حساسیت کرده حتی سازمان حفاظت محیط زیست برای معضل پسماند استانهای شمالی در تدارک بودجه ویژه است و اساسا هر طرف آلودگی های بهداشتی منجر به نارضایتی اجتماعی را که بگیری به نابسامانی پسماندها می رسی و حجم بالای زباله ها در گیلان به خودی خود مسئله ساز است و در حالیکه همه می کوشند تا اقدامی در راستای مدیریت پسماند و بازیافت و گزینش بهترین روشهای امحا انجام دهند، مسئول وقت کارخانه کمپوست انزلی درجلسه کارگروه پسماند شهرستان در پاسخ به اینکه بالاخره شهرداری برای اجرای تفکیک از مبدا توسط خانوارها چه اقدامی کرده است گفت: اصلا تفکیک از مبدا چه سودی دارد جز اینکه ورودی کارخانه ما را کم می کند و کود کمپوست تولیدی ما را خالص تر می کند؟ چه سود دیگری دارد؟!
او در ادامه افزود: قانون تفکیک از مبدا وقتی تصویب شد شاید گمان نمی کردند که روزی دستگاههایی بیاد که در خود کارخانه تفکیک شیشه و پلاستیک و زباله تر و خشک را انجام دهد ما برای کارخانه کمپوست انزلی با پرداخت 900 میلیون تومان سه دستگاه خریداری کرده ایم که تمام این کارها را انجام می دهند.
اما نکته در خور توجه این است که دستگاههای مذکور به اعتراف خود شهرداری هنوز نصب و راه اندازی نشده و حتی گفته شده هنوز نتوانسته اند آنها را از گمرک ترخیص کنند و اساسا مگر می شود با یک تشخیص ناقص فردی امری جهانی و به تجربه رسیده را زیر سوال ببریم؟
همت اگر سلسله جنبان شود
این ها نمونه هایی کوچکی از کشتی مشکلات این شهر ساحلی است که منظری آشفته را فراهم می سازد و این آلودگی بصری آنقدر است که گاه سردرد داری و نمی دانی علت آن، بودن در محیطی است که همه چیز آن روح و روانت را به آشوب می کشد.
در حالیکه فضای انزلی از نظر شرایط بالقوه زیبایی و ارتقا شهری برای به فعل رسیدن بسیار آماده است یا بود! به هر حال هنوز هم با کمی اراده و با دست بر داشتن از لجاجت می شود برای این شهردوست داشتنی کارها کرد .
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.