مطالعه ای جدید نشان می دهد بلندپروازترین پرنده جهان نوعی غاز آسیایی است که می تواند طی هشت ساعت خود را به ارتفاع بالایی از در هیمالیا برساند. به گزارش خبرگزاری مهر، محققان دانشگاه بنگور در انگلستان 25 غاز که به غاز هندی شهرت دارند را با کمک گرفتن از فرستنده های gps مورد بررسی قرار دادند. پرنده ها طی این پروژه، لانه خود را به مقصد مهاجرت بهاره به سوی مغولستان ترک کردند.
برای رسیدن به این منطقه غازها باید از بالای هیمالیا عبور می کردند، مرتفع ترین کوهستان جهان که بلندترین قله جهان، اورست نیز با ارتفاع هشت هزار و 850 متر در آن قرار دارد. محققان مشاهده کردند این غازها برای رسیدن به مقصد خود توانستند تا ارتفاع 6 هزار و 437 متری اوج بگیرند، غازها در این مهاجرت که در آن رسیدن به مقصد دو ماه به طول انجامید، هشت هزار کیلومتر مسافت را طی کردند.
محققان پی بردند غازها در این سفر استراحت بسیار محدودی دارند و طی هر هشت ساعت پرواز ممتد، استراحت بسیار کوتاهی می کنند، در صورتی که انسانها بخواهند بدون سازگاری با محیط خشن کوهستانی با چنین سرسختی به صعود هیمالیا بپردازند به طور قطع جان خود را از دست خواهند داد.
نکته قابل توجه دیگر درباره غازهای هندی این است که این پرندگان سفر طاقت فرسا و طولانی خود را با کمک گرفتن از ماهیچه های بدن و بدون کمک دم و نیروی کشش هوا انجام می دهند. این در حالی است که بسیاری از پرنده ها در مسافرتهای طولانی از تکنیک شناور شدن در هوا استفاده می کنند تا کمی استراحت کنند.
به گفته محققان بدن غازها دچار سازگاری های فیزیولوژیکی متعددی شده است که بسیاری از آنها آشکار نیستند، برای مثال تعداد مویرگها و گلبولهای قرمز خون این پرنده ها بیشتر از دیگر پرندگان است به این شکل میزان انتقال اکسیژن در بدن آنها بیشتر است. همچنین ماهیچه های بدن غازها از میتوکندریال، ساختارهای تولید انرژی درون سلولی، بیشتری برخوردار است. از دیگر توانایی های غازهای هندی، نفس نفس زدن است، این پرنده ها می توانند با سرعتی بالا تنفس کنند و این عمل به انتقال سریع اکسیژن کمک می کند.
بر اساس گزارش نشنال جئوگرافی، محققان دلیل انتخاب این مسیر مرتفع برای مهاجرت توسط غازها را جلوگیری از طولانی تر شدن مسیر مسافرت می دانند. همچنین برخی بر این باورند از آنجایی که غازها پرندگانی بسیار قدیمی هستند میلیونها سال پیش حتی قبل از اینکه این کوهستان به چنین ارتفاعی برسد از این مسیر عبور می کرده اند.