سبزپرس – گروه محیط دریایی: رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از نهایی شدن برنامه جامع پیشگیری و مقابله با آلودگی های زیست محیطی در محدوده تحت حاکمیت دریای خزر در کمیسیون زیربنایی دولت خبر داد و گفت: این برنامه به زودی تقدیم مجلس شورای اسلامی می شود.
به گزارش سبزپرس، محمدجواد محمدی زاده، صبح امروز در جمع خبرنگاران با اعلام این خبر گفت: در چند روز گذشته مصوبه کمیسیون زیربنایی دولت که وظایف شورای عالی حفاظت محیط زیست را انجام می دهد در رابطه با برنامه جامع پیشگیری و مقابله با آلودگی های زیست محیطی در محدوده تحت حاکمیت دریای خزر را داشتیم که این مصوبه برای طی تشریفات قانونی به مجلس تقدیم خواهد شد.
او ادامه داد: از یک سال و نیم قبل، سازمان تلاش هایی را انجام داد تا وظایف 17 دستگاه اعم از وزارت خانه ها و سازمان های دولتی که فعالیتشان مرتبط با دریای خزر است، هماهنگ کند. در جلسات کمیسیون تخصصی هماهنگی ها و بحث ها انجام شد و در نهایت این برنامه جامع در کمیسیون زیربنایی دولت نهایی شد.
محمدی زاده درباره مفاد این برنامه تصریح کرد: بر اساس این مصوبه، سازمان مکلف شد تا با به روز آوری برنامه پایش و مدیریت زیست محیطی منابع و واحدهای آلاینده خزر، تلاش کند تا یک بانک اطلاعاتی در مورد محیط زیست دریای خزر را ظرف سه سال تهیه، تکمیل و راه اندازی کند.
او ادامه داد: علاوه بر این سازمان مکلف است تا وزارت خانه های کشور، صنایع، معادن و تجارت، نیرو، جهاد کشاورزی، نفت، دفاع و امور خارجه و همچنین معاونت برنامه ریزی راهبردی ریاست جمهوری را برای تامین اهداف برنامه جامع هماهنگ کند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: پیگیری برنامه مدیریت پسماند و پساب در حوزه دریای خزر و همچنین حوضه های آبریز منتهی به دریای خزر ظرف مدت سه سال از دیگر وظایف سازمان است. همچنین وزارت کشور از طریق سازمان شهرداری ها و وزارت بهداشت از طریق تنظیم ضوابط بهداشتی برای پسماندها و پساب ها نیز در این بند با سازمان همکاری خواهند کرد.
او افزود: اصلاح ضوابط و معیارهای و استاندارهای زیست محیطی موجود در حوزه دریا و تدوین ضوابط جدید و مورد نیاز از دیگر وظایف سازمان در این برنامه جامع است.
تاسیسات دریافت آب توازن نفتکش ها در خزر ساخته می شود
محمدی زاده خاطرنشان کرد: از دیگر فعالیت هایی که باید در این زمینه انجام شود، آموزش، ترویج و فرهنگسازی است که در طول مدت اجرای برنامه جامع باید با همکاری دستگاه های دیگر به انجام برسد.
او تصریح کرد: سازمان همچنین مکلف شد تا برنامه ریزی لازم برای پیشگیری و مقابله با تهدیدات بیولوژیک مانند گونه های مهاجم و همچنین آلودگی های میکروبی را برای جلب مشارکت کشورهای حوزه خزر را در کنوانسیون تهران پیگیری کند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست همچنین درباره تکلیف وزارت راه و شهرسازی گفت: این وزارتخانه مکلف شده تا ظرف سه سال سامانه اضطراری برای مقابله با حوادث دریایی و همچنین سامانه دریافت و تصفیه آب توازن کشتی های نفت کش را احداث و راه اندازی کند.
او افزود: وزارت نیرو نیز به منظور جمع آوری پساب ها، مکلف شده که تا پایان برنامه پنجم توسعه ایجاد سامانه فاضلاب شهرهای ساحلی را به انجام برساند. از طرف دیگر به منظور بالا بردن توان خودپالایی رودخانه های منتهی به خزر، این وزارتخانه مکلف شد تا حقابه تمام رودخانه ها را تامین کند.
به گفته محمدی زاده، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو نیز مکلف شده اند تا برای اجرای برنامه زهکشی را برای مدیریت زهاب های کشاورزی در حوضه های آبریز منتهی به خزر اقدام کنند.
او همچنین گفت: وزارت نفت نیز مکلف است تا ظرف پنج سال سامانه های مقابله با آلودگی نفتی را با همکاری سازمان بنادر و دریانوردی و سازمان حفاظت محیط زیست راه اندازی و تجهیز کند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: چهار کشور دیگر حاشیه خزر، در حال اکتشاف و استخراج نفت هستند و ایران نیز این کار را در دستورکار خود دارد. پس بهتر است پیش از آغاز به کار، سامانه های پیشگیری و مقابله با آلودگی نفتی احداث شوند تا از این بابت مشکلی وجود نداشته باشد.
محمدی زاده همچنین یادآور شد: تمامی دستگاه ها نیز مکلفند تا هر شش ماه یکبار گزارشی از فعالیت ها و اقدامات خود برای این برنامه را به سازمان حفاظت محیط زیست تحویل دهند.
او همچنین با بیان اینکه این برنامه گامی بلند از طرف سازمان برای حفاظت خزر محسوب می شود، ابراز امیدواری کرد که برنامه های مشابه در چهار کشور دیگر حوزه خزر به اجرا درآید تا مشکلات ناشی از آلودگی بزرگترین دریاچه جهان، به حداقل برسد. /ح.م
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.